Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Sign in to follow this  
Guest nowy_laik

Czy mam komputer pokładowy

Recommended Posts

Guest nowy_laik

Witam. wszystkich użytkowników.

Szukałem i nie znalazłem podpowiedzi jak rozwiać moje wątpliwości. Może to naiwne ale sądzę, że mogę mieć komputer pokładowy - ale coś w nim nie działa.

Otóż z tego co się dowiedziałem jeśli jest komputer to wyświetlacz składa się z 2 części - jak na obrazku który załączam

Please login or register to see this image.

Wydaje mis się, że mam komputer - ale nic nie wyświetla prócz RDS. U kolegi jest za to mniejszy wyświetlcz - tylko górna część... Może jakieś sugestię - będę wdzięczny.

Auto to Vectra B 1.6 8V z 1996 roku. silnik 55kw

Edited by nowy_laik

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest klekocix

Moim zdaniem to jest MID, czyli komputer sterowany za pomocą manetki wycieraczek.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest nowy_laik

Tylko na manetce nie ma przycisków ;-(

Może manetka jest niewłaściwa...

a mozliwe aby po prostu wyświetlacz został zastąpiony innym przez poprzedniego właścicela...

dodam, że zdjęcie pochodzi z netu - ale wyświetlacz jest identyczny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak to jest MID, podłącz manetke i sprawdź.

A czujniki może zmasowane są - dlatego błędów nie wyświetla.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest nowy_laik

ok rozumiem - czyli znaleźć manetkę i podłączyć dla sprawdzenia.

A taki MID tylko błędy wyświetla czy np. też spalanie i inne informacje?

Share this post


Link to post
Share on other sites

średnie spalanie, przebieg, temperaturę , stoper,spalanie chwilowe, błędy

Edited by kowalmarcinek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest nowy_laik

Dziękuje bardzo za odpowiedzi - zaskoczony jestem, że nic nie wyświetla - a manetka faktycznie może została zmieniona na niewłaściwą i wystarczy go włączyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

ja podejrzewam, ze zepsul sie TID i ktos zamienil na MIDa i wyswietla tylko jego funkcje a masy wszystkie sa podlaczone pod jeden kabel

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest nowy_laik

czyli jednak może to nie być MID - jak mam to sprawdzić - jest jakiś sposób>?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

na 100% masz MID'a TID wyglada tak:

Please login or register to see this image.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest nowy_laik

a czy jego funkcje powinny działaś?

Share this post


Link to post
Share on other sites

jesli ma wszystkie kable podpiete i masz manetke do jego obslugi to tak

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest nowy_laik

manetki nie mam - ale można zmienić...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

mozna o ile masz kostke do jej podlaczenia pod pokrywa kierownicy

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale jak wyswietlacz jest tylko zamieniony z TIDa na MIDa bez podlaczenia go pod ECU itd, to nie bedzie dzialal poprawnie (tzn nie bedzie pokazywal spalania,etc.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale jak wyswietlacz jest tylko zamieniony z TIDa na MIDa bez podlaczenia go pod

Please login or register to see this link.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

To zdjęcie przedstawia MIDa (Multi Infi Display) z tym, że jest to MID od Omegi przedliftowej, nie od Vectry.

Zobacz z tyłu ile jest wtyczek, być może są dwie (żółta 24-pinowa i druga chyba 8-pinowa) a wtedy i tak nawet po założeniu manetki nie wszystko będzie Ci działać. MID z Omegi poliftowej będzie działał (jedna 32-pinowa kostka) poprawnie, kłopot tkwi jedynie w dopasowaniu wyświetlacza do okna tachometra i jego zamocowaniu, bo różni się nieco wielkością od MIDa Vectrowego. MID z Vectry jest wyoblony w górnej części a ten z fotki jest płaski.

Wyświetlacz dwu częściowy to TID (Triple Info Display).

Podejrzewam, że u Ciebie ktoś sobie założył takiego MIDa zamiast TIDa bo TID pogubił piksele... tak dla bejeru...

Moim zdaniem masz dołożonego i zamienionego MIDa zamiast TIDa...czyli tak jak napisał Sebek_DTR...

Edited by Piotreq

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest nowy_laik

Dzięki. Też tak sądzę. Zdjęcie nie jest mojego MID`a a jakieś z netu. Pierwsze co zrobię to sprawdzę możliwość podpięcia przy kierownicy - a jeśli nie ma to już sobie dam spokój - jeśli jest będę szukał dalej.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest nowy_laik

Drodzy Państwo.

Rozebrałem dziś obudowę kierownicy - i przy manetce od wycieraczek jest oddzielna - nie podłączona wtyczka - ma 3 piny (choć miejsca są na 4). Nie mam innej manetki więc spróbowałem "na krótko" zewrzeć na zmianę różne końcówki - ale nic to nie dało - na wyświetlaczu nadal jest tylko temperatura i godzinna, albo RDS przy włączonym radiu. Sądzę więc, że jakaś instalacja w aucie jest - ale oryginalnie był TID - a MID go tylko zastąpił nie nie jest podłączony pod ECU.

Zastanawia mnie jednak czy istnieje jakaś możliwość podpięcia...

Share this post


Link to post
Share on other sites

bo tam maja byc tylko 3 piny - masa, reset i funktion

P.S.

uzupelnij profil, skad jestes, jakie masz auto itd itp, moze ktos z okolicy wtedy bedzie mogl Ci pomoc

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> a jak nie to ja kogos Ci znajde

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest nowy_laik

Dzięki - było by milo ;-)

Pewnie musiałbym teraz MIDA wyjąć i sprawdzić tam podpięcia...

Share this post


Link to post
Share on other sites

napisalem w temacie spotow oddzialu pomorskiego o prosbe aby ktos mogl Ci to posprawdzac

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

mozesz sie przedstawic u nich i ewentualnie sie z kims lub na jakiegos spota z wszystkimi umowic

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Please login or register to see this link.

Share this post


Link to post
Share on other sites

kolego nowy_laik, z tego co zrozumiałem górna część wyświetlacza, ta odpowiedzialna za komputer nic nie wyświetla. Jeśli tak jest to nie jest to spowodowane złym podpięciem wyświetlacza, a raczej stawiałbym na jego uszkodzenie. Po zwarciu odpowiednich pinów w kostce przy kierownicy na górnej części wyświetlacza powinny zmieniać się różne funkcje. Nie jest jednak tak że nic się tam nie wyświetla. 7 lutego mamy spota w rumii. Podjedź a zajrzymy co Ty tam masz za cudo

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest nowy_laik

Dzięki wielkie - będę bardzo wdzięczny - część górna wyświetla stale temperaturę na zewnątrz (po niemiecku).

Share this post


Link to post
Share on other sites

a mowilem ze ktos sie znajdzie do pomocy ?

ja niestety mieszkam za daleko

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> ale od tego jest klub

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...