Jump to content
XXX ZLOT

NOWY TEMAT - NOWY OŚRODEK

ZAPRASZAMY DO REZERWACJI

https://forum.vectraklub.pl/forum/329-xxx-zlot-vkp-20-23062019/

 

 

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Sign in to follow this  
PikerV6

Kontrolka ABS i TC

Recommended Posts

Witam, dzisiaj wymieniałem tarcze z przodu i przy okazji płyn hamulcowy. Z jednej strony odłączyłem na chwilę kostkę od czujnika zużycia klocków. Po podłączeniu czujnika i odpaleniu auta cały czas świeci się ABS i TC. Czy to możliwe, że to wina odłączenia czujnika czy przyczyna jest inna?

Share this post


Link to post
Share on other sites

uszkodziles albo zle podlaczyles

samo odpiecie nie powinno powodowac zapalenia kontrolki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Zakładając, że uszkodziłem czujnik, to jeśli założę nowy to kontrolki zgasną czy trzeba kompa podłączać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

samo zgasnie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

OK, dzięki. Jutro będę walczył dalej. Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest yacekluzak

witam a ja mam taki problem, jak odpale i juz jade to jest ok ale gdy sie zatrzymam to zaswiecaja sie dwie kontrolki abs i autko w poslizgu, czyli system kontroli trakcji i swieca sie sie az nie zgasze i nie odpale od nowa,po odpaleniu znowu gasna sprfawdzam ruszam zeby kola zmielily i tc dziala gwaltownie hamuje i abs dziala ale gdy zatrzymam auto to znowu sie zaswiecaja i przestaja dzialac abs i tc auto mieli a kola przy hamowaniu stoja.pomocy

Please login or register to see this attachment.

Edited by zubek73
pisz w dziale VC - to trochę inna konstrukcja / zubek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

nielaczy ktorys czujnik na kole,bo jest jeden do tych dwoch sytemow

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Poskładałem wszystko do kupy i jak się przejechałem kontrolki zgasły i wszystko już jest OK.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest yacekluzak

wszystko oki, moze u kolegi nie laczy ale ja nie robilem nic i tak sie stalo czyli jak odpalam to kontrolki sie zaswiecaja i gasna po odpaleniu do czasu az rusze i sie zatrzymam, zaswiecaja sie i gasna dopiero po zgaszeniu i ponownym odpaleniu, moze jakis modul czy komputer sie pier....., nie mam pojecia . moze macie jakies inne pomysly,dzieki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

ale nie trzeba nic robic ,zeby nie laczyly kostki moze sie dostalo blota lub piasku w woda i stad moze byc problem,bo jesli raz dziala raz nie ,nic innego bym sie nie doszukiwal,bo jesli np,jest blad kalibarcji polozenia kola kierownicy to TC świeci sie caly czas

Edited by tomaszek_gubin

Share this post


Link to post
Share on other sites

yacekluzak

masz VC wiec szukaj w dziale VC

zeby sie dowiedziec co musisz auto podlaczyc pod kompa

wrozek tutaj nie znajdziesz niestety

Share this post


Link to post
Share on other sites

koledzy troszkę odświeżę temat,

dzisiaj (przy duzych mrozach) przejechalem kawaleczek trasy ok 50 km

deptając na hamulec w celu zwolnienia poczylem tak jakby wlaczyl mi się ABS ale tak delikatnie "tyrkał" pedał (jakby cs wpadło między tarcze a klocek hamulcowy) , po chwili zaświeciły mi się kontrolki ABS i TC, przez kilka kolejnych hamowań dalej "tyrkotało" przy hamowaniu.

po zgaszeniu auta i zapaleniu kontrolki nie gasły.

wracajac do domu kontrolki zgasły-do momentu az się zatrzymalem - wtedy dalej sie zaswiecily.

dodam ze gdy obie konktrolki sie świecą to ABS i TC nie dziala. gdy przestaja świecic ABS i TC działa.

tyrkotanie ustało... od czego mam zacząć ?

