Jump to content
XXX ZLOT

NOWY TEMAT - NOWY OŚRODEK

ZAPRASZAMY DO REZERWACJI

https://forum.vectraklub.pl/forum/329-xxx-zlot-vkp-20-23062019/

 

 

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Sign in to follow this  
grzesiekk23

BRAK lADOWANIA AKUMULATORA

Recommended Posts

witam serdecznie

Mam "mały" problem. Otóż w mojej vectrze 1,6 16v nie ma ładowania akumulatora. Podpowiedzcie jak znależć przyczynę. Dodam że na desce rozdzielczej lampka Ladowania się nie świeci. Po przypięciu voltomierza na zaciski akumulatora podczas pracy silnika jest ten sam prąd co przy wyłączonym. Dodam że auto około pół roku nie było uzytkowane. Poprostu stało na parkingu przykryte plandeką. Co pewien czas silnik na troche był uruchamiany.

Z góry dziękuję za podpowiedż Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poszukaj na forum o alternatorze. Było około mnóstwo tego typu tematów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

czy kontrolka ładowania świeci się po przekręceniu kluczyka, bez zapalonego silnika, bo jeśli nie to spalona żarówka może być przyczyną braku ładowania

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Eryk16v

Witam wszystkich. pzyłacze się. Sprawdzałeś na wyższych obrotach np. 3000 bo może się alternator nie wzbudza na obrotach biegu jałowego jeśli to samo to sprawdz napięcie ładowania bezpośrednio przy alternatorze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

moim zdaniem zawiesiły się szczotki po takim długim postoju

Share this post


Link to post
Share on other sites

witajcie ponownie

sprawdzilem wszystko tzn zarowka w kontrolce jest dobra poniewaz swieci w innym gniezdzie ale w kontrolce ladowania wogole sie nie swieci nawet podczas przekrecenia kluczyka (wyłączony silnik)

przy wyjsciu bezposrednio z alternatora rowniez nie ma ladowania

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest machaju

Mam ten sam problem prosze o pomoc

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_mellow.png" alt=":mellow:">

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest zucio89

widze ze koledzy ze nie tylko ja tak mam kupilem vectre i od razu nowy akumulator 74aperog. i ciagle mi aku. rozladowuje bylem warsztacie i gosc powiedzial zebym sobie pasek na prężył i to zrobilem i du...a ladowania zero kontrolka nie swieci .tylko przy wlaczonym zaplonie swieci po ur uchomieniu silnika gasnie . co to moze byc?

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_unsure.png" alt=":unsure:">

Share this post


Link to post
Share on other sites

kontrolka ma sie zaswiecic po przekreceniu i zgasnac po odpaleniu.

sprawdz mostek prostowniczy w altku.

jak sie rozladowuje to sprawdz prad spoczynkowy i zobacz po wyjeciu ktorego bezpiecznika spadnie prad.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest zucio89

to jednak byl mostek . jeszcze o dodam to ze wyjac go jest p......ne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

pisalem ze mostek

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20"> nikt nie mowil ze bedzie latwo, szczegolnie w 1,6 przedlift

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest zucio89

w tym oplu jedno jest dobre dojscie tylko do akumulatora . wyjecie altka nie bylo by ciezkie gdyby nie ta pompa vacu bo jezeli by to byl zwykly altek to wymontowanie i wmontowanie trwalo by chwile .Ravcio1985 jeszcze tak w nawiasie widze ze masz glowe sam jestem mlodym mechanikem i w swoich brykach ze tak to ujme co sie je....ie to sam naprawiam jezeli chodzi o silnik ale elektryk to zemnie kiepski .a i danke za podpowiedz

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie ma sprawy. po to jest forum

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest zucio89

o widzisz ravcio mialem sie cos ciebie zapytac kolo tylniej szyby sa takie same otwory na ,nawiew jak w przedniej szybie o co tu chodzi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

mozliwe ze tam jest nawiew. u mnie w kombi tego nie ma

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

P.S uzupelnij swoj profil o dane auta - rok, silnik, nadwozie

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Edited by Ravcio1985

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest zucio89

jeszcze jeden problemo . nie swieci mi przeciw mgielne tylne wciskam przycisk on sie zaswieca ale kontrolka kolo licznika nie i tak samo .zarowka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

przekaznik K89 masz wlozony w skrzynce bezpiecznikow??? 3 od prawej w gornym rzedzie tych malych czarnych przekaznikow

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">)))))

tu jest rysunek przekaznikow -

we wlaczniku bedzie sie swiecil bo tam ma zasilanie

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

kontrolka od licznika i przeciwmgielne swieca sie jak je zalaczy przekaznik

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

ponadto ... masz haka? redukcje z 13pin na 7 pin? jezeli masz wlozona to pmg nie bedzie swiecic z tylu

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

sprawdz przekaznik, bezpiecznik, zarowki z tylu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest zucio89

zobacz na moje foto mam pewnosc 99% ze brak przekaznika . a widze ze mam przeciw mglowe chyba przednie ,one sa odlaczone i pytanie takie czy moge ten przekaznik wstawic w r89 jak myslisz?

Please login or register to see this attachment.

Edited by zucio89

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie ma przekaznika K89. to jak chcesz zeby swiecilo ?

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_leze.gif" alt=":leze:">

dokladnie brakuje Ci tego przed przekaznikami od kierunkow

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

Please login or register to see this link.

Edited by Ravcio1985

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest zucio89

ty no nie smiej sie ze mnie bo to nie moja wina ze go nie ma .

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie smieje sie

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_tongue.png" alt=":P" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x" width="20" height="20">

napisalem Ci posta wyzej ze pasuje od pmg przod

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

jezeli nie masz halogenow na przod to wyjmij przekaznik i przestaw o 1 miejsce w prawo na pmg tyl i sprawdz czy wszystko dziala

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_tongue.png" alt=":P" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/tongue@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest zucio89

co to moze byc dzisiaj wieczorem odpalilem auto w czasie jazdy obrotomierz mi wariuje do po chwili spada i tak na okraglo

Share this post


Link to post
Share on other sites

mozliwe ze alternator - regulator napiecia.

sprawdzisz napiecie na akumulatorze ,napiecie ladowania i bedziesz wiedzial.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest zucio89

pare dni temu wymienialem diody w altku bo nie bylo ladowania i kontrolka gasla po uruchomieniu silnika a ladowania nie bylo podkreslam bo akumulator mi sie rozladowywal . po wymianie diod ladowanie jest bo akumulator nie rozladowuje sie .a i doczepie jeszcze to ze kiedy go kupilem tego opla byl tam roz.....y akumulator to nic praktycznie nie dzialalo na zapalonym , obrotomierz i predkosciomierz opadali puzniej kupilem nowy aku. i ok ale bylo brak ladowania zmienilem diody i gitara po paru dniach czyli dzisiaj patrze w czasie jazdy a tu mi obrotomierz skacze reszta jest ok. nie zaowazylem ze to ty ravcio

Edited by zucio89

Share this post


Link to post
Share on other sites

sprawdz ladowanie i napiecie na aku.

sam obrotomierz wariuje? nie szarpie autem?

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...