Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Sign in to follow this  
Guest zzbych

Zaświeciła kontrolka oleju

Recommended Posts

Guest zzbych

Witam wszystkich.

Miałem dziwny problem.Odpaliłem dzisiaj swoją vectre po dwóch dniach (stoi w garażu -12 stopni)i zauważyłem że kontrolka ciśnienia oleju się zaświeciła i zgasła.Po ok 10 sekundach znowu się zapaliła.Myślałem że zaraz zgaśnie i pojechłem ,ale nic z tego świeciła się i zaczęły zawory klekotać więc zawróciłem i do garażu.Przejechałem ok 1,5km.Myślałem że jest za mało oleju więc wlałem trochę i spawdziłem stan,było ok.Odpaliłem i coraz głośniej klekotało i kontrolka świeciła więc to nie to.Zostawiłem to i wróciłem po godzinie.Przy drugim odpaleniu kontrolka zgasła a silnik zaczął coraz ciszej pracować.Zawory nie klekoczą.Chyba jest ok.

Teraz mam pytanie.Co mogło być przyczyną tego zjawiska (zdarzyło się pierwszy raz) i czy nic nie uszkodziłem przez tą przejażdżkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

uzupełnij opis auta, dokladnie rodzaj silnika.

Byc moze pojawił Ci sie jakis korek lodowy w magistrali

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olej był na tyle gęsty że czujnik go nie łapał, jak się przejechałeś to się nagrzał i już było smarowanie.

Jak dobrze mieć garaż w domu.

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

Edited by daniel86

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Wczoraj pojawil sie u mnie identyczny problem jak u ciebie zzbych. Silnik 1.6 16V. Tylko ja nigdzie nie jezdzilem bo wiem jak to sie moze skonczyc. Radze Ci bys nigdzie raczej nie jezdzil. Mysle , ze przyczyną zaistnialej sytuacji jest mróz i rzadka jazda autem. Ja czekam na ocieplenie klimatu. Narazie odpalam viki i na wolnych obrotach sobie chodzi Mysle jutro podgrzac opalarką miske olejową.Jak ktos ma jeszcze inne pomysly to prosze sie wypowiedziec.

Pozdro

Share this post


Link to post
Share on other sites

zzbych oprócz tego co napisał Ci SNOWSURFER napisz na jakim oleju jeździsz.

darex20 to samo pytanie do Ciebie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

GM 10W40-półsyntetyk

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest zzbych

Vectra 2,0 X20XEV z instalacją gazową

Olej GM 10W40-półsyntetyk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olej dobry GM 10W40-półsyntetyk

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie, winy oleju nie ma co szukać. powinien wytrzymywać takie temp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgadza sie,olej dobry i to nie byla jego wina. Ocieplilo sie,silniczek pochodzil troche na wolnych obrotach i juz sie kontrolka nie swieci. Nawet opalarki nie uzywalem. Oby wszystko bylo juz OK.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...