Skocz do zawartości

Witamy na Vectra Klub Polska

Guest Image

Witamy na Vectra Klub Polska, podobnie jak na większości społeczności internetowych, musisz się zarejestrować aby uczestniczyć w naszym wspólnym życiu ale nie martw się jest to bardzo prosty proces, który wymaga minimum informacji, aby zostać zarejestrowanym.

Zakładając konto na Vectra Klub Polska, możesz uzyskać następujące przywileje:

  • Zakładać nowe tematy i pisać odpowiedzi w innych
  • Subskrybować tematy i fora, aby uzyskać powiadomienia
  • Uzyskać własną stronę profilu i poznawać nowych przyjaciół
  • Wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników.

Gość Paweł1

Podgrzewanie lusterek

Polecane posty

Gość Paweł1

Witam.Mam problem na temat podgrzewania lusterek zewnętrznych.U mnie nie są podgrzewane lub mam jakąś awarię(Vectra C 2003r.).Może przepalony bezpiecznik?Jeżeli mógłby ktoś mi podać który to jest.Mam instrukcję po włosku, a tłumaczenie idzie mi strasznie topornie.Z góry dziękuję za pomoc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Instrukcja nie opisuje specjalnego bezpiecznika do lusterek, więc podejrzewam że jest razem z tylną szybą tj. nr 4 w bagażniku.

Jeżeli mam rację a podgrzewanie szyby działa to problem jest w instalacji lub w braku grzałek w lusterkach.

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20"> Czego nie życzę bo funkcja nader przydatna.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

można sprawdzić jeszcze przekaźnik (niestety nie wiem który). W VB jest tak że szyba może grzać a przekaźnik od lusterek upalony i lusterka nie grzeja (wtedy też nie świeciła dioda w przycisku od grzania szyby).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Kupowałeś auto nowe, czy jesteś 2-gim właścicielem? Może poprzedni właściciel wymieniał lustra i kupił nieoryginalne, bez instalacji? Spróbuj wyjąć lustro i zobacz, czy jest podpięte pod instalację.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Paweł1

Jestem drugim właścicielem.Samochód ściągnięty z Włoch.Vectra dość dobrze wyposażona,to założyłem,że podgrzewanie też jest.Mogę się mylić.

Podgrzewanie tylnej szyby działa bez zarzutu,więc bezpiecznik odpada.Chyba będzie trzeba wyjąć lustro.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Podgrzewane lusterka to na rynku polskim podsttawowe wyposażenie. We Włoszech jest może inaczej...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Dokładnie - jeśli samochód jest produkowany na rynek włoski to może po prostu nie mieć grzanych lusterek.

Nie pamiętam czy w VINie nie ma zapisanego grzania lusterek, muszę sprawdzić

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Paweł1

Byłbym bardzo wdzięczny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Niestety, przynajmniej w tych VINach co mam to dla VC podaje tylko że elektryczne. O podgrzewaniu podaje w vectrze B

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A duzo jest kłopotu z montazem elektrycznie składanych lusterek??bo w sumie kupi sie na allegro 500-700zł kmpl 2 lusterka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Widzę że doposażasz sobie bryczkę ,też o tym myślałem ale koszta (nowe sterowniki w drzwiach ) i stopień skomplikowania w przypadku braku wiązki na razie mnie zniechęciły.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jakby coś to mam komplet lusterek z wiązkami i modułami drzwi na sprzedaż.

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

Handel na

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć link

lub na PW !

Edytowano przez Zielak

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość SEBA_M

Sprawdź czy są maty grzejne na lustrach. Jak są, to sprawdź ich rezystancję. Brak przejścia - mata upalona i sterownik zablokowałl to wyjście. Zakup matę na allegro, sam wymień, będzie śmigać.

Dzisiaj sam dokonałem takiej operacji. Poprzedni właściciel wymienił lustro prawe na nie podgrzewane, a w lewym mata się spaliła. Zakupilem matę, przykleiłem, założyłem - grzeje pięknie. Koszt - 2 maty+ przesyłka = 14zł. Godzinka roboty z zeskrobaniem luserek i przyklejeniem mat.

