Jump to content
XXX ZLOT

NOWY TEMAT - NOWY OŚRODEK

ZAPRASZAMY DO REZERWACJI

https://forum.vectraklub.pl/forum/329-xxx-zlot-vkp-20-23062019/

 

 

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Sign in to follow this  
Guest nihilus

Nie działa ogrzewanie tylnej szyby

Recommended Posts

Guest nihilus

Witam, mam problem, a mianowicie nie dawno zakupiłem sobie autko (Vectra A z 1994), w którym się okazało po czasie, że nie działa ogrzewanie tylnej szyby, problem jest taki, że to włącznik coś szwankuje, jak go wciskam, nie świeci się ta dioda i coś strzela (odgłos sprężynki) w okolicach kierownicy, pojechałem z tym do elektryka samochodowego, ten tak od niechcenia sprawdził i powiedział, żebym najpierw kupił nowy włącznik, no więc znalazłem i kupiłem, tylko jak tak patrze, to oba te włączniki wydają się być takie same i coś nie wydaje mi się żeby ten stary był zepsuty. W każdym razie wyjąłem ten stary i włożyłem "nowy" (wiadomo, że używany), ale problem jest taki sam, bez ogrzewania to trochę jazda po omacku. Ktoś spotkał się z takim problemem?

Edited by nihilus

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest nihilus

To pyknięcie, o którym wcześniej wspomniałem, po nasłuchaniu stwierdzam, że pochodzi z bezpieczników, może komuś coś zaświta i sam będę mógł w stanie naprawić to, nie wywalając nie wiadomo ile u elektryka (tym bardziej u tego co mi kazał kupić włącznik, nie spojrzawszy do bezpieczników), będę dozgonnie wdzięczny

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">. Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To pykniecie to nic dziwnego - załącza się przekaźnik, który jest pewnie w tablicy bezpieczników (nie znam dobrze VA ale możesz sprawdzić).

We włączniku masz może spaloną diodę a przyczyny braku ogrzewania szukaj może w poprzerywanych ścieżkach na szybie albo w poprzerywanych kablach w połączeniu klapy z nadwoziem (bo to chyba hatchback?)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest nihilus

Please login or register to see this quote.

Tak hatchback, gdzie konkretnie znajduje się to połączenie, bo na szybie ścieżki wydają się być w porządku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak otworzysz klapę, to z góry masz taki gumowy jakby wąż w którym idzie wiązka kabli, tam szukaj przyczyny, ewentualnie w skrzynce bezpieczników, ja miałem podobny problem ze światłami, otóż gniazdo bezpiecznika było tak stopione że stykało z innym bezpiecznikiem, i raz miałem światła a raz nie, także może tam popatrzeć ale szybciej przy klapie!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest nihilus

Wyciągnąłem stary bezpiecznik co się okazało, że jest spalony, kupiłem nowy, wsadziłem i włączyłem ogrzewanie, przez 1 sekunde świeciła się dioda, że włączone jest ogrzewanie tylnej szyby, po czym zgasło, wyciągnąłem nowy bezpiecznik, patrze, a ten się już spalił, wychodzi na to że slot bezpiecznika ma jakieś spięcia i niestety będę zmuszony się udać jednak do elektryka

Share this post


Link to post
Share on other sites

albo zwarcie w wiązce przy klapie(najszybciej)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Tak jak piszą koledzy, nie leć od razu do elektryka, bo się pozbędziesz kasy i pewnie niepotrzebnie ! Najpierw sprawdź te wiązkę na tyle, być może tam jest zwara !

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest nihilus

Sprawdziłem i kable były w porządku, więc się udałem do elektryka, wziął 80 zł i naprawił, na koniec stwierdził, że tylnia elektryka jest fatalna, było coś namieszane w kablach, szyba zresztą nie jest oryginalna ( na dodatek połowa tych pasków nie grzeje i tu już raczej żadne kleje przewodzące nic nie dadzą, bo są to spore przerwy) i stwierdził, że jest do wymiany... auto za stare żeby inwestować w jakąś tam nową szybę, grzeje połowę i coś tam widać, dzięki wszystkim za sugestie, pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Tak jak pisałem, pozbyłeś się 80 zł i już. To, że szyba jest nieoryginalna i poprzecierane są paski, to mógł Ci powiedzieć na samym początku. No ale chociaż masz już w porządku zasilanie. A ja uważam, że na szrocie jest pełno tych szyb. Nie wiem, ale do 100 zł na pewno kupisz oryginalną używaną szybę. Wystarczy przełożyć i masz w porządeczku. Niech Cię nie obraża, że masz za stare auto, ja też mam z tego samego rocznika i nie uważam, że to wrak, w który nie warto inwestować

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest nihilus

Akurat to moje stwierdzenie, że auto jest za stare by w nie inwestować więcej

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">, taka jest moja opinia. No pieniędzy się pozbyłem, tylko jak już mówiłem, jakbym sam wymienił szybę to by nic to nie dało, bo to podłączenie kabli było błędne i to powodowało zwarcie. Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...