Jump to content
XXX ZLOT

NOWY TEMAT - NOWY OŚRODEK

ZAPRASZAMY DO REZERWACJI

https://forum.vectraklub.pl/forum/329-xxx-zlot-vkp-20-23062019/

 

 

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Sign in to follow this  
Wiśnia

vectra Y22dtr - silnik nirówno chodzi, nie ma mocy.

Recommended Posts

Witam..

Vectra z Niemiec - Y22DTR, 2001 rok.

Chodziła bardzo ładnie, odpalała od strzała nie kopciła..

Podczas "mocniejszej" jazdy testowej zapalił się check i auto straciło moc i zaczęło nierówno pracować - do tego wskaźnik prędkości spadł na 0 (auto dalej jechało).

Podłączony komputer dał błędy:

P1631 (7) - injected pump malfunction 4 - no present

P1590 (8) - engine running high input - no present

P0400 (3) – critical function malfunction 1 (refer to checking procedure problem code descriptrion)

P0725 (d) – engine speed sensor input circuit signal

P1335 (a) – injection pump : no engine speed input signal from control unit – not present

Po wykasowaniu błędów, wyłączeniu zapłonu i ponownej próbie odpalenia silnik zapala, ale kopci i pracuje nierówno..

Znowu komputer i błędy:

P0725 (d) – engine speed sensor input circuit signal

P1335 (a) – injection pump : no engine speed input signal from control unit – not present

Domyślam się, że wynika to z różnicy prędkości czujnika prędkości silnika i pompy.....znaczy pompa kaputt ?

Czytałem, że P1631 w połączeniu z P1590 oznaczać może jakieś zwarcia w kablach pomiędzy komputerem a pompą - ale co z pozostałymi błędami??

Edited by Wiśnia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raczej to

Please login or register to see this link.

a nie pompa

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest olek_k

Witam,

1335 jest następstwem 0725.

Wymień czujnik obrtów wału tak jak powyżej sugerują i oba błedy powinny zniknąć. Jak zostanie 1335 to będziesz szukał dalej. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok. Dzięki.

Mam całego 2,2 DTi na części więc przełożę sobie czujniczek i dam znać jak poszło..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli "wariował" obrotomierz to wymiana czujnika obrotów wału ma sens, napisałeś, że obrotomierz spadł do "0" więc być może wymiana samego czujnika pomoże.

P1335 oznacza, że moduł pompy rozpoznawał nieprawidłowy sygnał prędkości silnika ale nie jest to awaria związana z P0725. czyli czujnikiem obrotów silnika.

P1631 to zazwyczaj usterka sterownika pompy.

Napisz co dzieje się po wymianie czujnika, jaki w ogóle masz przebieg ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przebieg 213 tys - oryginał.

hmm z tego co czytałem to właśnie P0725 ma związek z P1335 - w większości postów te błędy występują razem - przy podobnych objawach jak ja mam.

Jeśli autko jest długo uruchomione z takimi błędami - może wystąpić P1631 - czyli ogólna awaria pompy (z tego co wyszukałem)..

Czujnik wymienię na dniach i dam znać co i jak - już wiem, że egr też przydałoby się wyczyścić..

Swoją drogą.. Jak może być uszkodzona pompa, jeśli autko odpala super, do pojawienia się błędu chodzi równiutko - nawet po wystąpieniu błędu reaguje na pedał gazu.. Gdzie tu uszkodzenie pompy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Nie napisałem, że masz uszkodzoną pompę. Napisałem, że P1631 to usterka sterownika pompy ( hardware ), ale ten błąd i faktycznie P1335 (błąd modułu pompy wtryskowej, który rozpoznaje nieprawidłowy sygnał prędkości silnika lub brak sygnału wejścia prędkości silnika z modułu sterującego pompy) są pochodnymi od P0725 czyli uszkodzenia czujnika wału.

U Ciebie powinno się zacząć od wymiany czujnika zwłaszcza po objawach, które opisałeś, natomiast nie zawsze wymiana tego czujnika oznacza koniec problemów. Stąd jak kilka osób wcześniej słusznie zasugerowało wymień czujnik, uruchom silnik, przejedź się i odczytaj zawartość

Please login or register to see this link.

P1590 możesz się nie przejmować, bo wiele osób ( ja również ) boryka się z nim i w zasadzie jest to błąd "programowy" a nie fizyczny. Sterownik odbiera zbyt wysokie albo zbyt niskie sygnały silnika poprzez jakiś układ, aby to rozszyfrować trzeba pomierzyć napięcia i ich różnice na "nóżkach" scalaka, którego fizycznie nie ma... Tak wczytywaliśmy się w ASO z zaprzyjaźnionymi mechanikami w TISie. Co ciekawe - błąd dotyczy tylko silników Y22DTR ( w Omegach i innych wersjach Opla również ).

Do P0400 podejdź na serio, myślę, że po lekturze na forum będziesz wiedział co i jak zrobić.

Ostatnio był ciekawy przypadek w Omedze 2.0 DTH, która "zgasła" podczas jazdy. Wywaliło P0725, pojawiał się P1335 podczas próby uruchamiania silnika, pojawiał się P1650 ( czasem jako aktywny, czasem jako nieaktywny ), natomiast P1631 już pozostał i trzeba było wydłubać sterownik pompy. Dla pewności podpinaliśmy ją pod Techa2, diagnoza okazała się jednak słuszna. Po wymianie jest ok (koszt 900 zł ), a zaczęliśmy od wymiany czujnika wału... Ale nie taki diabeł straszny, jak się okazuje...

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

Wymień czujnik i napisz co i jak...

Edited by Piotreq

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok. Temat można zamknąć. Wymiana czujniczka załatwiła problem - auto śmiga jak nowe

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Dzięki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...