Jump to content
XXX ZLOT

NOWY TEMAT - NOWY OŚRODEK

ZAPRASZAMY DO REZERWACJI

https://forum.vectraklub.pl/forum/329-xxx-zlot-vkp-20-23062019/

 

 

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Sign in to follow this  
Guest Ozzstriker

Odpalanie po ostrym mrozie, palaca sie kontrolka

Recommended Posts

Guest Ozzstriker

Witam,

Nie wiem czy juz byl taki temat ale potrzebuje pomocy...

Mam Vectre B 2.0 DTH... i po dzisiejszej nocy, doslownie przed chwila chcialem go odpalic... i pali mi sie kontrolka silniczka z iskra w srodku...

i nie chce mi odpalic... odpialem akumulator... podlaczylem znowu... i nic nie chce ta kontrolka zgasnac...

Czy mozecie mi powiedziec od czego jest ta kontrolka i co mam zrobic...??

Z gory dziekuje za odpowiedz... i przepraszam jak juz byl taki temat...

Pozdrawiam posiadaczy Vectry...

Share this post


Link to post
Share on other sites

akumulator naładowany ? moze to przez paliwo

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Ozzstriker

naladowany...

ogolnie to zmienilem z orlena na bp bo dowiedzialem sie ze orlen wody do ON dodaje...

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale zero zycia ? nawet nie kreci ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Ozzstriker

tak troche... jest pare razy wskazniki szaleja troche... i wylaczam zeby wkumulator nie padl...

a i jak sie wlacza ta kontrolka to takie jakby pikniecie jest... i gasnie i sie zapala...

Share this post


Link to post
Share on other sites

jaka kontrolka ? jaki obrazek na niej ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wacko.png" alt=":wacko:">

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie zauwazyłem. nie dysponowany jestem dzisiaj

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_tongue.png" alt=":P" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Ozzstriker

wiec tak jak mowielem... pomaranczowa kontrolka z silniczkiem z iskra w srodku...po lewej stronie jest...

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie mam juz pomysłów

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> ale napewno ci ktos pomoze

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Ozzstriker

Mam nadzieje ze pozniej ktos bedzie wiedzial...

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

tak czy inaczej dzieki wielkie...

Share this post


Link to post
Share on other sites

jestem pewien ze od kabli odpali, albo zabierz aku do dołądowania. Czesto tak jest wlasnie ze kontroliki i wskazniki wariują , cos terkocze w silniku ale rpozrusznik nie kreci bo za mała pojemnośc aku.

a ta kontorlka pomaranczowa to info o wystepowaniu błedu i zostanie on zapisany w pamięci kompa. trzeba odczytać błędy

Edited by SNOWSURFER

Share this post


Link to post
Share on other sites

a jak kręciłeś rozrusznikiem to przygasały Ci kontrolki na desce rozdzielczej? Czy świeciły się normalnie jak zawsze?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi wczoraj przygasały

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

Dzisiaj już aku stoi i się ładuje.

Podejrzewam że u kolegi wystąpił ten sam błąd co u mnie, czyli czujnik położenia wału korbowego.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Ozzstriker

kontrolki normalnie sie swiecily...

ale fakt tez myslalem zeby akumulator podladowac...

no i wreszcie sie dowiedzialem po co ta kontrolka jest...

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

zmierz akumulator

jeśli jest dobry to trzeba podłaczyć auto pod komputer i odczytac błedy

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Ozzstriker

no dobrze... zaraz pojde sprobuje moze odpali...

tak czy inaczej dziekuje wam...

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest womar

moze ci paliwo zamarzlo.... ale i tak bym stawial na aku

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Ozzstriker

Odpalil... jak zmalal mroz... nie wiem od czego to zalezy... ale odpalil...

dzieki tak czy inaczej wam wszystkim...

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

prosze moderatora zeby zamknal ten temat...

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Pozdrawiam...

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest MasterViki

Please login or register to see this quote.

