Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Kontrolka zużycia klocków hamulcowych


ZOLTY75
 Share

Recommended Posts

Witam mam problem dzis wymienialem ( u mechanika ) klocki i okazalo sie ze zamowil nie te czujniki tzn kalble za krotkie wiec przelozyl ze starych klockow , po wymianie auto juz lepiej hamuje lecz kontrolka czay czas swieci ,

Moje pytanie czy trzeba jechac do servisu zeby zresetowac kompa czy moze cos nie tak z tymi czujnikami ?

Link to comment
Share on other sites

Czujnik jest jednorazowy - jak raz się zaświeciło to trzeba kupić nowy. Przekładanie zużytego nic nie da - będzie się świecić.

Tymczasowo żeby nie świeciło możesz zewrzeć przewody czujnika ale wtedy jeździsz tak jak bez czujnika.

Edited by zubek73
Link to comment
Share on other sites

Czujnik jest jednorazowy - jak raz się zaświeciło to trzeba kupić nowy. Przekładanie zużytego nic nie da - będzie się świecić.

Tymczasowo żeby nie świeciło możesz zewrzeć przewody czujnika ale wtedy jeździsz tak jak bez czujnika.

Wielkie dzieki za szybkie info

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Witam, swieci mi sie okrągłe koło z 3ma prostokątami po obu stronach, w instrukcji napisane że to o klocki chodzi, przy serwisie facet powiedzial ze klocki jeszcze ho ho dobre, nie wie o co chodzi sprawdzał czujnik, tzn zakladal nowy ale dalej swiecilo, ciezka sprawa. Wie ktos cos?? zawsze jakies duperele w tych autach sie dzieja

Link to comment
Share on other sites

Guest przemek78

hhhhmmmm u mnie to samo klocki wymienione i z przodu i z z tyłu a kontrolka się zapala , wprawdzie nie non stop ale jednak w oczy razi . W poprzednim aucie miałem podobne zjawisko ale tylko jak padał deszcz , po pewnym czasie znalazłem przyczynę przetarta izolacja kabla od jakiegoś czujnika . Tym razem jednak zastanawiam się czy może być jeszcze jakaś przyczyna bo okablowanie sparawdziłem i nic . Ma ktoś jakiś pomysł ?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Mozna wiedziec gdzie ten czujnik?, gdzies w okolicy klocków? czy może sam czujnik tu a kable idą gdzie indziej,i czy da sie to odpiąc w holere żeby nie swiecilo na desce

Link to comment
Share on other sites

Czujnik jest wciśniety w klocki. Będziesz widział przewód odchodzący od zacisku przy lewym przednim kole. Ja wymieniłem klocki a czujnik zrobIłem na "krótko" i nic się nie pali.

Edited by robcik997
Link to comment
Share on other sites

Sam czujnik zużycia jest wkładany do wyżłobienia w klocku hamulcowym (lewy przód). Przewody od tego czujnika są zamocowane w uchwytach w okolicach kolumny macpersona i dochodzą do odpowiedniego gniazda.

post-579-1277204048,9056_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

U mnie były zwarte te przewody, a błąd nadal świecił, musiałem zainwestować w czujnik całe 13 pln i choć kształtem nie pasuje do nowych klocków to podpięty został opaską i wisi sobie, a brak kontrolki o zużytych klockach bezcenny...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Koledzy mam mały problem. Mianowicie wymieniałem wiązkę silnika z poliftowej Vectry C pod bixenony (polifty nie posiadają czujnika zużycia klocków) i od tej pory pali mi się kontrolka od klocków. Ponoć sygnał ten idzie z BCM , przez wiązkę silnika do czujnika i wystarczy dać masę na odpowiedni kabel w gnieździe którego obecnie brakuje i wszystko będzie ok. Moje pytanie brzmi który to kabel i w jakim gnieździe dokładnie on się znajduje bo chce dać mu tą masę żeby zniknął mi w końcu ten komunikat na wyświetlaczu... Z góry dziękuję za pomoc...

Edited by Ostal24
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Witam,

pojawiła mi się kontrolka od czujnika zużycia klocków. Klocki firmy Bosch były zmienione 20 tyś. km temu. Z tego co widziałem jeszcze daleko im do zużycia, a więc pewnie padł czujnik (nie wiem jak i dlaczego?). Na mechanice znam się tyle co wcale więc czy zmiana czujnika to tylko odpięcie starego i wpięcie nowego czy trzeba zdejmować klocki? Dysponuję tylko parkingiem pod blokiem a aura nie sprzyja naprawom więc proszę o informację jak wymienić ten czujnik.

Edited by krisek1337
Link to comment
Share on other sites

te czujniki to szajs i co chwile problemy z nimi . U siebie chciałem zakładać ale stwierdziłem jak mam się wkurzać co chwile to piepsze - Taka prawda z tymi czujnikami

A mieć tylko po to aby był jakiś dodatkowy czujnik - nie ma sensu

Link to comment
Share on other sites

jeśli klocki OK to wyrwij kabel z czujnika i go zmostkuj

czujnika w nie wyjmiesz bez demontażu klocków

wcześniej mozesz sprawdzic czy to nie wina wtyczki bo czasem wystarczy dobrze docisnąć albo przeczyścić

Link to comment
Share on other sites

a tak z ciekawości - 314 też miały czujnik?

bo jak przekładałem do siebie to nic nie było

tu masz odpowiedz

Edited by xpirat
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

odswieze kotleta, zapalila sie mi kontrolka od klockow, z jakies 2 tyg temu zlalem temat bo mam komplet nowych hebli, i sobie mysle zewrze przewody jak w poprzedniej vectrze i pies go drapal. No i lipa,,, rozcielem przewod zwarlem podlaczylem pod kostke i duuupaa o co choodzi? Op com bledow nie widzi i pewnie go nie wylacze z op coma? Trzeba jedna kupic ten czujnik?

Link to comment
Share on other sites

jak zrobiłeś zworkę na wtyczce czujnika i dalej świeci to problem jest powyżej czujnika i jego wymiana nic nie da bo on działa jak zworka

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...
UP