Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Problem z elektryką ;-( Dokładnie cos z prawym reflektorem.


Guest Poler
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Tak dal wiadomoćci na poczatek moj samochodzik to Vectra A 1.6i z 91r. oczywiscie sedan.

Mam problem z przednią prawą lampą. Ale opowiem od początku. No wiec tak, jak dotad samochodzik spisywal sie wzorowo az do czasu kiedy zalozylem mu oswielenie pod maską (nad silnikiem). Jak do tej pory wisialy tam tylko kabelki. Dwa dni po tym zauwazylem iz nie swieci mi wspomniany reflektor (dokladnie swiatła mijania). Po wymianie zarowki sprawdzilem czy juz wszystko jest ok ale... znowu przepalila sie zarowka a wraz z nia bezpiecznik. po wymianie znowu zarowki i bezpiecznika z 10A na 15A wszystko pozornie zadzialalo. Zwrocilem jednak uwage na to iz podczas gdy mialem wlaczone radyjko i wlaczalem swiatla mijania radio zaczynalo paskudnie odbierac (czesty szum), a przy zgaszonym silniku buczek od swiatel rowniez przy wlaczonych swiatlach mijania jakos dziwnie zaczynal charczeć.

Podejrzewam jakies zwarcie albo przebicie n mase ale nie mam pojecia co to moze byc:-( Moze ktos z Was mial z czyms takim do czynienia i moglby mi pomoc.

Z gory dzieki za pomoc.

Pozdrawiam.

Poler.

Link to comment
Share on other sites

Witam wszystkich.

Tak dal wiadomoćci na poczatek moj samochodzik to Vectra A 1.6i z 91r. oczywiscie sedan.

Mam problem z przednią prawą lampą. Ale opowiem od początku. No wiec tak, jak dotad samochodzik spisywal sie wzorowo az do czasu kiedy zalozylem mu oswielenie pod maską (nad silnikiem). Jak do tej pory wisialy tam tylko kabelki. Dwa dni po tym zauwazylem iz nie swieci mi wspomniany reflektor (dokladnie swiatła mijania). Po wymianie zarowki sprawdzilem czy juz wszystko jest ok ale... znowu przepalila sie zarowka a wraz z nia bezpiecznik. po wymianie znowu zarowki i bezpiecznika z 10A na 15A wszystko pozornie zadzialalo. Zwrocilem jednak uwage na to iz podczas gdy mialem wlaczone radyjko i wlaczalem swiatla mijania radio zaczynalo paskudnie odbierac (czesty szum), a przy zgaszonym silniku buczek od swiatel rowniez przy wlaczonych swiatlach mijania jakos dziwnie zaczynal charczeć.

Podejrzewam jakies zwarcie albo przebicie n mase ale nie mam pojecia co to moze byc:-( Moze ktos z Was mial z czyms takim do czynienia i moglby mi pomoc.

Z gory dzieki za pomoc.

Pozdrawiam.

Poler.

Coś podobnego niedawno u jednego z kolegów było. Poszukaj dobrze, o ile pamiętam poradziłem zajrzeć do przewodów idących do lampy. W tamtym przypadku często paliło bezpiecznik. Przyczyną był przetarty żółty przewód od lampy (jeden z trzech, które idą do reflektora). A jeszcze jedno ! Rzecz najważniejsza ! Nie zamieniaj wartości bezpieczników bo grozi to zwarciem instalacji i być może nawet pożarem ! Jeśli producent przewidział 10 A to ma być 10 a nie 15 czy 20 ! Sprawdź usterkę a nie montuj mocniejszych zabezpieczeń !

Link to comment
Share on other sites

Wielkie dzieki ale wypadl mi pilny wyjazd i mysialem oddac do elektryka :-( Po 2 godzinkach zadzwonil i juz zrobione ;-) Ale nie powiem ze troszke bylem zly na siebie bo okazalo sie ze wlasnie żółty kabel sie przetarl w wiazce pod lewym reflektorem, a ja sam dzien wczesniej oglądnąłem wszystko oprocz tego miejsca:-( No ale nic to wazne juz juz wszystko oki;-) Kosztowalo niestety 60zl ale za to moge ruszac smialo w trase :-)

Pozdrowienia i dzięki za pomoc.

Link to comment
Share on other sites

Wielkie dzieki ale wypadl mi pilny wyjazd i mysialem oddac do elektryka :-( Po 2 godzinkach zadzwonil i juz zrobione ;-) Ale nie powiem ze troszke bylem zly na siebie bo okazalo sie ze wlasnie żółty kabel sie przetarl w wiazce pod lewym reflektorem, a ja sam dzien wczesniej oglądnąłem wszystko oprocz tego miejsca:-( No ale nic to wazne juz juz wszystko oki;-) Kosztowalo niestety 60zl ale za to moge ruszac smialo w trase :-)

Pozdrowienia i dzięki za pomoc.

Heh, jeśli możesz, to jest taki klawisz PODZIĘKOWAŁ ;) w prawym dolnym rogu ;)

Edited by Pawełek ze Żnina
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...
UP