Jump to content
XXX ZLOT

NOWY TEMAT - NOWY OŚRODEK

ZAPRASZAMY DO REZERWACJI

https://forum.vectraklub.pl/forum/329-xxx-zlot-vkp-20-23062019/

 

 

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Sign in to follow this  
Guest papay111

światło wsteczne pali bezp.

Recommended Posts

Guest papay111

witam, mam mały problem przy włączaniu biegu wstecznego przepala mi się bezpiecznik co powoduje że nie świecą się żarówki oraz inne urządzenia podpiete pod ten bezp. po wymianie bezp. wszystko działa poprawnie do momentu wrzucenia wstecznego i wtedy znów sie przepala. przypuszczam że może to jakiś czujnik wstecznego który powoduje zwarcie ale niemogłem go znaleźć. może ktoś mji coś podpowie

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_dry.png" alt="<_<">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Czujnik od wstecznego raczej odpada, bo w zasadzie on robi za "zwieracz" obwodu. Jego zadaniem jest tylko zamknąć obwód. Podejrzewam coś w lampach. Zajrzyj do żarówek od cofania lub po prostu na kostki łączące lampy z wiązką. A z tego co się orientuję, to ten "włącznik" jest pod maską po prawej stronie koło przekładni od drążka zmiany biegów. (powinien być na dwóch kabelkach)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest papay111

Please login or register to see this quote.

DZIĘKI ZA PODPOWIEDŹ, ZNALAZŁEM CZUJNIK I PO ODPIĘCIU GO WSZYSTKO DZIAŁA A BEZPIECZNIK NIEPRZEPALA SIĘ. OBEJRZAŁEM STYKI POPSIKAŁEM ODPIOŁEM TYLNE LAMPY I TEŻ OCZYŚCIŁEM I PRZEJRZAŁEM STYKI. POPODPINAŁEM WSZYSTKO I WSTECZNY DALEJ NIE ŚWIECI ALE ZA TO BEZP. NIE PRZEPALA SIĘ. MOŻE MASZ JESZCZE JAKIŚ POMYSŁ ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

1.pisz bez capslocka

2.jak odpiales czujnik to jak ma dzialac swiatlo wsteczne ??

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest papay111

Please login or register to see this quote.

ale potem wpiołem go zpowrotem i sprawdziłem czy siedzi dobrze wpięty a tu nic się nie dzieje ani nie świeci ani nie pali bezp. chyba musiał pasc, chyba ze za bardzo go spsikałem styki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Oki, spróbuj jednej prostej rzeczy. Włącz zapłon, (nie musisz odpalać silnika), włącz wsteczny i idź do silnika. Jak odepniesz wtyczkę (na dwóch kabelkach), to spróbuj zewrzeć je czymś. Jeśli zapalą się światła wsteczne, to masz ten czujnik do wymiany, jeśli nie, to może gdzieś na kablach się przetarło, a najczęściej właśnie się przecierają przewody przy lampach. Tak więc, najpierw sprawdź, czy to nie ten czujnik ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

u mnie w VA też się przepalały i przyczyną był właśnie czujnik.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

U mnie tez i wystarczylo go wyczyscic, ale z tego co piszesz to u Ciebie mogl calkiem pasc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...