Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Sign in to follow this  
Guest Przemeq

Chrobotanie podczas ruszania X20DTH `99 fl

Recommended Posts

Guest Przemeq

Witam serdecznie, nie wiem czy w tym miejscu dobrze umieściłem temat ale wybaczcie błędy jestem jeszcze "świeży". Otóż dzisiaj usłyszałem pewien bardzo niepokojący mnie dźwięk. Mianowicie podczas ruszania z miejsca z jedynki oczywiście, i wrzucając dwójkę (wszystko delikatnie) dochodzi do mnie z lewej strony auta pewien chrobot, zgrzyt , dźwięk ten chyba znika na trójce ale piszę chyba bo pęd powietrza przy uchylonym oknie zagłusza to wszystko. Ta sama sytuacja dzieje się podczas cofania, taki sam dźwięk również dochodzi z lewej strony. Rozumiem, że przyczyn może być kilka ale może ktoś z Was miał podobny problem i znalazł jego rozwiązanie. Jest to moję pierwsze autko i w dodatku dieselek więc doświadczenie moje jest mierne. Mam go od dokładnie tygodnia i jest przytargany z Holandii, stan techniczny narazie oceniam jako bdb ale jednak ten dźwięk strasznie mnie niepokoi. Podczas jazdy na krótkim odcinku na pierwszym biegu podczas puszczania sprzęgła i przy już puszczonym chrobocze, po wciśnięciu sprzęgła przestaje zgrzytać, to samo jest na dwójce i na wstecznym, ale po dodaniu gazu i przyspieszeniu hałas ten znika (tak mi się wydaje). Bardzo proszę o pomoc w tej kwestii, mam nadzieje, że nie jest to nic poważnego. Dziękuje z góry za wszelkie porady i wskazówki. Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacznij od sprawdzenia poduszek silnika ja miałem podobny dźwięk przy ruszaniu, bo poduszka wyrwała kawałek blachy z błotnika i w czasie jazdy ruszał się.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest MichalB

Please login or register to see this quote.

W zeszłym tygodniu miałem taką akcję: przy puszczeniu gazu po przyspieszaniu lub przy ostrzejszym chamowaniu slychac bylo gluche uderzenie. Okazało się, że rozleciała się prawa poducha silnika. Po wymianie wszystko w normie. Może u Ciebie też zaczyna się sypać poducha?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest M_a_r_e_S

Już taki sam temat był na VU.

Wszystko wskazuje na przegub...

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

Edited by M_a_r_e_S

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest pepe_lodz

Czy ktos mial podobny problem i rozwiazal juz go ? Mnie wlasnie cos takiego sie pojawilo. Wiem ze mam uderzenie jak gwaltownie puszcze sprzeglo np na 2 biugu zeby 3 wrzucic i nieraz z jedynki na dwojke. Ale nie wiem czy to poduszka czy diesel tak czasem nie ma.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Jeśli chrobotanie słyszysz również na postoju to raczej stawiałbym na wysprzęglik - łożysko

A jeśli podczas jazdy to faktycznie prędzej może to być przegub

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest pepe_lodz

slysze podczas jazdy. A jak jeszcze sprawdzic czy to przegub ??

Tylko czemu sa roznice czy z wcisnietym czy bez wcisnietego sprzegla chrobocze a na sprzegle nie chrobocze ??

AHA no i czy przegub jest wymienialny ?? Jakie to sa koszta ?

Wie ktos w czym jest problem bo nie chce pakowac sie w niepotrzebne koszta i wymieniac dobra na dobre. Moze osoba ktora miala problem rozwiazala juz go ??

Edited by pepe_lodz

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Koko

witam mam też ten sam problem jak pusze autko na jedynce i leci bez gazu to chrobocze tak samo na 2 biegu. Jednak jak mu nacisne gaz albo sprzegło to przestaje

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Elliot

a ja stawiam na padnieta poduche, albo urwana sruba mocujaca poduszke do silnika (podczas gwaltownego ruszania na 1 biegu i na 2 silnik na poduszkach przechyla sie najbardziej, przy urwanej srubie bedzie drgal powstaje wowczas dziwny dzwiek "chrobotanie" - przerabialem to na autku te same objawy). Przegub by nie chrobotal tylko stukal przy skreconych kolach podczas ruszania, ale nie podczas jazdy.

Sorka za brak polskich literek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest pepe_lodz

Oki A powiedz mi gdzie szukac tej poduszki ?? Pewnie trzeba wejsc pod auto i zobaczyc chyba ale ktora mam patrzec ?? Dales rade sam to wymienic czy zleciles komus. Jakbys mogl jakies zdjecie tej poduszki podeslac.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest raffik

Please login or register to see this quote.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Elliot

Please login or register to see this quote.

