Skocz do zawartości

Witamy na Vectra Klub Polska

Guest Image

Witamy na Vectra Klub Polska, podobnie jak na większości społeczności internetowych, musisz się zarejestrować aby uczestniczyć w naszym wspólnym życiu ale nie martw się jest to bardzo prosty proces, który wymaga minimum informacji, aby zostać zarejestrowanym.

Zakładając konto na Vectra Klub Polska, możesz uzyskać następujące przywileje:

  • Zakładać nowe tematy i pisać odpowiedzi w innych
  • Subskrybować tematy i fora, aby uzyskać powiadomienia
  • Uzyskać własną stronę profilu i poznawać nowych przyjaciół
  • Wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników.

gopiter

Mruga podswietlenie deski oraz komputera wraz z kierunkowskazami

Polecane posty

Jestem nowy na forum wiec przede wszystkim witam wszystkich!

Kilka dni temu stalem sie posiadaczem Vectry B 1.8 16V z 98r.Mam taki problem gdyz zauwazylem ze po wlaczeniu swiatel awaryjnych mruga podswietlenie deski rozdzielczej, komputera oraz lampka w podsufitce gdy drzwi sa otwarte.Dzieje sie tak zarowno przy wlaczonym jak i wylaczonym silniku.Gdy wlacze ktorys kierunkowskaz tez migaja wyzej wymienione elemety ale w mniejszym stopniu niz gdy wlacze swiatla awaryjne.Czytalem podobne tematy na forum ale tam wskazywano na alternator (regulator napiecia) ale u mnie dzieje sie to nawet przy wylaczonym silniku wiec raczej nie stawiam na alternator a slaba mase.No wlasnie tylko gdzie tej masy szukac?

Z gory dzieki za pomoc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Najbliżej włącznika awaryjnych masę masz za zegarami:

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć link

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć link

Ale obstawiał bym masę gdzieś w przedziale silnika, przy tylnych lampach nie wspominając o akumulatorze, a to trochę punktów jest

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20">

Światła awaryjne "zabierają" najwięcej prądu (z wyżej wymienionych):

4 x 21W (kierunkowskazy przód+tył) + 2 X 5W (boczne) = 95W

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Czyli jest to tylko i wylacznie kwestia slabej masy?W takim razie jutro zabieram sie za szukanie.Mam nadzieje ze cos znajde.Dzieki za pomoc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A probowales to samo na niskich pobrotach, jak i na wysokich ?

Czasem jak zwiekszysz obroty to wtedy masz wieksze ladowanie i jak problem w takim momecie znika to - problem z regulatorem napiecia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Tego nie probowalem ale tak jak pisalem wczesniej problem wystepuje zarowno przy pracujacym silniku jak i przy zgaszonym (na wylaczonym zaplonie) dlatego wykluczylem alternator i regulator napiecia bo przeciez kiedy silnik nie pracuje to i alternator nie pracuje...Chociaz z ciekawosci sprawdze czy bedzie jakas zmiana przy wyzszych obrotach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Gdy zwiekszasz obroty bateria mocniej laduje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam,

podepnę się pod temat choć jest dość stary

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Mam taką przypadłość że jak włączę kierunkowskaz to zaczyna mrugać podświetlenie klima-troniku plus wyświetlacz MID mruga oraz dmuchawa wydaje dziwne dźwięki proporcjonalne do klikania kierunkowskazu. Dzieje się to tylko przy włączonym silniku. Gdzie szukać przyczyny ?

Edytowano przez kalvin

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

a dzieje ci się to przy prawych i lewych kierunkach ???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Idę odpalę samochód i zobaczę.

Więc tak, okazuje się że przy włączonym silniku jak i przy włączonym tylko zapłonie są te objawy.

Kierunkowskazy lewy i prawy te same objawy.

Edytowano przez kalvin

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam ja mam podobny problem, przy włonczonych kierunkowskazach wszystko miga.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

mam to samo sprawdzałem masy koło aku , koło mc persona za midem i dalej to samo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

to może być pewnie regulator napięcia (jeśli przy prawych i lewych kierunkowskazach)

jeśli tylko przy jednych to do sprawdzenia instalacja danych świateł

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

z tym że ja mam tak zarówno jak włącze kierunki jak i awaryjne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Gdzie znajduje się to ustrojstwo dam rade sam to wymienić ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Sprawdźcie czy naciśnięcie STOP zmniejsza objaw, jeżeli tak to przyjrzyjcie się masie do tylnych lamp.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

U Mnie też w rytm kierunkowskazów przygasa wyświetlacz climatronica i MID

Jeżdżę z tym już prawie 3 lata i jakoś nic się nie dzieje

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś znalazł przyczyne ? Czy to regulator napięcia? Mam to samo ale od niedawna jest jeszcze tak ,że czasem sam się wyłącza nawiew i nie da się włączyc czasem tez zegary gasna i w obu przypadkach po włączeniu kierunkowskazu ( zwiększenie poboru prądu) wszystko wraca do normy. Kto rozwiązał problem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak u was, ale mi wyświetlacz oraz oświetlenie wewnętrzne mruga nawet gdy samochód jest zgaszony więc automatycznie odrzucam tezę że może to być problem alternatora/mostka prostowniczego/regulatora napięcia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

U mnie jest to samo. Ale czy jest się czym denerwować? Szczerze to bardziej denerwuje mnie ściągający się chodniczek pod nogami niż to mruganie. Viki za dużo razy mnie już zaskakiwała bardziej przykrymi rzeczami, żeby teraz się takimi pierdołami przejmować

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_biggrin.png" alt=":D" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20">

W innym temacie komuś przestało mrugać podświetlnie po wymianie sprawnego bezpiecznika 22. Oryginalnie jest tam 20A i może się troche przegrzewać. Proponuje wymienić na 30A i obserwować co się będzie działo.

Edytowano przez Siekier

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Przed chwilka wróciłem do domu... i zauważyłem jeszcze jedną zależność

Podczas używania hamulca roboczego, maleją obroty dmuchawy climatronica (o jakieś 10%)... oczywiście tak jak wcześniej pisałem nie przejmuję się tym bo jest to chwilowe uczucie i zapewne nie każdy zauważyłby to/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Co nikt nie wymienił tego regulatora żeby potwierdzic ,że to to ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

regulator znajduje się w alternatorze. Jak wymienić niewiem. Spróbuj natomiast zaćżąć od wymiany bezpiecznika o którym pisałem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Dokladnie. Nikt nic nie wspomina o bezpiecznikach. Najpierw sprawdzcie bezpieczniki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×