Skocz do zawartości

Witamy na Vectra Klub Polska

Guest Image

Witamy na Vectra Klub Polska, podobnie jak na większości społeczności internetowych, musisz się zarejestrować aby uczestniczyć w naszym wspólnym życiu ale nie martw się jest to bardzo prosty proces, który wymaga minimum informacji, aby zostać zarejestrowanym.

Zakładając konto na Vectra Klub Polska, możesz uzyskać następujące przywileje:

  • Zakładać nowe tematy i pisać odpowiedzi w innych
  • Subskrybować tematy i fora, aby uzyskać powiadomienia
  • Uzyskać własną stronę profilu i poznawać nowych przyjaciół
  • Wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników.

Zaloguj się, aby obserwować  
Gość michal17781

cisnienie oleju

Polecane posty

Gość michal17781

Wczoraj pojawił mi sie problem z migającą kontrolką cisnienia oleju. Dokładnie na niskich obrotach. Kontrolka zapala sie i gasnie. poziom oleju jest ok. Mam przejechane juz 220 000 km i cały czas jeżdze na oleju 10W/40. Co może być przyczyna tego??

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_ohmy.png" alt=":o" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/ohmy@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Zwarcie w przewodach albo uwalony czujnik oleju innej opcji chyba nie ma

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam

U mnie kontrolka oleju paliła sie jakies 20 sek po uruchomieniu silnika na wolnych obrotach, jak dodałem gazu to gasła. Okazało się że pompa oleju do wymiany

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_ohmy.png" alt=":o" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/ohmy@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Ja ostatnio wymieniałem czujnik cisnienia oleju bo puszczał olej niemiecki zamiennik Febi 20zł.Czyli bym zaczął od czujnika jesli nie pomoze to moze byc i pompa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość michal17781

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Po uruchomieniu silnika jest Ok. Gasnie tak jak powinna. Podczas jazdy tez mi sie nie zapala (albo nie widziałem). Najczęsciej jest to przy niskich obrotach. A gdzie tego czujnika szukać??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

skoro TYLKO przy niskich obrotach to MOZE być pompa (w niskich obrotach nie wytwarza dostatecznego ciśnienia)

(najmniej optymistyczna wersja)

Ale najpierw spróbuj z czujnikiem, trzeba zacząć od podstaw

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Miałem takie same objawy niedawno w VC (migała albo świeciła na niskich obrotach) - poszedł czujnik. Dodatkowo (wrazie cuś) sprawdzane było ciśnienie. Niestety nie patrzyłem im na łapy więc nie wiem gdzie się dokładnie znajduje. W EPC też nie ma dokładnego umiejscowienia.

W każdym razie mozna zaryzykować wymianę bo czujnik kosztuje ok 25zł (VB 2.0 DTH nr kat: 12 52 572)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Najmniej optymistyczna wersja to pompa, panewki i luzy na wale ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Mi swiecila tylko na jalowych jak sie rozgrzal dobrze silnik. Jak dodawalem gazu to gasla. Po wymianie czujnika - suma kosztów ok 30zl, wszystko wrocilo do normy.

Edytowano przez mosiolino

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Darkwit

Witam mam podobny broblem z moją Vectra z 99. roku. 2.0 Dti. Zaczeło się to jakieś dwa tygodnie temu i normalnie gdy odpalałem silnik kontrolka oleju gasła w ciągu około sekundy, a teraz pali się z 5 sekund i gaśnie. Nie wiem czy to czujnik oleju czy pompa. Pomocy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

my też nie wiemy

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20"> :(

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20">

i się nie dowiemy jak nie sprawdzisz sam, albo Twój mechanik

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20"> ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość michal17781

Juz opanowałem temat z cisnieniem.

Czujnik nowy i po problemie. A auto juz ma innego własciciela. Nie zgłasza problemu to chyba jest OK.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Mnie dopadło to samo, przy odpaleniu zimnego silnika wszystko w normie, ale jak tylko silnik osiągnie temperaturę roboczą to na biegu jałowym jarzy się kontrolka ciśnienia oleju, dodanie gazu do 1000obr powoduje zgaszenie kontrolki, chyba muszę się umówić na pomiar ciśnienia oleju.

Droga to impreza w ASO?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

podłączam się do pytania

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Jak się zgłosiłem z identycznymi objawami (VC) i kazałem wymienić czujnik to chcieli mierzyć ciśnienie techem (koszt tyle co za techa czyli koło 150zł).

Kazałem wymienić czujnik w ciemno (koszt z wymiana coś koło 80-90zł) i przy okazji okazało się że w takim wypadku dadzą radę przeprowadzić pomiar zwykłym manometrem (gratis

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

W weekend pojechałem do Otwocka odwiedzić groby rodzinne, przejechałem 100km w obie strony i w międzyczasie opisane przeze mnie objawy ustały tak samo nagle jak się pojawiły.

Teraz testuję ponownie swoją silną wolę i unikam obrotów powyżej 2000, gdy auto ledwo się toczy wrzucam II zamiast I, kontrolka mignie tylko wtedy gdy przy po puszczeniu sprzęgła obroty spadają poniżej na oko 800-900

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Taaa - też się tak oszukiwałem przez tydzień

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">. Gdyby nie opisy na forum i 99% pewności że to uwalony czujnik to po pierwszym zapaleniu kontrolki mierzyłbym ciśnienie

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Edytowano przez zubek73

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Mój test silnej woli nie wynika z obaw o silnik, po prostu chcę po raz kolejny sprawdzić czy jeżdżąc jak dziad w kapeluszu można oszczędzić na tyle dużo paliwa żeby rezygnować z przyjemności z jazdy

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Uro

Witam mruga mi kontrolka oleju w szczególności przy niskich obrotach silnika i na dziurawych wrocławskich drogach autko to vectra b 1998 20 dti z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam uro

Edytowano przez zubek73
użuywaj wyszukiwarki - łączę tematy - czytaj powyżej / zubek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Domyślam się, że poziom oleju jest w normie ?

Może przewód gdzieś się przetarł i przywiera do masy ?

Albo usterka samego czujnika.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Uro

poziom oleju jest w normie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Uro

dzięki wielki nie znalazłem tamtego tematu wcześniej jutro pojadę po czujnik pozdrowionka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kafi

Panowie czy ktoś może napisać gdzie jest czujnik ciśnienia oleju ??? Mam takie same objawy, kontrolka mruga na niskich obrotach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

okolice pod alternatorem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Może ktoś dokładniej napisać gdzie sie znajduje i czy tylko dostęp z kanału ? Może jakieś zdjęcie mniej wiecej gdzie to jest ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×