Skocz do zawartości

Witamy na Vectra Klub Polska

Guest Image

Witamy na Vectra Klub Polska, podobnie jak na większości społeczności internetowych, musisz się zarejestrować aby uczestniczyć w naszym wspólnym życiu ale nie martw się jest to bardzo prosty proces, który wymaga minimum informacji, aby zostać zarejestrowanym.

Zakładając konto na Vectra Klub Polska, możesz uzyskać następujące przywileje:

  • Zakładać nowe tematy i pisać odpowiedzi w innych
  • Subskrybować tematy i fora, aby uzyskać powiadomienia
  • Uzyskać własną stronę profilu i poznawać nowych przyjaciół
  • Wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników.

Gość macius202

Czujniki parkowania w VC - nie działają

Polecane posty

Gość macius202

Witam, nie działają mi czujniki parkowania, tzn jak włączę bieg wsteczny to pojawia mi sie na desce rozdzielczej P i nie działa mi czujnik parkowania wtedy, występuje przy tym również pojedyńcze piknięcie!!!!!! Co to może być, może jakoś sie resetuje!!!!!!!pomożcie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Prawdopodobnie uległ uszkodzeniu jeden z czujników

Podobne objawy występują w czujnikach VALEO z tym że wyświetlacz dokładnie pokazuje który jest uszkodzony

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość macius202

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

A jak sprawdzić który został uszkodzony, aczkolwiek nie spowodowało nic zeby on uległ uszkodzeniu, tzn nie został uderzony ani nic podobnego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Mialem to samo, jedynie kompem da sie stwierdzic ktory to czujnik. Moze byc zarowno z przodu jak i tylu. Awaria dowolnego czujnika wylacza system i pojawia sie na desce P i pikniecie.

Proponuje szukac czujnika do fiata Panda. Ja kupilem taki za 10zl nowke

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> w ASO Opla ponad 200.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Zanim wymienisz to posprawdzaj styki... Czasami wystarczy "poryrać" wtyczką przy "uszkodzonym" czujniku i on ożywa... Od tego w ogóle zaczyna sie naprawę elektryki/elektroniki w VC...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Masz jakiś numer seryjny od tej Pandy? Przydałby się

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość macius202

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Ale jak ożywić ten czujnik??? Nie zrozumiałem tego co napisałeś

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

No przecież chyba jaśniej nie można

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_ohmy.png" alt=":o" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/ohmy@2x.png 2x" width="20" height="20"> Posprawdzaj dokładnie styki na wtyczkach w czujnikach ewentualnie spryskaj sprayem do styków typu Kontaktol czy coś w tym stylu. Wszelkie wtyczki w VC są nędznej jakości potrafią stracić kontakt i błąd masz gotowy.

U mnie np wywala błędy parktronica tylko gdy jest wilgotno np w czasie dłuższych opadów deszczu też stawiam na uwaloną jakąś wtyczkę, ale nie chce mi się na razie do tego zaglądać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Ok, juz tłumaczę...

Czujnika, jeśli jest faktycznie padnięty nie ożywisz... Ale często wywala błąd systemu wspomagania parkowania gdy brak styku elektrycznego na połączeniu któregoś z czujników z instalacją... Czujnik jest dobry, ale instalacja go "nie widzi" gdyz np. poluzowała się wtyczka... Wystarczy taką wtyczką poruszać, docisnąć ją i po kłopocie... Problemem jest fakt, że nie wiesz która to wtyczka więc musisz poryrać każdą kolejno... Jeśli to nie pomoże to dopiero wtedy bierz się za wymianę czujników...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Ewentualnie podpiąć kompa i zobaczyć która zgłasza błąd, z tyłu jest super dostęp, ale z przodu żeby cokolwiek ogladnąć trzeba zdejmować zderzak

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Jeden czujnik orygianl Opla drugi z Fiata, ale nie pamietam ktory to ktory

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Mam nadzieje ze pomoglem.

466d835f6f281d03.jpg

624174d5a8393667.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Hmm... Wygląda tak samo, ale numerki trochę nie pasują do siebie.

