Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Sign in to follow this  
Guest kielon09

POMOCY!! coś sie dzieje.:(

Recommended Posts

Guest kielon09

Witam. Od jakiś dwóch dni mam mały problem

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_huh.png" alt=":huh:"> . Mianowicie wracałęm ostatnio około 15 km do domu i zaczeła mi moja Viki przy prędkości 110km\h zachowywać sie tak jakby już niemiała gazu(1.6i) i przerywała. Podnosząc maske zauważyłem spuchnięte węże ubytek wody w zbiorniku wyrównawczym i oszronione coś przy zbiorniczku

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_ohmy.png" alt=":o" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/ohmy@2x.png 2x" width="20" height="20"> - niewiem jak to sie nazywa ale moge umieścic fotke. Dolałem wody zrobiłem może z 20km - Viki zachowywała sie normalnie a potem znów objaw opisany powyżej:huh:

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_ohmy.png" alt=":o" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/ohmy@2x.png 2x" width="20" height="20"> . Może to być termostat? pomożcie...

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_huh.png" alt=":huh:">

przejechałem sie Viki zrobiłem może z 6 km i na zegarze temperatury wody pokazywał ze temperatura wody nieurosła stanołem podniosłem maske węże twarde wróciłem do domu pomalutku odkręciłem korek w zbiorniku wytrównawczym i po jakiś 2 minutach wywaliło wode ze zbiornika. co sie dzieje??

Edited by kielon09

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest raf_32

jak możesz załączyc fotki to dawaj,zawsze lepiej jak widac

mi się wydaje że to termostat

twarde węże wskazują na bardzo wysokie ciśnienie i brak obiegu, a za obieg odpowiedzialny jest termostat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

to ze weze sa twarde nie musi oznaczac uszkodzonego termostatu a np, uszczelka pod glowica

a nie dymi Ci przy tym?

Edited by Baranek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

mi tez tak sie zdaje,

a te węze i chłodnica są gorące? włacza sie wentylator?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest kielon09

węże ą gorące wentylator sie niezałacza. sprawdzałęm go i działa. niewiem jaka jest temperatura załaczania wentylatora. Dodam ze nic niedymi. tylko przerywa podczas jazdy takl jakby brakowało paliwa (szarpanie)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest kielon09

dodam jeszcze ze woda jest czysta. bagnet od oleju tez jest czysty. mam jeszze jedno pytanie dlaczego mógł mi zamarznąć reduktor od gazu?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest rzeka

Reduktor zamarzł, bo nie ogrzewała go ciepła woda z układu chłodzenia. Jak gaz przymarza to samochód będzie szarpał. Musisz szukać skąd woda cieknie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest kielon09

poszukam dzisiaj. usune termostat na jakiś czas. Co Wy radzicie??

Share this post


Link to post
Share on other sites

mysle ze termostat nie ma tu nic do tego, szuka przyczyny gdzies blizej reduktora skoro go nie ogrzewa, moze cos gdzies przytkane. bo skoro węze goroca od chlodnicy to termostat puszcza

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Misza'88

zlej caly plyn chlodniczy . czyli odkrec weze przy chlodnicy i czujnik temperatury przy termostacie. jak juz wyleci wszystko to odkrec weze wody od parownika (pamietaj tylko ktory waz idzie do ktorego otworu bo to wazne) i wlacz silnik na chwilke (na benzynie oczywiscie). Chodzi o to zeby wypluc resztki wody. podlacz spowrotem wszystkie weze i zalej plyn. jak z czujnika temperatury zacznie leciec plyn to go dokrec (chodzi o to zeby nie zapowietrzyc ukladu) i odpalaj. wg mnie wszystko bedzie ok. a jak nie to termostat zacial sie w pozycji pol otwartej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest DjPolska

a ja bym po prostu wymienił termostat. Ostatnio miałem też coś takiego - co się okazało temperatura płynu doprowadziła mi do rozsadzenia węża biegnącego do chłodnicy. Okazał się zablokowany termostat który blokował całkiem dojście płynu po pierwsze do zbiorniczka a po drugie na parownik który również zamarzał. Wymieniłem termostat i od razu w aucie ciepełko i zero utraty mocy i jakiegokolwiek szarpania. Po wymianie docisnąłem pedał gazu do ok 160 km/h i nic - nie zagotował sie, przewody sprawne i parownik nie był zaszroniony tzn, nie zamarzł.

Sprawdzić też możesz na uruchomionym silniku na gazie oczywiście czy silnik gdy złapie temperaturę to przewody z cieczą ogrzewającą parownik są ciepłe. Jeśli nie to szukaj ręką po przewodach wycieku cieczy chłodzącej - z nóż widelec układ ma przeciek. Jeśli jest brak przecieku i nie widać nigdzie ewidentnie cieczy chłodzącej wymień termostat i Twoje problemy z zamarzaniem parownika i gotowaniem cieczy skończą się.

Sprawdź również za silnikiem (między silnikiem a ścianą grodziową kokpitu) - tam jest kilka łączeń przewodów doprowadzających płyn chłodniczy w różne miejsca czy przypadkiem nic się nie odłączyło.

Pozderka

Edited by DjPolska

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...