Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Sign in to follow this  
Guest vipkwiecien

Problem Z 1szym Biegiem

Recommended Posts

Guest vipkwiecien

witam, od pewnego czasu zauwazylem pewien problem z moja viki 1.6

otoz mam spory kłopot z właczaniem 1 biegu - głownie wtedy gdy z 2 zminaim na 1.

z postoju 1 zawyczaj wchodzi bez problemu ale tez nie zawsze. najbardzij doskwiera mi to ze podczas dojazdu do krzyzówki jak chce wlaczyc 1szy bieg to czuje opór tak jak by biegu w ogole nie bylo. w konu po 3-4 probach bieg wskakuje.

co robic?? pomózcie prosze

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_mellow.png" alt=":mellow:">

Share this post


Link to post
Share on other sites

miałem to samo w 1,6 16V, ale do sprzedania tego nie zrobiłem! z tego co mi mówili to prawdopodobnie poduszki pod skrzynią są wybite ale to nie jest pewniak. Tak tylko słyszałem!

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Negative

A to nie jest juz tak w Vectrach że samochód jak jedzie nie można wcisnąc 1-go biegu? Dopiero jak auto całkowicie jest zatrzymane to wtedy bez problemu wchodzi. Nie wiem czy to tak jest ale gdzies tu przeczytałem taki post... moge sie mylić.

Edited by Negative

Share this post


Link to post
Share on other sites

tak to bylo w maluchach

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

vectra na pelna synchronizacje skrzyni

maluch nie mial

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Witam

Jak było przedtem lepiej a jest gorzej to chyba coś sie w twojej skrzyni dzieje.

Sprawdź poziom oleju. Jak jest problem na postoju to wygląda, że regulacja może być potrzebna. (szczegóły wykonania w książce lub na forum - szukaj). Nie wiem jaki masz przebieg bo może to synchronizator się kończy.

A tak w ogóle ja ruszam na 1 biegu a z 2 na 1 (mimo że 1 jest zsynchronizowana) bardzo rzadko w czasie jazdy próbuję redukować

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> nawet przy dojeżdżaniu do krzyżówek

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20">

I jeszcze jedno pytanie . Czy sprzęgło rozłącza się całkowicie przy próbie zmiany biegu ?

Edited by emx

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest skydance11

Please login or register to see this quote.

Guzik prawda. Jak sie toczy to jedynka nie wejdzie. Dopiero jak calkowicie stanie. Troche jest lipa i tak ze skrzynia bo czasem rano jedynka wogole nie chce wchodzic. Porazka.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest vipkwiecien

Please login or register to see this quote.

no brynia ma niecale 180tys. jak ja kupilem w sierpniu miala 172tys i wszystko ladnie dzialalo. problem mi sie pojawil jakis miesiac temu wiec tak byc nie powinno.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Negative

Please login or register to see this quote.

To znaczy ze wszyscy czterej mamy popsute skrzynie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Rafał78

Vipkwiecien czy Twój problem ustępuje kiedy skrzynia biegów jest rozgrzana?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Santly

Dołączę się do pytania:

silnik 1.8 16v z 97roku, podobno 130tys km. I zimny i ciepły wsteczny wchodzi bez problemu, podobnie jak pozostałe biegi z wyjątkiem jedynki. Niezależnie od sytuacji mam problem wbić pierwszy bieg: gdy samochód się toczy redukcja z dwójki na jedynkę jest niemożliwa, wbicie biegu na zimnym silniku udaje się za 4-5 podejściem, ostatnio nawet na gorącym silniku mam problem na światłach w korkach wrzucić jedynkę... powoli zaczyna mnie to dobijać- proszę o pomoc.

Objawem który zauważyłem, a który moim zdaniem może wskazywać na sprzęgło(nie znam się zbytnio) jest, że przy zmianie biegu po wysprzęgleniu muszę czekać na spadek obrotów gdyż w przeciwnym wypadku słyszę zgrzyty- tyczy się to wszystkich biegów. Na mniejszych obrotach nie ma problemu ze zmianą biegu...

