Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Sign in to follow this  
Guest krzys0302

proble z odpalaniem 2,0dti

Recommended Posts

Guest krzys0302

mam problem z odpalaniem na zimnym silniku kreci kreci w koncu odpali ale za mna jest ciemno wtedy nie zaswieca sie wogule kontrolka od swiec mimo ze temp juz jest ponizej 6 stopni . kupilem ja po przerubce z angola kupe zeczy nie dzialalo a problem z odpalaniem zaczal sie po regeneracji pompy ktora zabolala . pomozcie gdzie szukac przyczyn

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Marek_L

Please login or register to see this quote.

innych opcji nie widzę: zapowietrzony układ albo źle skalibrowana pompa. a kontrolka świec to inna sprawa: czasem przy -5 st. potrfi tylko błysnąć. pomaga zmiana softu

Edited by Marek_L

Share this post


Link to post
Share on other sites

witam co do zapalenia śię świec to kolega z forum zrobił mi układ po kturym świecę zapalają śię przy 9 st.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest ROGO

Please login or register to see this quote.

spróbuj odpiąc kabelek od czujnika temp cieczy chłodzącej i wtedy powinna kontrolka sie zapalić, sprawdz czy czujnik jest sprawny, zmiana softu też może pomoc

Share this post


Link to post
Share on other sites

sprawdził bym wszystkie swiece czy są dobre oraz czujnik temperatury silnika ale wydaje mi sie ze mogą wszystkie swiece nie działac

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

takie jest moje zdanie

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Gdyby jedna ze świec nie banglała (mechaniczne uszkodzenie) to świeciłaby się kontrolka po uruchomieniu silnika...

Miał robioną wcześniej pompę, teraz już zaczęła się "TA" pora, kiedy były, są i będą u niektórych występować lub nasilać się objawy utrudnionego rozruchu silnika, zwłaszcza po całe nocy pod chmurką...

Przyczyną jest to, że ECU źle odczytuje temperaturę cieczy, a poprzez taką informację decyduje o "długości żarzenia rozciągniętej w czasie", że się tak wyrażę...

I nie świece (bo sygnalizuje je kontrolka), ale przede wszystkim soft trzeba sprawdzić nim zacznie się dłubać przy silniku.

Najprostsza metoda to ściągnięcie wtyczki z 2-pinowego czujnika cieczy. Jeśli po jego zdjęciu i pełnym wygrzaniu świec ( ponad 10 sekund) silnik odpali prawidłowo to rozszyfrowujemy swoją wersję softu i na tej podstawie ustalamy dalsze działania. Jeśli w X/Y20DTH mamy "4" to wymieniamy soft w ASO na "7", dla Y22DTR z "3" na "4", bo są to wersje z poprawionym właśnie "modułem sterowania świecami żarowymi" w stosunku do starszych i wadliwych wersji. Ewentualnie możemy zastanowić się nad wymianą samego czujnika, który też nie jest przecież drogi. Wymiana świec tutaj raczej nie pomoże...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gdyby jedna ze świec nie banglała (mechaniczne uszkodzenie) to świeciłaby się kontrolka po uruchomieniu silnika...

Miał robioną wcześniej pompę, teraz już zaczęła się "TA" pora, kiedy były, są i będą u niektórych występować lub nasilać się objawy utrudnionego rozruchu silnika, zwłaszcza po całe nocy pod chmurką...

Przyczyną jest to, że

Please login or register to see this link.

Mimo że dotyczy DTI, to wiadomo że problematyka dotyczyła wszystkich silników

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Zdjęcie wtyczki o której wspomniałeś symuluje temperaturę -50 stopni Celsjusza, ECU myśli że taką temp. ma ciecz (patrząc na informację akurat z tego czujnika, bo sugeruje się ECU także drugim czujnikiem), zimny start silnika (odpalenie powiedzmy po nocy) - świece grzeją na maxa, cudów tutaj nie ma

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Edited by Krystianos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Warto też sprawdzić akumlator bo u mnie ostatnio przy tem. ok +6 trzeba było trochę kręcić niczym odpalił.Podniosłem klapę, patrzę na akumlator kontrolka jest biała, podładowanie nie wiele dało...pomierzyłem napięcie na akumlatorze przy włączinym silniku: 14,4 v.

Czyli ładowanie OK. Kupiłem nowy akumlator 70 Ah ponad 700A prądu rozruchu i teraz pali na tyk.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest krzys0302

mam problem z odpalaniem na zimnym silniku kreci kreci w koncu odpali ale za mna jest ciemno wtedy nie zaswieca sie wogule kontrolka od swiec mimo ze temp juz jest ponizej 6 stopni . kupilem ja po przerubce z angola kupe zeczy nie dzialalo a problem z odpalaniem zaczal sie po regeneracji pompy ktora zabolala . pomozcie gdzie szukac przyczyn

dzieki koledzy sprawdzilem wszystko oprocz oprogramowania i to bedzie chyba to po wgraniu nowego softa odezwe sie czy cos sie zmienilo ogolnie WIELKIE DZIEKI ZA PORADY jezeli to nie bedzie soft a znajde to co ja boli do dam wam antybiotyk na to

Edited by krzys0302

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...