Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Kontrolka ładowania, brak wspomagania i trzeszczące radio.


Recommended Posts

Witam od wczoraj zaczęły dziać się dziwne rzeczy z moją Vectrą. Chwilę po odpaleniu zapala się Kontrolka ładowania i w tym czasie znika wspomaganie i radio nie daje dźwięków(gdy przygazuje powyżej 3000 obr to coś poharkuje). Sytuacja sama wraca do normy po przejechaniu ok 3-5 km, tzn Kontrolka znika wspomaganie wraca i radio gra normalnie. Gdy zgaszę auto i odpalę jest to samo. 

Błąd jaki z czytałem to P0621-03 Obwód sterujący Lampka alternatora"L". Wadliwe działanie.

Po przeczytaniu kilku tematów wskazuję na uszkodzony Alternator, ale sprawdzałem ładowanie i wskazuję 13,9-14,2 na wolnych obrotach czyli chyba ok. I dlaczego w czasie zapalania kontrolki ginie wspomaganie i radio. 

Dodam jeszcze że odkąd kupiłem to auto (rok czasu) jest problem z pobieraniem prądu na postoju przez radio. Dołożony jest wyłącznik odcinający zasilanie. Radio to pionier 2Din,ale na oryginalnym CD30 też prąd uciekał.

Akumulator ładowalem i nic nie daje wskaźnik jest zielony, aku ma rok niecały. 

Link to post
Share on other sites

Najbardziej trafna diagnoza wg mnie to regulator napięcia,gdy ładowanie jest ok, ale w żadnym przypadku nikt nie wspomina o problemach ze wspomaganiem i radiem. No i dziwne jest to że po ok 3km sytuacja sama się naprawia za każdym razem. Nie jest tak że regulator jak padnie to na stałe?

Edited by panRys87
Link to post
Share on other sites

Może mostek diodowy siada? U mnie poszedł regulator, ale wymieniłem jedno i drugie.

Link to post
Share on other sites

W czasie jazdy wszystko zgasło. Brak wspomagania, wyświetlacza, świateł. Działało tylko radio. Jakieś 3 km od domu, a że auto jechało, to chciałem się doturlać do chaty. Odpalił normalnie ale już kontrolka ładowania, to szybko do swojego mechanika, bo już tylko na aku mogłem jechać. Regulator padł i przy okazji podpowiedziano mi, żeby mostek też bo lubi padać. To wsio zrobione i hula VC

Link to post
Share on other sites

Czyli możliwe że wspomaganie może zginąć, tylko dziwi mnie że u mnie po chwili wraca. Cóż nie pozostaje nic innego jak wymienić regulator i zobaczyć czy problem zniknie. Trochę kiepski u mnie dostęp do alternatora bo z tyłu jest, silnik 1.8

Link to post
Share on other sites

Z18XER. Ten silnik jest opisany w Sam naprawiam Zafira B i Astra H, bo w VC i Signum pominęli go.

Link to post
Share on other sites

Naprawione, wymieniony regulator i wszystko jest ok. Elektryk mówił że nie ma jak sprawdzić czy regulator jest sprawny, więc dla pewności założył Boscha (wcześniej był jakiś chińczyk) i działa. Jeszcze zostało uporać się z radiem 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...
UP