proszę o szybką pomoc gdyż w nocy wyjeżdzam ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

od podlaczenia pod kompa

jak zwykle w takich przypadkach

moze to czujnik przy kole

a moze sterownik ABS

Share this post


Link to post
Share on other sites

widzisz gawlak - ty jak wróżka najprosciej potrafisz powiedziec

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

myslalem ze moze czujnik wpiac wypiac, albo cos ... ze moze pomoze

a powiedz mi jeszcze przyjacielu gdzie szukac czujnika plynu spryskiwacza- bo niedanwo jak mi braklo plynu pojawil sie napis wash fluid level , plyn uzupełnilem, napis pozostal - przez niego check mi sie swieci...

do tego pojawia mi sie czasem napis Oil lack, olej sprawdzam (silnik cieply- 5 min po unieruchomieniu) jest w polowie min/max...

sorx za OT ale juz wykorzystam wiadomości Gawlaka

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest yacekluzak

kolego mialem to samo ze trykalo w kole i to znaczylo ze mi padl czujnik do abs w kole,wymienilem i ok

Share this post


Link to post
Share on other sites

podziekowal chlopaki, plusiki dla was... niestety teraz tego nie zrobie bo rano w delegacje jade i będę goszczony przez SLAZAKOW

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Miałem kiedyś taką sytuację w VB, właśnie w okresie silnych mrozów. Coś przymarzło w układzie hamulcowym i świeciła się kontrolka ABS. Mrozy puściły, kontrolka zgasła.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest piotrekrm

ja miałem tak dziś, zaraz po odpaleniu samochodu po wymianie hamulców z tyłu... ABS i TC sie pali... "Co jest w morde..." pomyslałem i wskoczyłem pod samochód. No tak zapomniałem podpiąć czujnika od lewego koła

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> teraz jest ok

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Edited by piotrekrm

Share this post


Link to post
Share on other sites

a czy ABS i TC razem ? i wyedy przestawaly dzialac ? wieczorem zauwazylem ze wlaczaja sie gdy wlacze kierunkowskaz :| to bardzo dziwne :/ no ale nie wiem - moze pusci po mrozach

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest piotrekrm

Please login or register to see this quote.

tak obydwa systemy nie działały

Share this post


Link to post
Share on other sites

odświeżę temat, w wyższych postach opisywałem dziwne "tyrkotanie" przy hamowaniu (nie zawsze)... dzisiaj auto podpiete do komputera - błędów brak... pokazuje ze wszystkie czujniki działają...

mechanik ogladał co sie moze dziać, przejechal sie chwile i rozkłada ręce - mowi moze trzeba pompe ze sterownikiem wymienic itd

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20"> kontrolka ABS i TC juz dlugo się nie zapala, a hamulce ledwo działaja... pomóżcie

Share this post


Link to post
Share on other sites

to ja też sie podłącze, w czasie jazdy zapalają mi się kotrolki abs tc i przestaje działać prędkościomierz, nagle wskazówka sobie opada, po paru minutach wszystko znów działa, a wkrótce znów siada, i tak w kółko:), wie ktoś dlaczego prędkościomierz się tak dziwnie zachowuje? Zgaszenie i odpalenie auta nie maja żadnego wpływu.

Edited by kcp

Share this post


Link to post
Share on other sites

sprawdź na początek akumulator i ładowanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok, dzieki, z rana sprawdzę, ponadto dzisiaj przy bardzo delikatnym hamowaniu przy 60 km/h sam włączył mi się abs;

Edited by kcp

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Strzałka33

Witam

U mnie w VB mam podobnie , z tym że kontrolka ABSu włącza się od czasu do czasu podczas jazdy i sama gaśnie ( najprawdopodobniej zabrudzony któryś z czujników ( mam nadzieję) niestety nie mam nikogo gdzie mógłbym to sprawdzić

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20"> teraz ostatnio jak jest lepsza pogoda wszystko jest ok i już długo nie miałem takich problemów. Jeżeliktoś ma więcej doświadczenia z takimi objawami to proszę o pomoc jak można to załatwić w warunkach przy domowych

Pozdrawiam serdecznie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...