Jump to content
XXX ZLOT

NOWY TEMAT - NOWY OŚRODEK

ZAPRASZAMY DO REZERWACJI

https://forum.vectraklub.pl/forum/329-xxx-zlot-vkp-20-23062019/

 

 

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Sign in to follow this  
Robert

Klima nie chłodzi;/

Recommended Posts

Było tutaj kilka tematów podobnych ale mój się troche różni otóż 2 nawiewy od strony pasażera pracują prawidłowo natomiast od strony kierowcy ten pierwszy z lewej nad włącznikiem świateł non stop grzeje, czasami atmosfere podgrzewa razem z nim ten po prawej stronie kierownicy. co ciekawe czasami pomaga jak sie obnizy temperature wtedy zaczyna wiac zimnym powietrzem. Nie jest to obiaw regularny ale dosyć częsty, może to konsekwencja odgrzybiania klimy...nie wiem sam co mam z tym zrobić;/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

To u Ciebie się coś pozalewało przy dezynfekcji?

Rozumiem, że klima po serwisie/uzupełnianiu czynnika?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this link.

to sie dzialo po odgrzybianiu (zalane)

czynnik byl sprawdzany rok temu bylo 73gr czyli nawet wiecej niz norma;p

Share this post


Link to post
Share on other sites

tak to wszystko wyglada jakby padła jedna strefa po stronie kierowcy

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Zielak

Please login or register to see this quote.

Jedź na techa i sprawdź odczyty temperatury z czujników w czasie pracy klimy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest pozi

Please login or register to see this quote.

tak przy okazji sie spytam, czy w viki b tez mozna techem (albo innym interfejsem) klime/czujniki sprawdzic?

Share this post


Link to post
Share on other sites

w weekend sie za to zabiore..zauwazylem ze klima chlodzi do 19 stopni zdarza sie ze trzeba zejsc na 18 lub 17 im dluzej sie jedzie, powyzej 20 tylko gorace powietrze, prawa strona chlodzi idealnie no i ten nawiew po prawej od kierownicy czasami terz dobrze dziala ale to nie reguła

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Luki27

Please login or register to see this quote.

No i jak tam coś się udało zrobić ???

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Zielak

Please login or register to see this quote.

Zrób poradnik

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_biggrin.png" alt=":D" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20">

Podkleimy temat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wracając do tematu, jeszcze niestety nie zabrałem się za to ale mam kolejne obserwacje które wykluczają awarie niektórych podzespołów (chyba) a mianowicie jezeli na zewnatrz jest bardzo gorąco jak było np w ubiegły weekend 27-32 stopnie to klima chodzi bez zarzutów mrozi jak za czasów mojej miłości do niej a jak sest 20 -23 to juz zaczynaja sie wariacje. Urlop mam od 21 a teraz pytanie...trzeba odczytac bledy czy do tego wystarczy mi interfejs ELM 327

Please login or register to see this link.

z allegro było o nim na forumm, czy musze koniecznie na techa. Aha prosilbym o lokalizacje tych czujnikow bo ponoc jakies sa pod nogami kierowcy i pasazera, swoją walke zamierzam opierac na tym interfejsie + sam naprawiam VC:D + oczywiscie forum dlatego prosilbym o odp na moje pyt

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Zielak

Please login or register to see this quote.

Przy badaniu odczytów czujników "techem" wychodziło u mnie, że czujniki czały czas pokazują temperaturę ok. +9°C.

Efekt jest taki że:

- przy wysokiej temperaturze zew. 25-30°C komputer myśli, że dmucha temperaturą ok 9°C, aby ją obniżyć i maksymalnie szybko schłodzić wnętrze otwiera kanał zimnego powietrza z klimy na maxa i zamyka kanał ciepłego powietrza z silnika. W efekcie nie zauważamy żadnych niepokojących symptomów.

-przy temperaturze np 15°C komputer też myśli, że dmucha powietrzem o temperaturze 9°C i aby ogrzać kabinę do ustawionych np. 20° zaczyna otwierać kanał ciepłego powietrza z silnika. W miarę rozgrzewania się silnika od strony kierowcy zaczyna lecieć coraz cieplejsze powietrze, ale komputer cały cza sądzi, że ma ono tylko 9°C i cały czas dalej otwiera kanał ciepłego powietrza.

