Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Vectra C 1,9 Z19DTH problem z odpalaniem


Recommended Posts

Witam.

Sorry że zakładam nowy temat ale nigdzie nie moglem znaleźć odpowiedzi .

Od kilku miesięcy jestem "szczęśliwym" posiadaczem Vectry C 1,9 CDTI w wersji SRI Navi z 2007r.

Niestety odpalanie zimnego   auta to istna loteria .Raz pali od strzała innym razem trzeba trochę pokręcić żeby zagadało.

Po odpaleniu przez chwilę kopci i pracuje jakby na trzech garach, Trwa to kilka , kilkanaście sekund.

Wymienione świece , moduł grzania świec, czujnik temperatury i nadal to samo.

Po podłączeniu pod kompa w zasadzie błędów brak poza dwoma , które przedstawię poniżej.

Dynamika auta bez zarzutu ,turbina pracuje normalnie, spalanie na normalnym poziomie (miasto 7,3l/100km)

Przebieg auta ok 210tys km.

Poniżej zapisane błędy z OP-Coma 

Dzięki za jakiekolwiek sugestie.

 

20201014_160249.jpg

Faultcodes_2007 (7)_Vectra-C Signum_Silnik__Z 19 DTH_202010141431.txt Faultcodes_2007 (7)_Vectra-C Signum_Silnik__Z 19 DTH_202010141615.txt

Link to post
Share on other sites

Dokładnie u mnie były takie same objawy.Regeneracja rozrusznika i problem ustał.Przy okazji warto wymienić szczotko trzymacz.Jakie tu widzisz błędy?

Edited by darioG73
Link to post
Share on other sites

Auto ma 133 tys mil czyli ok 210 tys km.

Tez podejrzewalem rozrusznik , zastanawia mnie to kopcenie po uruchomieniu zimnego silnika.

Moze wtryski padaja?bo dawki korekcyjne sie roznia na 2 i 4 cylindrze.

 

Link to post
Share on other sites
10 godzin temu, Dami78 napisał:

zastanawia mnie to kopcenie po uruchomieniu zimnego silnika.

Jak wygląda kolektor i klapy wirowe? Mój też na zimnym silniku lubił puścić dymek po starcie delikatnie szarpnąć silnikiem, po wyczyszczeniu kolektora i usunięciu klap jak ręką odjął. Mam trochę wrażenie jakby na syfie w kolektorze osadzała się mgła olejowa, a po postoju ściekała do tłoków i stąd dymek i poszarpywanie po odpaleniu. Ale to takie tam moje przypuszczenia bo problem był wyraźniej zauważalny kiedy auto stało przodem w dół na parkingu w pracy.

Link to post
Share on other sites

Prowadnica od klap wirowych leży na boku więc pewnie klapy nie działają. 

Do kolektora nie zaglądałem  .

Przymierzalem się do wymiany kolektora na regenerowany ale chyba lepszym rozwiązaniem byłoby wywalenie klap. 

Pytanie czy po usunięciu klap jest inna emisja spalin?bo może być problem z MOT (przegląd techniczny).

A co do dymka po odpaleniu to chyba masz rację bo czuć zapach oleju i ropy. Mam też pewne podejrzenia że winne są wtryski bo dawki korekcyjne sa zbyt duże. 

Edited by Dami78
Link to post
Share on other sites

Jeżeli jest jak mówisz, to ogarnij najpierw ten kolektor i potem ewentualnie walcz dalej. Moim zdaniem nie ma co wymieniać na regenerowany, lepiej zaślepić klapy i tyle. Taniej i na stałe.

Co do spalin, nie powinno być z tym problemu, w końcu są wersje fiatowskiego 1.9 oryginalnie bez klap i mają się dobrze. Po 200 kkm kolektor będzie już porządnie zawalony.

Zobacz jak to wyglądało u mnie, przebieg podobny:

 

Edited by pietros
Link to post
Share on other sites

Dzięki za sugestie. 

Klapy wirowe do wywalenia pójdą w najbliższym czasie. I przy okazji prawdopodobnie rozrusznik bo trochę słabo kręci i altek bo prąd ładowania trochę kiepski 13,6V 

Podczas rozruchu spada do 9,2V więc rozrusznik pada. 

 

Link to post
Share on other sites

Na twoim miejscu obejrzał bym kabel z altka do klemy. Ja u siebie dołożyłem drugi. A tak w ogóle to zmierz ładowanie bezpośrednio na altku.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...
UP