Skocz do zawartości

Witamy na Vectra Klub Polska

Guest Image

Witamy na Vectra Klub Polska, podobnie jak na większości społeczności internetowych, musisz się zarejestrować aby uczestniczyć w naszym wspólnym życiu ale nie martw się jest to bardzo prosty proces, który wymaga minimum informacji, aby zostać zarejestrowanym.

Zakładając konto na Vectra Klub Polska, możesz uzyskać następujące przywileje:

  • Zakładać nowe tematy i pisać odpowiedzi w innych
  • Subskrybować tematy i fora, aby uzyskać powiadomienia
  • Uzyskać własną stronę profilu i poznawać nowych przyjaciół
  • Wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników.

Gość Voli

Nie działa spryskiwacz szyby przedniej

Polecane posty

Gość Voli

Witam

Koledzy mam problem, wczoraj przestał działać spryskiwacz szyby z przodu. Płynu zimowego jest pod sam korek, nie słychać pompki kiedy próbuję spryskać szybę. Zaczęły świrować wycieraczki trochę, nie chcą sią wyłączyć a jak już to stają w połowie szyby... . Czy to uszkodzony CIM? Jutro sprawdzę jeszcze bezpieczniki... ;/. Spotkaliście się z podobnym problemem?

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość P

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Co do spryskiwaczy: przed swietami mialem zalany letni plyn i w czasie drogi do PL wszystko mi zamarzlo. Nie pomoglo wstawienie auta do cieplego garazu nawet, bo okazalo sie, ze jakis syf mi sie zrobil w zbiormiku i zatkalo mi przewod miedzy pomka, a spryskami. Rozkrec troche lewe nadkole (od wewnatrz, czarny plastik), wystarcza dwie sruby od dolu. Bedziesz miec pompke na wierzchu. Wyjmij ja i podlacz na krotko do aku (nie martw sie o zle podlaczenie +/-, nic sie nie stanie), albo popros kogos, zeby uruchomil spryski, jak bedziesz miec pompke na zewnatrz. Jesli dziala (slychac ja i sika jak malolat) to musisz szukac dalej. Jesli to syf w przewodach, to pomaga przetkanie sprezonym powietrzem. Jesli to nie to, sprawdz bezpieczniki...albo cos z elektronika. Przeszukaj jeszcze temat o spryskiwaczach reflektorow i o wymianie spryskiwaczy szyby przedniej. Bylo tam calkiem sporo poruszone o wycieraczkach i pompce.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Voli

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Dziękuje za odpowiedź, dzisiaj na chwile dosłownie kilka sekund zaczął działać spryskiwacz... umyłem szybę i na tym koniec... . Raczej to nie wina pompki... myślę czy ten CIM nie szwankuje...,a druga sprawa jest taka, że mam lekko pękniętą szybę. Zrobili mi to na osiedlu, wiem, że szyba ma jakiś czujnik... czy to może być powodem? Wycieraczki to wariacja, kiedyś pstryknąłem raz i sie wylaczaly a teraz musze kombinowac i machac przełącznikiem. Denerwujące jest to troche.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

pociągasz dzwignię lekko do siebie wycieraczki przetra szybę jeszcze 3 razy i powinny się zatrzymać, ale to raczej wiesz

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_rolleyes.gif" alt=":rolleyes:">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość P

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Czujnik deszczu. Jesli szyba jest peknieta w miejscu czujnika, badz czujnik zle dolega do szyby (np. z powodu uderzenia odkleil sie czesciowo), to moze to w jakims stopniu powodowac zaburzenia pracy wycieraczek. Co do czasem dzialajacej pompki: mi tez raz dzialala, raz nie. Raz sikala na 1/6 wysokosci szyby, raz na polowe... 5 min pracy i wszystko bedziesz miec jasne co do pompki: tak jak pisalem wczesniej, odkrec dolna czesc nadkola, wyciagnij pompke, albo jeden wezyk odchodzacy od pompki do spryskow i uruchom spryskiwacz. Jak sika, to szukaj problemu w innym miejscu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja miałem to samo... przy -29*C płyn zamarzł na kość

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Pomógł denaturat.

Efekt ten sam, CISZA a wycieraczki merdały jakby spryski działały

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość P

- 29 C...brrrrrrrr zamarzlem. Krzysztof nie strasz...Za tydzien jade odwiedzic kraine VB i VC plynaca i az strach sie bac:rolleyes:

U mnie denaturat, rozmrazanie w garazu itp nie pomoglo, bo mialem calkiem sporo syfku (maz) w przewodach i w zbiorniku. Podejrzewam, ze autko nalapalo brudu, jak stalo u partaczo-mechanika w Nicei, a ktory zostawil otwarta maskie i zrzucony korek od wlewu do pojemnika spryskow. Wysatrczylo, zeby w polaczeniu z mrozem i letnim plynem, zatkac przewody.

Swoja droga w stara i poczciwa a4 miala sitko na wlewie. Proste, tanie i skuteczne.

pzdr p.

Edytowano przez P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

witam, podepnę sie pod temat.

