Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Opóźnienie w sprzęgleniu i rozsprzęgleniu po wymianie skrzyni (F17) i sprzęgła


Recommended Posts

Cześć, szukałem na forum, ale nie znalazłem niestety takiego przypadku.

Wymieniłem skrzynie w vectrze C (1.8XER) z F17C394 na F17W394 (wysprzęglanie hydrauliczne), bo poprzednia zakleszczyła się. Od razu wymiana razem ze sprzęgłem i wysprzęglikiem, taki zestaw: https://intercars.pl/produkty/396952-zestaw-sprzegla-luk-621-3050-33
Tuż po wymianie było wszystko ok, natomiast teraz po około 20km przebiegu, sprzęgło zaczęło się zachowywać coraz dziwniej, zaczęło działać z opóźnieniem. Zarówno wciśnięcie jak i puszczenie pedału sprzęgła nie powoduje sprzęglenia i rozsprzęglenia, należy odczekać obecnie około 5 sekund na reakcje. Po puszczeniu sprzęgła i chęci wciśnięcia jeszcze raz - efektem jest miękki pedał, który staje się bardzo twardy po kilku wciśnięciach pedału. Dodatkowo po kilku wciśnięciach sprzęgła (pod rząd) skrzynia się blokuje i nie da się zmienić biegu. Ma ktoś jakiś pomysł? 

Link to post
Share on other sites

Czy na pewno wszystko dobrze odpowietrzone,bo coś mi tu nie gra?

Link to post
Share on other sites

Było odpowietrzone, jak zaczęło działać z opóźnieniem to jeszcze raz, ale nie pomogło (chociaż dziwne, bo ciągle słychać dziwne szumy/syczenie z okolic skrzyni biegów przy wciskaniu i puszczaniu sprzegla).

Edited by rimot
Link to post
Share on other sites

Obstawiam,że odpowiedzialny za te objawy jest najprawdopodobniej wysprzęglik.

Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, rimot napisał:

Było odpowietrzone, jak zaczęło działać z opóźnieniem to jeszcze raz, ale nie pomogło (chociaż dziwne, bo ciągle słychać dziwne szumy/syczenie z okolic skrzyni biegów przy wciskaniu i puszczaniu sprzegla).

Mysle ze nic nie wymyslisz.Trzeba zwalac skrzynie i dopiero bedzie wiadomo co jest.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...
UP