Skocz do zawartości

Witamy na Vectra Klub Polska

Guest Image

Witamy na Vectra Klub Polska, podobnie jak na większości społeczności internetowych, musisz się zarejestrować aby uczestniczyć w naszym wspólnym życiu ale nie martw się jest to bardzo prosty proces, który wymaga minimum informacji, aby zostać zarejestrowanym.

Zakładając konto na Vectra Klub Polska, możesz uzyskać następujące przywileje:

  • Zakładać nowe tematy i pisać odpowiedzi w innych
  • Subskrybować tematy i fora, aby uzyskać powiadomienia
  • Uzyskać własną stronę profilu i poznawać nowych przyjaciół
  • Wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników.

Zaloguj się, aby obserwować  
certino

Odcinka przy 5000 obortów

Polecane posty

Witam. Czy może mi ktoś rozszyfrować jak pomierzyc tą rezystancję:

Czujnik położenia wałka rozrządu zaworów wydechowych / hallotronowy, umieszczony przy kole zębatym wałka rozrządu zaworów wydechowych

- napięcie zasilania (styk „A”) 12 V

- rezystancja

- między stykami „A” i „C” 6,8 W

- między stykami „A” i „B” Ľ W

- między stykami „B” i „C” Ľ W

Bo nie do końca wiem co oznacza to L, bo W to jak sie domyślam chodzi o ohm.

Edytowano przez certino

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

rezystancje mierzymy w Omach (omega) a (W)- to są waty. Skąd ci to wyszło L i W?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

To co zacytowałem jest z tematu

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć link

I nie potrafię tego rozszyfrować

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

odepnij wtyczke

zmierz rezystancje między tymi pinami tylko od strony czujnika miedzy A - B , A - C, B - C i napisz co ci wyszło

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

mar111 macie ten sam silnik więc może Ty też pomierz dla porównania

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

czekam na kolege co mu wyjdzie i z chęcią mu pomoge i to sprawdze

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

I bardzo słusznie

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">, bardzo ładnie z Twojej strony

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Na 14 jestem umówiony z mechanikiem. Mierzyłem czujnik położenia wałka i między wszystkimi pinami ( wszystkie kombinacje) rezystancja nieskończoność.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

czyli coś z nim nie tak bo z tego schematu wynika że miedzy A-C powinno być 6,8 (?ohm) a miedzy pozostałymi nieskończoność.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Też mi się właśnie tak wydaje. Ale nic jak już jestem umówiony na tego techa to pojadę, zobaczymy co tam mi powiedzą. O sytuacji będę na bieżąco informował.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

ide zachwile czujnik podciśnienia czyścić to ci to zmierze przy okazji i powiem jak jest u mnie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Byłem na komputerze, znalazł mi błędy te które sobie odczytałem sam, które wynikły z odpinania sondy lambda i czujnika wału korbowego na włączonym silniku. Po skasowaniu jest nadal to samo. Powiedzieli że nie mają oprogramowaniem możliwości sprawdzenia poszczególnych czujników, tylko błędy, skasowali 50 zł i tyle

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20"> I co dalej z tym robić ??

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20">

Teraz udało się do 5.5 tys. go wykręcić ale ani obrotu dalej (żeby nie było niejasności przed kasowaniem błędów, po kasowaniu też niby na jałowym do tych 5.5 udaje mu się jakoś dojść).

Edytowano przez certino

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

trochę się spóźniłem ale sprawdzałem rezystancja miedzy wszystkimi pinami wynosi nieskończoność. A sprawdzałeś ten tłumik? odepnij go i zobacz, może kat się wypalił i zapchał tłumik...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Kata brak, jest tłumik przelotowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

dolot cały szczelny?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Tak. Najgorsze jest to że zrobiło się to z dnia na dzień

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20"> We wtorek wracałem w nocy z wawy wszystko ok, w środę do auta i lipa. Szkoda że nie da się modułu sprawdzić samemu

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Kompresja sprawdzona ok. Byłem na kolejnym komputerze, podglądali czujniki, powiedzili wszystko ok. Ręce rozłożyli i stwierdzili że nie mają pojęcia co się dzieje

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20"> A auto do 4,5 - 5 tys i maks 140 na godzinę. Rozkładam ręce i nie mam już sił

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20">

A jeszcze apropo sondy. Jak będzie zachowywało się napięcie na sondzie gdy silnik działa na jałowym na paliwie przy temp około 90 stopni. Czy będzie oscylowało ?? Na pomiarach stało w miejscu 367 mV, oni powiedzieli że musi stać bo się ruszy jak się doda gazu dopiero. I jaka mieszanka będzie podawana gdy odepniemy sondę ?? Bogata czy biedna ??

Edytowano przez certino

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jeśli się okaże że to ECU jest zepsute to mam na sprzedaż

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ale na ecu nic nie wskazuje że coś z nim nie tak. Zastanawia mnie ta sonda jak ma się zachowywać ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

No bo często nie nic po nim nie widać że jest uszkodzone tylko podaje i odczytuje błędne dane z czujników...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ale sondę mierzyłem multimetrem również i tez pomiary są do niczego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Sonda zmieniona. Silnik troszkę lepiej się zbiera, ale nadal nie to co było. ale przynajmniej teraz spaliny pachną jak spaliny a nie gazem czy paliwem w zależności od zasilania. Ale auto nadal odcina przy 5000, podczas przyspieszania czasami poszarpuje lekko. Ja już nie mam pomysłów

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20"> Żebym miał jeszcze od kogo podmienić kable + moduł to bym podmienił na sprawdzenie ale wszyscy znajomi mają albo większe silniki albo diesle

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Najlepiej jakby bylo jakies ecu na podmianke

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> wtedy bylo by wiadomo co i jak

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Problem z modułem żeby skąś pożyczyć to ecu to już w ogóle masakra.

Najgorsze że 200 zł już poszło na mechaników którzy nic nie zrobili

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20"> Bo sondy nie liczę bo i tak trzeba było z czasem ją wymienić.

A jeśli chodzi o te błędy to że było czysto nie znaczy że komp nie łapie, bo jak odpiąłem czujnik wału to od razu złapał check, tak samo od egr po odpięciu od razu check.

Dziwne bo dziś przez jakieś 30-40 sek zachowywał się dobrze i kręcił do poprawnej odcinki gdzieś 6800, a po tej krótkiej chwili znowu to samo

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20">

Edytowano przez certino

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Może ktoś jakiś pomysł ? Wsyztsko co możliwe posprawdzane i nadal nic

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20"> Zaczyna mnie już ten samochód irytować

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×