Czy u Ciebie faktycznie to działa? I gdzie go kupiłeś?

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Edytowano przez Radoo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

właśnie jak miałem podpięte OP-COM to fajnie pokazywał w cm odległości do przeszkody

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wg serwisu BOSCH'a jeden z tych czujników jest czujnikiem deszczu

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> a drugi po prostu czujnikiem...

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20">

Paranoja. Nie wiedzą co produkują.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Bo kazda firma robi rozne modele dla roznych firm i daje inne oznaczenia ale czujnik jest fizycznie ten sam i dziala poprawnie juz pare miesiecy u mnie.

Trafilem na allegro.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

W serwisie BOSCHa zaproponowali mi te czujniki w zestawie 4szt. (kpl. z centralką) za 600zł. Wychodzi 150zł za sztukę. Jak nie znajdę taniej to kupię a resztę zestawu sprzedam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Tak taniej niz w ASO Opla ale radze szukac na allegro bo czasem sie pojawiaja uzywki lub nowki. Moze sprawdz w ASO Fiata po ile maja czujniki do Pandy takie jak pokazalem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Bodzio861114

Witam

Jestem tutaj nowym klubowiczem. I mam taki dziwny problem przestały mi działać czujki parkowania w mojej Vectra C GTS. Wydaję mi sie że zaśniedziały styki. Po rozłaczeniu kostki niemogę jej ponownie włożyć po rozłączeniu kolejnej i próbie włożenia również pojawia się ten problem.

Co się dzieje niby banalny problem a niemogę tego pokonać A podejrzeć też się za bardzo nie da bo tylna belka przeszkadza.

Co robię źle pomocy

Ale proszę o podpowiedź jak wyjąć ten czujnik na zewnątrz bo jest jakoś przymocowany do zderzaka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

w gtsie to zapewne musisz zdjac zderzak, a jak juz to zrobisz to dostep jest banalny, wkladasz dwa male rubokreciki plaskie na gore i dol (by podważyć zapadki) i wpychasz od zewnątrz ... tyle

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marcin125jno

Witam jestem nowy i mam taki sam problem z moimi czujnikami parkowania tez mi wyskakuje blad a jak bylem na komputerze to mam takie bledy B0952 - obwod glosnika otwarty lub napiecie za niskie , B0958- obwod tylnego lewego zewnetrznego czujnika parkowania otwarty lub napiecie zaniskie ( czujnik ten jest juz wymieniony na nowy)ale w dalszym ciagu mam blad B0952 i dalej nie dziala parkotronik, co mozecie mi pomuc z tym. pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Ostatnio wyciągałem czujniki w gts z tyłu

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> Niezła zabawa bez ściągania zderzaka.Obstawiam, że padł Ci czujnik a nie zaśniedziały styki.Jak chcesz to możemy sprawdzić ten Twój parktronik

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

U mnie też ten problem się pojawił. Ale jak samochód umyje karcherem to zaczyna działać

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20"> Lecz nie na długo. A nie mam pojęcia jak się do nich (czujników dostać). Wytłumaczy ktoś?? Mam GTS'a 2003 rok.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Czujniki można sprawdzić w bardzo prosty sposób.Na włączonym Parktronicu przyłożyć delikatnie palec do powierzchni czujnika ,ale delikatnie samym opuszkiem palca ,wtedy czuć i nawet słychać miarowe pykanie (podobnie jak przy zakryciu aktywnej lampy błyskowej w aparacie). Z racji tego,że są to czujniki ultradźwiękowe powinno być działanie rejestrowane i widoczne po nagraniu np.dyktafonem w komórce i puszczeniu tego na kompie,bo bezpośrednio ucho ludzkie tego nie usłyszy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bednar"c Przydatna rada u mnie wyszło ze z tylu 2uch skrajnych nie czuje pod palcem z przodu wszystkie czuć jeszcze to sprawdzę pod kompem i pewnie wszystko ożyje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Zawsze sprawdzałem czujniki na ucho (nie tylko w VC) - idzie to w ten sposób sprawdzić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×