Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Guest BAD 1

Termometr Zewnętrzny

Recommended Posts

Guest BAD 1

Cześć, ktoś wie jak od podstaw zamontowac aparature do pomiaru temperatury zewnętrznej. Oczywiście istotne jest jakie elementy są potrzebne (czujnik temp., kabel... itp). Kupiłem vectre, którą facet sprowadził i wyremontował 8 lat temu. Uszkodzenia były niewielkie (wymiana przedniego zderzaka i chłodnicy) ale jak widac gościowi nie chciało się podpinać nowego czujnika temperatury wiec wyświetlacz nie pokazuje żadnego odczytu.

Zna się ktoś na takiej naprawie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

proste - kupujesz czujnik i montujesz

prowadzisz dwa przewody z czujnika do TIDa albo jak masz MIDa.

jeżeli po drodze nie znajdziesz gdzieś oryginalnej instalacji , to będziesz musiał wpiąć się do kostki, albo do przewodów w kostce.

w złączu 26 pinowym jest to styk 3 i 4.

w złączu 32 pinowym styk 2 i 3.

jeden przewód biało niebieski to masa czujnika, drugi niebieski to sygnał.

stare przewody z kostki musisz obciąć, bo mogą dalej gdzieś robic zwarcie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Robert_J

Please login or register to see this quote.

a gdzie oryginalnie znajduje sie ten czujnik??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Z przodu dokładnie na środku samochodu schowany pod zderzakiem trochę powyżej tablicy rejestracyjnej. Jak się ukłonisz zderzakowi to zauważysz tam nawet podcięcie na czujnik.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Robert_J

Please login or register to see this quote.

dzieki

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odkręcasz grill i na dole na środku zderzaka widac go na wierzch bez zagladania pod samochód. Instalacje prawdopodobnie masz bo kto by ja odcinał? Tylko czujnika brak. Oryginalny czujnik GM- nowy na Allegro u Stachowiaka 20 zł. W ASO - 45 zł. Wymieniałem 4 dni temu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest emillo

Please login or register to see this quote.

Wystarczy przeciągnąć te 2 przewody z czujnika bezpośrednio do wyświetlacza i będzie działać???

Czy coś jeszcze trza zrobić?

Kupiłem nowy czujnik i nadal widzę temperaturę: --,- C chyba kable są gdzieś przecięte.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak zapytam z innej beczki ale w podobnym temacie. A mianowicie chciałbym założyć drugi czujnik który by mierzył temperaturę wewnątrz samochodu. Czy wystarczy że wepnę się równolegle i będę przełączał włącznikiem raz zew raz wew, będzie to działać???? Gdzie najlepiej umieścić czujnik wewnątrz samochodu aby pomiar był realny?? I kolejne pytanie: gdzie idą przewody do czujnika aby wpiąć się w wygodne miejsce, aby całej konsoli nie rozbierać???

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest emillo

Please login or register to see this quote.

Podpinam się do pytania

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

Może pod jednym z przednich foteli będzie najbardziej "neutralnym' miejscem?

Edited by emillo

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomulski

ten sam problem, nowy czujnik zakupilem ale wyswietlania brak, mimo ze instalacja jest, mam zamiar poprowadzic bezposrednio nowe kable

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> dzieki pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Czujnik nie jest podłączony bezpośrednio do MIDa, tylko przez piny

38 – niebieski

39 – niebiesko/biały

złącza X2. Może tam Ci coś nie kontaktuje.

Złącze X2 – niebieskie w nogach kierowcy. Tu Masz zdjęcie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

koledzy potrzebuje pomocy. Mój termometr oszalał, wszytko było ok do wczoraj. Termometr pokazuje mi -40stopni i skacze raz -40 za chwilę -32 itd. Nie raz po przkreceniu kluczyka rano pokarze dobrą temperaturę a po chwili spada i zatrzymóje się na -40. Podmieniałem czujnik od innej vectry sprawny i dalej jest to samo (rano po włączeniu zapłonu ok i po chwili znów w dół). Co się mogło stać bo nie mam pojęcia gdzie nawet szukać? A zapomniałem o jednym nawet jak wypnę czujnik to pokazuje raz - -- a nie raz -40 stopni. Co się może dziać?

Edited by skorpio83

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdź jeszcze kable

Share this post


Link to post
Share on other sites

Które kable? Kostka pod akumulatorem ( okragła) przgniła, tzn plastik sie rozsypał a styki i przewody sa całe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Widać nie są całe. Takie wskazania świadczą że nie ma dobrego przejścia

Share this post


Link to post
Share on other sites

ta kostka od czujnika?

kolego sprawdzałem na odcinku do wejścia do srodka i nic nie widziałem niepokojącego cała wiązka za izolowana

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś źle szukasz. Jak chcesz to znajdź schemat kostki do twojego wyświetlacza i zmierz rezystancję na odłączonym czujniku. Wtedy będzie wiadomo czy problem jest w kablach

Edited by cichy117

Share this post


Link to post
Share on other sites

kolego pierwszy raz kożystam z forum dla tego takie dziwactwa mi wychodzą

tzn?

ona idzie od czujnika pod lampę dalej wchodzi w grubą wiązkę pod akumulatorem i dalej do środka. Chyba że żle coś? (piszę teraz o wiązce od czujnika)

czyli rozebrać zegary odpiąć kostkę od wyświetlacza i sparwdzać? a nie wiesz kolego które to końcówki?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładnie już nie pamiętam ale bardzo możliwe. Zrób tą spaloną wiązkę i później szukaj dalej. Później pomiar jak pisałem wyżej, chyba że masz od kogo podmienić TIDa/MIDa

Znajdź na forum rozpiskę pinów. nawet nie wiadomo czy masz 26 czy 32 pinową wtyczkę. Powinieneś znaleźć w temacie o zmianie tida na mida

Edited by cichy117

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok dzieki bardzo koledzy jutro sobie po lukam

Share this post


Link to post
Share on other sites

witam . Mam problem z czujnikiem temperatury zewnętrznej , a mianowicie: przy +20pokazywało -4 odciołem kable od wtyczki x2 pod bezpiecznikami i przy czujniku . Złączyłem kable zgodnie z kolorami (niebieski i biało niebieski) i na wyświetlaczu mam F C . Wie ktoś może jak to naprawić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

a po co odcinałeś? nie lepiej wymienic czujnik???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...