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_blink.png" alt=":blink:">

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_sleep.png" alt="-_-" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sleep@2x.png 2x" width="20" height="20">

No trudno, będę na wodzie jeżdził

Pozdro

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Ozzstriker

radze ci zmienic na bp...

pozdro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie więc parę słów ode mnie. Nie ma opcji żeby dolewali wody do paliwa bo przy takich mrozach to i im by pomarzały pompy jak i pistoelty do tankowania. ja tankuję na orlenie i zero problemu jeśli chodzi o jazdę czy osiągi. Fakt mam problem z odpaleniem rano ale dziś przy - 18 po dłuzszym kręceniu rozrusznikiem ok 8-12 sekund Vectra odpalila jak zawsze zresztą.

wkońcu się dobrałem do auta i po sprawdzeniu śweic dwie są spalone. ( umarły ).

jeśli jest mróz -5 do -8 nie najmniejszego problemu z paleniem ,pali od dotkniecia kluczyka ale przy - 13 do dziś -19 po dłuższym kręceniu pali nadal.

jutro wykręcam świeczki i wymieniam.

bedzie palić na dotyk.

Co do kontrolki tej żółtej to u mnie jak odpalam przy tych strasznych mrozach i kręcę ok 10-12 sekund kontrolka się zapali na ok 3 sekundy i gaśnie.a to dlatego że dostaje dużą dawkę ropy która jest nie przepalona odrazu po odpaleniu silnika.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi dzisiaj po porannym mrozie -23

wyjątkowo silnik nie chciał zagadać

rozrusznik kręcił bo aku naładowany

po długim kręceniu zaczął łapać ale bardzo słabo aż wkońcu z ogromną chmurą dymu odpalił ale nie reagował na pedał gazu i świecił się CHECK , który co chwile gasł .

Po przejechaniu kilkunastu km wszystko OK

Odczytałem błędy

1630

1651

1220

Domyślam się ze paliwko zamarzło bo auto stało 3 dni nie odpalane a w baku za dużo ON nie ma w dodatku to paliwo letnie z przed roku :/

Doleje nowego paliwa + Skydd to powinno załatwić sprawe.

Edited by zamela

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam forumowiczów, dzisiaj po południu moja wiki podniosła mi nie miłosiernie ciśnienie....otóż....rano odłączłem od prostownika zaznaczam ze aku cf 72a 720ah w listopadzie 2009 kupiony, podłączyłem bo stoi w lichym garazu a mrozy -23 u mnie na dworzu. odpaliła za trzecim obrotem wału i pojechałem do pracy szczęśliwy..........ale........z pracy nie wróciłem, moja VIKI mnie zawidoła na parkingu.....przekręcam kluczyk, kręcę i po chwili kręcenia pokazuje sie "check silnika".....czy to jest pompa czy może coś wariuje innego???????(mróz w dzien spadł do -12)a w filtrze paliwo jest,jutro jak nie odpali rano to jadę(holują mnie) błędy zczytać.

Do tej pory nie miałem problemu z odpalaniem samochodu...paliła za pierwszym przekręceniem kluczyka. macie jakąś rade?? żeby ja jakoś uruchomić jeśli to nie pompa bo kreci jakoś tak sucho albo mi się wydaje.....POMÓŻCIE COś żeby mnie nie wyruchali szpece że pompa do regeneracji

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Ozzstriker

Mi znajomy dzisiaj powiedzial ze najlepiej to nie ruszac samochodu w takie mrozy... on sam ma daleko do pracy wiec co 3 godziny WSTAJE i grzeje samochod 3 godziny... a tez ma Vectre... wiec ja dzis wyjalem aku... i niech stoi moja Vectrunia az zmaleje mroz...

Pozatym Koledzy mam pytanie... skad wytrzasnac program do Vectry i jak sie odczytuje z komputera... bo bym sobie sam patrzyl co jest nie tak a nie do mechanika za kazdym razem jak cos mi sie zapali... ;p

jakby cos to mozecie na priv pisac:);p

Pozdrawiam...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...