Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Sign in to follow this  
Guest Damian A.

Elektrycznie podnoszone szyby

Recommended Posts

Guest Damian A.

Witam.

Staram się dojść do ładu z elektryką w mojej Viki, i napotkałem nie lada problem.

Po zakupie samochodu, elektryczne szyby działały jak chciały - problemem były słabe połączenia od spodu panelu sterowania. Przelutowałem wszystkie punkty, i działa, aż miło.

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Problem polega na tym, że mogę podnosić i opuszczać szyby, tylko gdy otworzę drzwi kierowcy. Wtedy zapalają się lampki w przyciskach, i szyby są aktywne. Po zamknięciu drzwi, lampki w przyciskach gasną, i szyby nie da rady otworzyć. Inne drzwi nie mają żadnego wpływu na działanie szyb. Dzieje się tak zarówno na włączonym zapłonie, jak i bez kluczyka.

Przerabiał ktoś z Was może taki problem? Jak to rozegrać?

Pozdrawiam!

Damian.

Share this post


Link to post
Share on other sites

sprawdź czy nie masz przełamanych/przerwanych przewodów w łaczeniu drzwi z nadwoziem

Share this post


Link to post
Share on other sites

dokładnie tak jak kolega napisał... pewnie gdzieś masz kabelek przełamany i prąd ucieka

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

pozamykaj drzwi, włącz zapłon i włącz wewnętrznąlampkę i zobacz czy teraz działa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Nieprawda ! El. szyby mają dwa zabezpieczenia na topikach. Proszę zerknąć w bezpieczniki, na bank jeden jest uwalony. Przy otwartych drzwiach kierowcy jest "sterowanie awaryjne" natomiast drugi bezpiecznik steruje szybami przy normalnej pracy szyb. Ja też tak miałem. Kolego zerknij w bezpieczniki

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Brak masy w panelu przyciskow na konsoli srodkowej i uklad "posilkuje sie" masa ktra ma przy otwartych drzwiach kierowcy. Bezpieczniki sa owszem dwa - jeden 30A zabezpiecza silniki szyb a drugi 10A sterowanie m in. lusterek i szyb (panel na tunelu srodkowym). Gdyby walniety byl bezpiecznik 30A szyby by w ogole nie dzialaly. Jak poleci ten 10A, to nie bedzie dzialalo sterowanie szyb przyciskami, ale beda sie domykaly z kluczyka.

Edited by Janus

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Damian A.

Witam kolegów.

Jako że miałem wolną chwilę, zdjąłem tapicerkę, i dorwałem się do podnośników.

Efekt jest taki, że na czerwonym przewodzie przy podnośnikach mam stale +12V, a na czerwono-niebieskim, i szaro-zielonym, mam 12V po naciśnięciu odpowiedniego przycisku. Przejście między masą podnośnika a nadwoziem jest.

Po wciśnięciu włącznika krańcowego drzwi (czyli tak jakbym zamknął drzwi), napięcie na czerwono-niebieskim lub szaro-zielonym przewodzie zanika. Przełączniki szyb gasną, i szyby przestają działać.

Rozkręciłem krańcówkę, i są tam dwa przewody - szary, i szaro-biały. Wnioskuję po działaniu, że po otwarciu drzwi, jeden z tych przewodów jest zwierany do masy. I wtedy szyby działają. Przewody z krańcówki, doprowadzone są do panelu sterowania szybami, do takiej małej płytki wykonanej w SMD.

Po otwarciu drzwi, szyby działają nawet gdy w stacyjce nie ma kluczyka.

Przewody w drzwiach obejrzałem - widoczne uszkodzenia izolacji, ale same żyły nie zostały przerwane. Polutowałem nowe przewody, jednak nic to nie dało.

Masa w panelu sterowania (czarny i brązowy przewód) jest obecna.

Pozdrawiam!

Edited by Damian A.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Kolego, pisałem już, sprawdź te bezpieczniki - od szyb są dwie szt. Jeśli w tej konfiguracji (po otwarciu drzwi działają szyby) to na bank nie wina przewodów

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Damian A.

W porządku, sprawdzę.

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> Kompletnie zapomniałem sprawdzić bezpieczników, a zabrałem się za kopanie przy przewodach.

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_biggrin.png" alt=":D" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20">

Zdam relację, czy to pomogło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...