Z prawej strony jest przy filtrze powietrza widac ja jak podniesiesz maske, lewa (lekko pochylona) jest na dole przy zborniczku do spryskiwaczy, a trzecia gdzies "ukryta"

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20"> jeszcze nie zlokalizowalem, wymniana tej lewej to max 15 min jesli masz kanal, potrzebny jest klucz jesli dobrze pamietam 15 i podnosnik, odkrecasz mocowanie poduszki do ramy (1 sruba) unosisz silnik delikatnie podnosnikiem, odkrecasz lape od sinika ( 3 sruby) i masz wszystko na wierzchu. Mozna bez odkrecania lapy ale bedzie ciezko odkrecic ( o pozniej przykrecic) poduszke od/do lapy chyba ze masz ta srube urwana.

Edited by Elliot

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest pepe_lodz

a ty ktora wymieniales i ktora miales zeerwana ? wogole jak sprawdzic poduszke ? Ta z prawej kolo filtra powietrza to wyglada na ok

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Koko

Ja z tym sie udam do jakeigos warsztatu bo u siebie raczej do tego nie zajrze

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> Może to bedzie ta poduszka

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> Dzieki Za pomoc:)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest pepe_lodz

Kurcze nie wiem czy poduszka tam moze chrobotac jak jest zeerwana ? Cos mi sie wydaje ze nie az tak bardzo ale moze sie myle.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Elliot

Ja nie miałem poduszki urwanej tylko śrube którą mocuje sie silnik do poduszki, a dokładnie ta na górze.

Zdjecie zapożyczone z aukcji Allegro

Please login or register to see this attachment.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest pepe_lodz

to jest ta poduszka z boku po stronie pasazera czy od spodu auta ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

to jest ta od spodu przykręcana do łapy skrzyni biegów

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest pepe_lodz

Czy ktoś uporał się już z tym chrobotaniem ?? Albo wie co to ??

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest pepe_lodz

Please login or register to see this quote.

A czy jak ruszales to tez ci chrobotalo czy dopiero jak silnik bez gazu ciagnał auto ??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Witam, dołączę się do tematu, ja mam tzw. chrobotanie odkąd kupiłem VIKI tzn 2 lata, najlepiej słychać to na jedynce jak silnik ciagnie auto bez gazu lub jak zjeżdża się z jakiejś górki na jedynce i hamuje silnikiem, ale autko ładnie śmiga więc tematu nie drąże :-)

Edited by Lestat74

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Elliot

Panowie mi chrobotało podczas ruszania na 1 i 2 biegu. Nie sprawdzałem jak to jest bez gazu. Po wymianie uwanej śruby mocującej poduszke do łapy cisza ...

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_biggrin.png" alt=":D" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak mam rok czasu mi też chrobocze, 1 dość głośno, 2 mniej i 3 jeszcze mnie ale tylko przy niskach obrotach silnika. Aż jutro zajadę na kanał i sprawdzę poduszki

Share this post


Link to post
Share on other sites

miałem podobnie, tylko z prawej strony. Wszyscy stawiali na półoś, a to była poduszka pod silnikiem. To takie okrągłe coś, do czego przykręcone są łapy silnika. Zobacz, spróbuj na oko zobaczyć, zy się nie rozłazi, możesz ewentualnie brechą spróbować podważyć troszkę, ale ostrożnie i z głową. Dodatkowo, możesz podnieść maskę i powoli ruszając zobaczyć co się dzieje z silnikiem, jesli to poduszka, to powinien się dość mocno podnosić. (u mnie tak było przynajmniej, ale ja miałem prawą kompletnie wyrwaną razem z blachą). Jeśli tak jest, to prawie 100% poduszka. Uważaj tylko jesli to ona, nie gazuj mu za mocno bo mozesz nawet wyrwać przewód turbo! pozdrawiam i powodzenia.

Edited by kermitttt

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam postanowiłem odświeżyć temat mimo że jest sprzed roku

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_biggrin.png" alt=":D" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20">

Długo szukałem coś o tym moim chrobotaniu więc nie zakładam nowego tematu tylko odświeżam stary

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_rolleyes.gif" alt=":rolleyes:"> Mam takowe chrobotanie od 3 moze 4 miechów i za cholere nie mogłem znaleźć przyczyny,mechanior tez jakaś menela bo nie trybi o co chodzi

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_cool.png" alt="B)"> Nie wiem czy ktoś z was boryka się z podobnym problemem ale warto spytać.Podczas ruszania występuje chrobotanie ale tak do ok.2000 obrotów i potem normalnie idzie,potem 2 bieg znowu chrobocze tak do 2000 obrotów ia potem cisz,reszta biegów nie daje podobnych objawów(mały traktor

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_biggrin.png" alt=":D" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20"> ) Musze skoczyć do innego mechanika i spróbować,może ogarnie temat i postawi diagnoze (poduszki zawieszenia silnika) bez mojej podpowiedzi

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_cool.png" alt="B)"> mam nadzieje że to nie skrzynia bo to większy wydatek,wakacje idą mam ze 2500km do przejechania a tu fura się sypie

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_biggrin.png" alt=":D" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20"> Za wszystkie odpowiedzi,porady itd... zgory wielkie dzięki

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...