W czasie testu otwarcie klap ciepłego powietrza dochodziło u mnie do 85% - odczyt z techa (na zew. temperatura wynosiła 17°C a klima była ustawiona na 21°C) przy rozgrzanym silniku można sobie palce poparzyć

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

i jak sobie z tym poradziles co wymieniles i czy mozna to wymienic i nie uaktywniac techem? a ten elm327 ciekawe czy da rade to odczytac

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Zielak

Please login or register to see this quote.

Myślałem tylko, że sobie poradziłem

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

Kupiłem panel klimy za 50,- i podmieniłem.

Przypadek sprawił, że akurat w tym okresie były dosyć wysokie temperatury

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> i przestało dmuchać gorącym.

Teraz w nocami lub wczesnym rankiem znowu dmucha

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/sad@2x.png 2x" width="20" height="20">

Pozostaje chyba tylko wymiana czujnika (cała wiązka jest za droga), ale nie wiem gdzie go szukać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

myslalem ze da rade skalibrowac jakos ten czujnik...hmm moze i panel od klimy pomoze...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest zygi1

Please login or register to see this quote.

To mój problem i z tego wynika, że to nie panel.

Klima grzeje zachowuje się niestabilnie, raz jedna strona grzeje, raz druga. Jest to klimatyzacja elektroniczna dwustrefowa Vectra C 1.9 cdti 2005. Serwis sprawdził na techu klapy i czujniki. Rzekomo wszystko w porządku. Zmieniłem zatem panel sterowania na dwa różne z innych aut. Przy tych panelach klima zachowywała się identycznie. tj nadal niestabilnie. Przy temp. +25 na zewnątrz lewa strona grzała prawa ziębiła, po kilkunastu minutach było na odwrót. Wcześniej nabiłem układ nowym czynnikiem R 134a i olejem. Czy ktoś ma pomysł jak ten problem rozwiązać. Może to jednak coś z czujnikami, bo rurka na niskim ciśnieniu jest bardzo zimna, czyli klima działa.

Czy zlokalizowaliście te czujniki?

Zygi1

Share this post


Link to post
Share on other sites

klima sprawdzona, czynnik wymieniony i nadal to samo;/

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest sticz

Please login or register to see this quote.

Sprawdź sterownik-rezystor który jest pod wiatrakiem.Musisz zdemontować schowek i od dołu zobaczysz go.Trzumają go 2 srubki.Do demontażu schowka potrzebne torksy.Numer sterownika 1808449 climatronic.

Pozdrowienia.

ps.nowe badziewie to 900 pln.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jakies foto pogladowe?

Share this post


Link to post
Share on other sites

a może pomoże kalibracja czujników? bo mój panel do klimy ciężko jest dostać na allegro..

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest zygi1

Please login or register to see this quote.

Zbadałem całą klimę na KTS Bosh. Okazało się, że przy stabilnej temperaturze zewnętrznej ok 17 stopni, lewy czujnik temperatury nawiewu dolnego wskazywał minus 5 stopni. Stąd reakcja sterownika i dodanie temperatury na drugą strone. Czujnik wymieniono w serwisie i wszystko jest OK. Zainteresowłem się tym tematem, bo czujniki to zwyczajne termistory, które w sklepie można kupi za 1 zł. Czujnik w serwisie kosztuje 450 zł !!!. Czujniki są 4. Dwa z nich widać po wyjęciu panela sterowania, po lewej i prawe stronie. Pozostałe 2 sa w nawiewach bocznych, górnych. Widać jej po prześwieceniu latarką. Aby sie do nich dostać trzeba wyjąć schowek po prawej stronie lub osłonę pod kierownicą. Po słupku idzie kabelek do góry. Na końcu kabelka jest czunik.

pozdrawiam

Zygi1

Edited by zygi1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

ja mam podobny problem wasze posty duzo mi pomogly.

Dzieki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

naprawiłeś? i ciekawe czy mozna samemu wymienic taki termistor

Edited by Robert

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Po słupku? to gdzie ten czujnik jest przy podsufitce?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam ja także przyłączam sie do tematu u mnie też prawa strona raz grzeje a raz chłodzi może ktoś pomoże z czym jest problem wyczytałem, że to mogą być zimne luty na czujnikach temperatury aucie, proszę o pomoc bo nie wiem jak za to się zabrać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...