Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Brak mocy tak jakby ślizgające się sprzęgło


Recommended Posts

Witam

Posiadam Vectre 2002 r. 1,8 122 KM w gazie. Borykam się ostatnio z problemem hmm.. braku mocy? Nie wem jak to nazwać. Na biegu od 3 do 5 (1 i 2 bez problemu śmiga) wystepuje objaw jakby ślizgania się sprzegła tj. prz wciśnieciu gazu w podłoge np. na 4 auto tak jakby nie miało mocy, silnik chodzi inaczej i po jakieś chwili jakby dostaje mocy ale to nie to co powinno być. Objaw nie wystepuje zawsze. Byłem u mechanika, który stwierdził, że to nie powinno być sprzegło i problem musi tkwić gdzieś indziej. Jedyne błędy jakie wyskakują to wypadanie zapłonu (cewka, świece zmienione).

Miał ktoś podobne objawy?

Dodam, że przed objawami wymieniany był olej, filtr powietrza, kabinowy oraz wymieniany był rozrząd. Przypadek ten występuje na gazie i benzynie więc to nie wina gazu.

Obstawiałem sprzęgło ale skoro mechanik mówi, że to coś innego, to może wy pomożecie.

Auto będę mógłoddać do mechanika dopiero za 2-3 tygodnie. Przez dojazdy ponad 50 km do pracy brak takiej mocy przy wyprzedzaniu nie jest do końca bezpieczny.

 

Link to post
Share on other sites
15 minut temu, kris86kris napisał:

Jedyne błędy jakie wyskakują to wypadanie zapłonu

Jakie numery błędów?

16 minut temu, kris86kris napisał:

(cewka, świece zmienione)

Jakiej firmy cewka i świece?

Link to post
Share on other sites
14 godzin temu, Cretux napisał:

Jakiej firmy cewka i świece?

Magneto Marelli, świece boscha. Chociaż przełożone teraz na Denso lepiej na gazie chodzi..

 

14 godzin temu, Cretux napisał:

Jakie numery błędów?

Nie pamiętam numeru. Wypadania zapłonu na cylindrze 3 i 4.  Dodam, że błąd zawsze wyskakuje tzn. od czasu rozpadnięcia się katalizatora tj. od 3 lat.

Link to post
Share on other sites
8 minut temu, kris86kris napisał:

Magneto Marelli

Podmień na markową cewkę: Sagem, Valeo albo Delphi i sprawdź. Magneti Marelli nie sprawdza się w oplu.

10 minut temu, kris86kris napisał:

teraz na Denso

Ja śmigam w LPG na Denso K20TT

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Cewki zmienione ( na 2 inne) nic się nie poprawiło z wypadaniem zapłonu ale to nie problem bo to się żadko zdarza. Bardziej mnie interesuje to niby slizgające się sprzegło (wg. mnie)- wg. mechanika to nie sprzegło. od około 1000 km nie było objawów ślizgania. Wczoraj w trasie znowu wystąpiło przy redukcji z 4 na 3 bieg. Już sam nie wiem. Gdyby to było sprzęgło to chyba ślizgało by się ciągle (ponad 2 tygodnie ślizgało się cały czas), a tu te objawy ustąpiły na ponad 100 km. 

Co wy o tym myślicie sprzęgło czy coś innego? 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...
UP