Skocz do zawartości

Witamy na Vectra Klub Polska

Guest Image

Witamy na Vectra Klub Polska, podobnie jak na większości społeczności internetowych, musisz się zarejestrować aby uczestniczyć w naszym wspólnym życiu ale nie martw się jest to bardzo prosty proces, który wymaga minimum informacji, aby zostać zarejestrowanym.

Zakładając konto na Vectra Klub Polska, możesz uzyskać następujące przywileje:

  • Zakładać nowe tematy i pisać odpowiedzi w innych
  • Subskrybować tematy i fora, aby uzyskać powiadomienia
  • Uzyskać własną stronę profilu i poznawać nowych przyjaciół
  • Wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników.

Zaloguj się, aby obserwować  
ROBSON16V

Bardzo głośne ssanie Vectra x18xe

Polecane posty

Witam

Zawsze przy odpalaniu zimnego samochodu przez pewien czas słychać ssanie.

Dziś rano zapaliłem samochód i ssanie wręcz zaczeło wyć.

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_ohmy.png" alt=":o" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/ohmy@2x.png 2x" width="20" height="20">

Odgłosy ok 3 razy większe niż zwykle Podobne jak piszczące np. łożysko choć to pewnie nie to.

Po ok 2 min wyłączyło się jak zwykle dobre ssanie. Jazda bez problemu.

Zapaliłem po ok 4 godzinach i to samo tylko oczywiście krótko bo był trochę ciepły. MIałem mało czasu żeby zobaczyć dokładnie w którym miejscu wyje (nie wiem gdzie ssanie) ale to w okolicy pompy ABS , może bliżej silnika.

Co to jest i jak się za to zabrać?

Pomocy

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

szukaj pod hasłem: pompa powietrza wtórnego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Odpowiedź otrzymałem po 10 sek. Automat?

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Pompę powietrza wtórnego zlokalizowałem. Odczekałem aż przestygnie i po włączeniu samochodu uruchomiła się (głośno) wypiełem w tym momencie kostkę i ucichło. Natomiast głośniej (tykanie jak zawory) zaczeło być słychać w takim " srebrnym cylindrze z czapeczką" fi ok 5 cm który przykręcony jest do bloku i dochodzi do niego duża rurka z okolicy pod akumulatorem czyli pewnie z tej pompy. Przypuszczam że unormuje się jak się nagrzeje (nie sprawdzałem)

Czy odłączenie wtyczki jest grożne? Czy więcej będzie palił. Co z odpalaniem w zimę?

Myślę o rozebraniu tej pompy i np nasmarowaniu. Jest nitowana ale to pewnie mały problem.

Może lepiej kupić używkę (50-70zł) ?

Czy poprostu zostawić odłączony.

Co radzicie?

Dzięki Zubek73

PZDR

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Poszukaj na forum - było juz o tym. Ta pompa jest "tylko" od ekologii. W poliftach juz jej nie wkładali.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×