Jeśli nie masz instalacji to już inna bajka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jaclub

mnie nie grzeje lusterko po stronie kierowcy, co to może być? techem sprawdzałem występuje błąd: przerwa w obwodzie drzwi kierowcy czy jakoś tak. Jak zdemontować lustro żeby to sprawdzić może jakiś kabel się odpiął?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Musisz zdjąć tapicerkę drzwi i okrągłą zaślepkę od wewn. strony, przy lusterku. Lustro zamocowane jest na 3 śruby.

Do zwykłego lustra idzie 5 przewodów we wiązce, jeśli masz el. składane i samościemniające to powinieneś mieć wiązkę z 8-mioma przewodami.

Edytowano przez bajtek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Mam sig z rynku niemieckiego, wydaje mi się że podgrzewanie to standard wraz z elektryką. Dzisiaj włączam a ono nie działa, czy lusterka mają jakiś czujnik termiczny?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

ostatnio po podlaczeniu pod opcoma znalazl sie blad podgrzewania prawego lusterka, fakt nie dzialalo podgrzewanie ale myslalem ze po prostu go nie ma do momentu zczytania bledu, rozebralem lusterko no i niestety peklo lustro no ale mniejsza o to, wtyczki sa, byly podpiete do maty, jak teraz sprawdzic czy prad dochodzi do wsowek ktore wpinamy do maty ? wystarczy probowka do instalacji samochodowych ? zmostkowac i powinna zapalic sie zaroweczka na probowce ? jesli tak to nie dziala i teraz kwestia czy napiecie jest automatycznie odlaczane jesli wykrywa jakis blad odbiornika napiecia (maty) czy ktorys z bezpiecznikow / przekaznikow jest spalony ? jesli tak to ktory bezpiecznik odpowiada za grzanie lusterek oraz ktory przekaznik ? nigdzie nie moge tego zlokalizowac, nr4 z tylu odpowiada za grzanie tylnej szyby wiec i pewnie za lusterka ale przekazniki sa rozne ?? nie wiem gdzie szukac problemu, czy w bezpiecznikach, w macie czy w instalacji ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

grzanie do lusterka idzie bespośrednio z modułu dżwi  więc najpierwr sprawdz bezpieczniki odpowiedzialne za moduły dzwi ida tam dwa zasilania i jedno jest własnie zabezpieczone bezpiecznikiem 30 A  , 

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć attachment

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

bezpieczniki sprawdzone i sa cale, w ktory miejscu mozna sprawdzic podlaczenie przewodow od podgrzewania ? moze gdzies sie odlaczylo, jest to mozliwe ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

raczej nierealne no chyba ze masz elektrycznie składane lusterka to mogły się kable w lusterku ułamać 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

lusterka nie sa skladane elektrycznie, najprawdopodobniej poprzedni wlasciciel wymienial lusterko gdyz widac iz bylo malowane nieudolnie z reszta, jednak wszystko bylo podlaczone do maty grzewczej i kabel wygladaja calo,

moze jeszcze jakies bezpieczniki sprawdzic ? ktore konkretnie ?? nie znam sie kompletnie na elektryce i nie wiem gdzie tego szukac

jest taka mozliwosc ze w momencie kiedy mata jest uszkodzona i nie przewodzi pradu odpowiednio wtedy wylapywany jest blad i odlaczane napiecie od ogrzewania lusterek??

jak sprawdzic czy mata grzeje ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

no przecież pisałem że sa tylko  2 bezpieczniki od modułu , podłacz lusterko bespośrednio do aku i zobacz czy grzeje , a czy moduł odłącza  w przypadku usterki to cholera wie biorąc po uwagę stopien skomplikowania instalacji i lelektroniki w VC to wszystko jest mozliwe , i sprawdz  kable ktore sa w lusterku na lini łamania lusterko często tam pękają trzeba to rozebrac albo poprzedzwaniać 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Cześć,

U mnie natomiast lusterka grzeją, ale bardzo słabo. Możliwe że przez lata mata straciła właściwości? Zastanawiam się nad zmianą mat.

Takie zwykłe maty po piątaku będą pasować?

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć link

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Te z Twojego linku nie beda pasowac.Maty sa za duze. Ja sobie zamowilem takie: typ pierwszy  

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć link

  

edit;

Zamontowalem mate z linku wyzej.Trzeba troszeczke wyciac w plastiku miejsca na konektory ale to latwe.Maty grzeja swietnie i nawet lepiej niz oryginalna mata z drugiego lusterka.Grzanie lusterko naprawione za 12zl.

Edytowano przez matoslaw

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×