Skocz do zawartości

Witamy na Vectra Klub Polska

Guest Image

Witamy na Vectra Klub Polska, podobnie jak na większości społeczności internetowych, musisz się zarejestrować aby uczestniczyć w naszym wspólnym życiu ale nie martw się jest to bardzo prosty proces, który wymaga minimum informacji, aby zostać zarejestrowanym.

Zakładając konto na Vectra Klub Polska, możesz uzyskać następujące przywileje:

  • Zakładać nowe tematy i pisać odpowiedzi w innych
  • Subskrybować tematy i fora, aby uzyskać powiadomienia
  • Uzyskać własną stronę profilu i poznawać nowych przyjaciół
  • Wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników.

Zaloguj się, aby obserwować  
Gość black_vectra_B

Kopcenie przy odpalaniu - biały dym

Polecane posty

Gość black_vectra_B

Witam!

Zapewne temat był już wałkowany, ale może ktoś coś poradzi.

Śmigam Vectrą B 2.0 DTI 16V z 2000r., przebieg prawie 188 000

Problem polega na tym, że przy odpalaniu strasznie kopci na biało. jest tak zwłaszcza rano na zimnym silniku, albo po postoju, tak po 3-4 godzinach.

Nie ma problemu bo odpala od dotyku za pierwszym razem i nie odczuwam spadku mocy.

Oddałem autko na diagnostykę i po sprawdzeniu powiedzieli tyle, że mam mała kompresję na drugim cylindrze.

Dodatkowo wymienili świecę, bo nie grzała no i jeszcze dodali, że mam jakiś mały wyciek w okolicy uszczelki pod głowicą, ale nie byli tego pewni.

Mówią, że to może być powód kopcenia, ale też tak bez przekonania. Po tym, nie sprawdzali już ani pompy wtryskowej, ani wtrysków i skasowali 150 zeta (mają podobno autoryzację BOSCHA)

Czy ktoś miał podobny problem i co można na to poradzić.

Nie ukrywam, że wymiana uszczelki pod głowicą to kosztowna impreza, a nie mam pewności czy faktycznie to jest przyczyna.

Od czego zacząć, aby małym kosztem ustalić w czym tkwi problem i jak to naprawić.

Proszę o pomoc i pozdrawiam

Edytowano przez black_vectra_B

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

uszkodzona uszczelka???

a jaki jest poziom płynu chłodniczego? ubywa? sprawdz zawsze rano na zimnym silniku - czy jest taki sam?

Edytowano przez Darek.G

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jak dla mnie to uszczelniacze poszukaj na forum o ich wymianie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość black_vectra_B

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Poziom płynu w normie.

Olej także w granicach normalnego zużycia przy takim przebiegu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość damian17td

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

mam podobnie jak kolega auto na jakims lotosie mineralnym (weekend zmiana) i rano po odpaleniu lekko kopci na biało po przejechaniu 2 km juz jest ok ,tylko że w moim przypadku ubyło płynu chłodniczego od 3/4 stanu do mniej niż minimum przy zrobieniu 2000 km

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_ohmy.png" alt=":o" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/ohmy@2x.png 2x" width="20" height="20"> .Oleju dolałem w pierwszym zrobionym tysiaku, raczej po miescie, 0,4 l a w drugim tysiaku po trasie srednio ok 3000 tys obrotów 0,7 l

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_ohmy.png" alt=":o" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/ohmy@2x.png 2x" width="20" height="20"> . dodam że płyn mam czysty i w oleju tez nie widac nic niepokojacego.wycieku żadnego nie widac silnik suchutki 235000 licznik pokazuje a stan faktyczny nie wiem jaki mozebyc ,auto żwawe na brak mocy jak na ten silnik nie narzekam.jakieś sugestie co może mu dolegać bo chciałbym pojezdzić tym autkiem chociaż ze dwa lata a nie lubię mieć żadnych usterek:)? a dodam że wydaje mi się że trochę za mocno dmucha mi korkiem od wlewu oleju(widziałem gdzies jakis filmik na youtube w takim samym silniku odkrecony korek olejowy na odpalonym silnik lekko sobie podskakiwał a mojego jakbym nie trzymał napewno by wypadl z miejsca, dodam też że na zimym silniku przez zbiorniczek płynu chłodzącego NIE widać żeby szły spaliny,i znowu to robie podpinam sie pod temat ,sorry

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

nie wiem jak w dieslach ale teraz auta beda troche kopcily na bialo bo spadla temperatura

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×