Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Recommended Posts

Witam.Posiadam astrę G 2.0 DTL. Zauważyłem, że podczas jazdy powyżej 120km/h zapala mi się CE. Zczytałem błędy i wywaliło mi kod P0704 - Obwód wejściowy przełącznika sprzęgła - usterka. Dodam że auto jeździ tak samo.Zero nietypowych zachowań. Podczas jazdy z prędkością poniżej 120km/h CE nie pali się. Jak mam rozumieć ten błąd? NIe bardzo rozumiem do czego mam się zabrać. Gdzie szukać przyczyny. Pozdrawiam

Link to post
Share on other sites

masz tempomat?

jesli jest błąd przełącznika sprzęgła to od tego bym zaczął, szperać przy pedale sprzęgła

a jak podciągniesz nogą do góry pedał sprzęgła to pomaga?

Link to post
Share on other sites

Nie posiadam tempomatu.Pedał sprzęgła nie ma luzu tak bym mógł go podważyć nogą. Czy przy pedale sprzęgła jest czujnik-krańcówka podobna do tej jaka jest przy pedale hamulca (odpowiedzialna za światła stopu)?Czy może byuć ona uszkodzona? Zastanawia mnie dlaczego CE zapala sie tylko po przekroczeniu 120km/h .

Link to post
Share on other sites
Guest lukaszo
a jak podciągniesz nogą do góry pedał sprzęgła to pomaga?

Wręcz przeciwnie podciągnięcie nogą lub energiczne uderzenia sprzegła o wyłacznik powoduje jego przestawienie a w rezultacie błedne działanie.

Nie posiadam tempomatu.Pedał sprzęgła nie ma luzu tak bym mógł go podważyć nogą. Czy przy pedale sprzęgła jest czujnik-krańcówka podobna do tej jaka jest przy pedale hamulca (odpowiedzialna za światła stopu)?Czy może byuć ona uszkodzona? Zastanawia mnie dlaczego CE zapala sie tylko po przekroczeniu 120km/h .

Miałem to samo (dodatkowo nie działał tempomat) trzeba wyciągnąć kremowy trzpień z wyłacznika i następnie delikatnie póścić pedał sprzegła aby ponownie się poprawnie ustawił, u mnie to pomogło a w ASO chcieli 85 zł za nowy wyłacznik.

Link to post
Share on other sites
  • 1 year later...
Guest Pako

Witam.

Dopadł mnie 0704.

CE zapala się przy podczas jazdy przy predkości 120-130 . Okazało sie, że pedał sprzęgła nie dotyka do czujnika - brakuje około 2mm . Podgiąłem stalowy uchwyt, w którym znajsuje się czujnik i teraz jest ok, CE się nie zapala. Ale ciekawe czemu CE zapala sie tylko przy wysokich prędkosciach po miescie mozna jezdzić przez miesiąc i nic.

Pedał nie dotykał prawdopodobnie po wymianie pompy sprzegła (może jakaś troche mniejsza)

Link to post
Share on other sites

Czujnik przy pedale sprzęgła o dziwo występuje również u kolegi w corsie 1.7 DTI a nie ma tempomatu.

Ponadto są 2 czujniki od hamulca:

Pierwszy jest aktywowany niemal zaraz po dotknięciu pedału hamulca i odpowiada za deaktywacje tempomatu

Drugi z nich aktywuje się trochę później i odpowiada za zapalenie świateł stopu

Tak jest u mnie w y22dtr z tempomatem jak i u niego w corsie-c z y17dt bez tempomatu.

Nie bez powodu dołożenie tempomatu w dieslu jest takie proste ;)

pozdrawiam

Fushigi

Edited by Fushigi
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...
UP