Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Sign in to follow this  
general1006

Viki gaśnie w czasie jazdy

Recommended Posts

witam

Posiadam Viki 1.8 16v z 97r. silnik X18XE jakieś 5 dni temu auto zaczęło gasnąć w czasie postoju na światłach ( 5 razy w ciągu dnia). Przez ostatnie cztery dni spokój, aż do dzisiaj. Odpaliłem auto bez problemów i pojechałem do sklepu. Po ponownym odpaleniu zapaliła się pomarańczowa kontrolka silnika. Po przejechaniu około 20 km wskazówka od obrotomierza zwariowała i zaczęła skakać na 6tyś i na 1000 i tak kilka razy po czym auto zgasło. Odpaliłem ponownie auto w czasie jazdy i kontrolka silnika nadal się świeciła. Gdy przejechałem następne 10km wyskoczył komunikat o niskim poziomie oleju. Jakie mogą być przyczyny??? Z góry dziękuję.

Sprawdzałem stan oleju i jest w normie. We wtorek lub w środę jadę na komputer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A wiec zacznij od szczytania bledow.

(na forum jest opisane jak to zrobic)

Bo jeszcze licencji wrozbity chyba zaden z nas nie ma

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_biggrin.png" alt=":D" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Po co masz jechać na kompa, sam sprawdź błędy,

Please login or register to see this link.

masz co i jak, a co do przyczyny usterki sczytaj najpierw błędy i podaj je tutaj, to wiele pomoże

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

witam no to się chyba pospieszyłem z tym kompem, bo byłem dzisiaj. Koszt 60złociszy i wykazało: P0340 Czujnik położenia wałka rozrządu.

A i jeszcze jedno co do objawów silnik zaczyna się dusić gdy wejdzie na 4,5 tyś/obr

Teraz muszę zamówić na alledrogo czujnik i powinno być oki.

No chyba, że jeszcze wam przychodzi cos do głowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Przy 4.500 tyś. obrotów silnik wchodzi w tryb awaryjny jeżeli pokazuje Ci błąd na desce rozdzielczej ( pomarańczowa kontrolka z silnikiem ),dlatego masz takie objawy

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> .

PS. Następnym razem zczytaj sam błędy,to jest bardzo proste,60,00 zł w kieszeni,dołożyłbyś parę złotych i miałbyś już nowy czujnik

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> .Pamiętaj przed zakupem,żeby sprawdzić jaką masz wtyczkę przy czujniku,bo są dwa rodzaje z tego co pamiętam

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20"> .

Edited by D.A.N.I.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pytanko czy ten czujnik będzie dobry

Please login or register to see this link.

czy może siemensa czy jakiejś innej firmy??

pozdrawiam biggrin.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

link mi nie pokazuje czujnika..

ja wolałem używke siemensa,jak nowy,podróbke,ale to moje zdanie..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

oryginał GM jest właśnie produkowany przez siemensa tak więc siemens jest jak najbardziej ok

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie jeździj kolego jak nie musisz, mi tak bryczka zgasła sobie bez powodu gdy skrecalem w podporządkowaną... uff ledwo ledwo ale wjechalem i wychamowalem. Malo brakowalo i byl by dzwon ;/

Share this post


Link to post
Share on other sites

witam

czujnik wymieniłem sam i autko nareszcie ma kopa i całkiem inaczej się nim jeździ.

Nie mniej jednak po 2 tygodniach jazdy znów coś się dzieje. Wczoraj podczas jazdy zaczęło coś się dziać. Przy dojeżdżaniu do skrzyżowania przyhamowałem i obroty zaczęły skakać po czym auto zgasło. Sytuacja taka powtórzyła się trzy razy. Dzisiaj auto nie robiło żadnych problemów.

I tu moje pytanko czy może to być wina silniczka krokowego ??

Dodam jeszcze, że nie pali się kontrolka silnika. A po wymianie czujnika położenia wałka rozrządu byłem na kompie i wszystko ok.

Za odp. serdecznie dziękuję

Share this post


Link to post
Share on other sites

spróbój wyczyścić krokowy,powinno ustąpić...

Share this post


Link to post
Share on other sites

cze

Krokowy przeczyszczony , odma wymieniona, EGR przeczyszczony i na razie jest ok

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...