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest vipkwiecien

Please login or register to see this quote.

no troche miala temp zewnetrzna na to wplyw bo jak byl mroz to nie moglem w ogole 1 wrzucic. po rozgrzaniu dopiero jako tako dalo sie wlaczyc bieg ale po calkowitym zatrzymaniu. bylem z tym u mechanika - wystarczyla regulacja przelozen ( latwe to nie bylo bo 2 razy ginely biegi, raz zginal wsteczny a raz 5)

Na szczescie to nie bylo nic powaznego i cena naprawy wyniosla mnie cos kolo 50zl.

rok juz smigam i odpukac i szystko jest OK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

to dziwne w dwoch vectrach i omedze moglem wsadzic jedynke

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Jeszcze dziwniejsze bo ja w mojej ex tez moglem

Share this post


Link to post
Share on other sites

no to mamy Svetla (mielismy) uszkodzone skrzynie

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest vipkwiecien

Please login or register to see this quote.

to raczej nie tyle uszkodzenie jest co usterka zwiazana z regulacja wybierania biegow

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja nie mialem tego problemu

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

czytaj dokladnie

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_biggrin.png" alt=":D" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Powiem tak dojezdzam do swiatel przelacza sie na zielone auto jedzie 15 km/h cos kolo tego wciskam sprzeglo wrzucam jedynke i jade dalej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest toMirek

witam ja mam podobny problem jak koledzy tylko ze mam silnik 1.8 xe1. z 99 roku.moze kots wyslac fotke gdzie sie znjaduje bagnet od oleju w skrzyni??

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie ma takiego czegos w manualnej skrzyni

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest GREG506716

koledzy mam vectre 1.6 16v 1999 roczek i mam taki sam problem jak wy jak sie koła tocza to jedynka nie chce wejsc lekko tylko trzeba pchac na sile az wskoczy tak jak by ja cos tam trzymało:/ normalnie porazka nie wiem czemu tak sie dzieje moze mi pomozecie co robic. byłem w ASO to główny mechanik powiedział mi ze moze to byc od sprzegla a moze tylko pomoc regulacja biegow a jak zapytalem ze a moze oleju nie ma to powiedzial mi ze jak by oleju nie bylo do pełna to bieg 5 by nie wchodzil bo bieg 1 jest na samym dole i jest zawsze caly zalany olejem. mowi ze raczej regulacja biegow i powinno byc wszystko dobrze. A jak nie to wymiana sprzegła:/

Share this post


Link to post
Share on other sites

sluchaj mechanika

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.vectraklub.pl/uploads/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20">

i czytaj co juz napisane w temacie

najpierw regulacja

a pozniej reszta

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest vipkwiecien

u mnie regulacja pomogla:))

na moje oko jak by cos ze sprzeglem bylo to na wszystkich biegach byly by problemy z właczaniem

Share this post


Link to post
Share on other sites

u mnie bylo podobnie wystepowal duzy opor przy wkladaniu 1 biegu

i i jak robili mi sprzeglo mechanik wymienil taka malą blaszkę ( oryginal GM 13 pln)

to jego zdaniem ona odpowiadala za ten opor przy wkladaniu 1 biegu bo sie wyrabia

niestety nie wiem gdzie dokaldnie ona sie znajduje podejrzewam ze jest od regulacji

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_rolleyes.gif" alt=":rolleyes:">

Share this post


Link to post
Share on other sites

"vipkwiecien" i "Piols" czy moglibyście napisać jaki meliście typ skrzyni biegów, bo np w 1.8 16V są dwa rodzaje....

Mam ten sam poroblem 1.6 16V to chyba typowe w tych silnikach

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_dry.png" alt="<_<">

"Piols" przydała by się fota tej blaszki, było by łatwiej to namierzyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tak mam w Y20DTH. Co z tym zrobic ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...