Mianowicie mój problem jest taki, wycieraczki działają jak nalezy ale płyn juz nie, jak nacisne to ledwo co sika, pierwszy raz dolatuje do szyby a po pół sekundzie juz leci jakby niemógł, i tak juz zostaje, tak jakby niebyło cisnienia?

Jak myslicie czy to wina pompki, która pracuje bo słychać, czy moze wina układu weżyków, jakies zozszczelnienie? płyn leci ale szyby juz nie umyje bo do niej nie dolatuje.

Jak sie za to zabrac, moze juz kiedys ktoś miał juz taki problem.

Prosze o porade

pozdro

mysza.

Edytowano przez myszano1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

witam, tez miałem problem z ciśnieniem spryskiwaczy przedniej szyby ponad pół roku pompkę było zawsze słychać. Na pierwszy ogień poszły dysze spryskiwaczy, które wymieniłem na mgłowe z insigni ale dało to spodziewanego efektu, więc zabrałem sie za udrożnienie węży przepchałem je stalowym drutem i przedmuchałem kompresorem, wypadło troche syfu i wreszcie mogę sie cieszyć czystą szybą a swoją droga te spryskiwacze mgłowe z insigni to rewelacja. Tak wiec ja stawiałbym na węże.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

dzieki, a mozesz podpowiedzieć jak sie do tego zabrac, co po kolei robic

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

kurcze też mam podobny problem, do tej pory spryskiwacze działały normalnie.

Wczoraj jechałem do Zakopanego na PŚ w skokach i skończył mi się płyn. Zjechałem na pobocze, wlałem płynu pod sam korek i co? Spryskiwacze przednie nie działają :-(. Stanołem bo mówie może zbiornik dziurawy i się wylało ale cóż płynu pod dostatkiem. Spryskiwacz szyby tylnej działa normalnie, chodź na powrocie po starcie nie działał, dopiero jak się autko trochę zagrzało to ruszył. Dodam że jak naciskam wajhe od spryskiwacza przedniego to normalnie słychać że pompka działa a na szybę nic nie leci.......

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja z wycieraczkami walczę pół roku z małymi przerwami:angry2: raz chodzą a raz nie , raz działa spryskiwacz a raz nie, przekaźniki podmienione , żadnego efektu.

Gdzie może być jeszcze jakieś sterowanie do tych wycieraczek i spryskiwacza po za tymi 2 brązowymi przekaźnikami?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wsyp CALGON, może kamień się zebrał

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

a tak poważnie to czasami spada wężyk (przed oczami pasażera spada z łącznika) - to raz

śmiecie zapychają układ - to dwa

ja miałem takie przypadki

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Mam calgon ale razem już w proszku wymieszany

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> to by trzeba wszystko wsypac,

a tak powżnie to jak ustrojstwo postoi cala noc nie ważne czy w garażu czy na polu to spryskiwacze działaja :/ a jak pojeździ się chwile to jak im pasuje.

i co ? gdzie to ugryźć ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

wychodzi na to ze jak pojezdzisz to syf z dna zbiornika sie podnosi i przytyka otwór którym pompka zasysa wode a poniewaz pompka nie jest montowana na samym dnie zbiornika to jak sie płyn ustoi przez noc to syf opada na dno i pompka moze zaciągnąc wode (wtedy spryski działają). Na twoim miejscu wyczyściłbym zbiornik na płyn,powinno pomóc

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

Edytowano przez nika84-24

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

jest jakoś ta pompka połączona z wycieraczkami albo ma jakieś zabezpieczenie że się nie włączy? obsłuchałem dzisiaj wszystko i jak się wyłączy całkiem to żadnych oznak już potem życia nie daje, jak ona nie działa to wycieraczki nie machają

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

jak psikasz na szybe a pompka nie działa to wycieraczki i tak powinny chodzic, ale jak nie działa ci ani to ani to to moze wina jest w manetce wycieraczek... lub CIMie lub sam nie wiem

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_pijaki.gif" alt=":pijaki:">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

No to tak wyplukany zbiorniczek ze wygląda jak nowy nawet pompkę na krótko podłączyłem i działa jak szalona, manetkę wyciągnołem wyczyściłem styki i dalej lipa. Trzeba kompa zapiąć i zobaczyć co będzie pokazywało - jak coś pokaże

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_angry.png" alt=":angry2:"> Pozdro

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dogadaj się z kimś z okolicy i spróbuj jeszcze podmienić manetkę na inną.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam , odświeżę trochę temat , mam problem ze spryskiwaczem , od czasu wymiany przedniej szyby nie działa , pompke słychac ze pracuje , wycieraczki tez w normie jednak płyn nie leci . Czy kiedy szyba była wymieniana , mogły naleciec jakieś paprochy do zbiorniczka albo nie podpieli jakiegoś przewodu ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

może przewód zagięty gdzieś - obejrzyj. przy wymianie szyby raczej do zbiorniczka nie zagladali

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Usterkę usunąłem , trzeba było zajrzeć pod tą gumową osłonę nad filtrem cząstek stałych a tam obok filtra był niepodpięty przewód doprowadzający płyn

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

przeciwpyłkowym / kabinowym

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

DPF tam nie znajdziesz

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_leze.gif" alt=":leze:">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

zubek73

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

właśnie to miałem na myśli

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×