Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Vectra 1.9 cdti bląd P0400-5A rozponany zbyt słaby przepływ recyrkulacji gazu wydechowego.


Recommended Posts

 
Vectra 1.9 cdti bląd P0400-5A rozponany zbyt słaby przepływ recyrkulacji gazu wydechowego.
 
Witam Panie i Panowie, przyszedł czas na mnie. Szukam pomocy bo brak mi już pomysłów. Tak jak w opisie jestem właścicielem Vectry 1.9 cdti. Wgrana nowa mapa, zaślepiony i wylogowany EGR (tak dziwnie wylogowany że musi być elektrycznie podłączony). Do momentu kiedy używałem auto codziennie, nie było żadnych problemów. Ostatnie 6 miesięcy samochód praktycznie stał pod domem, używany sporadycznie bez żadnych problemów czy błędów. Od dwóch tygodni ja jak i auto wracamy do życia, z tym że pojawił się problem. Auto nie zawsze ale coraz częściej przy odpaleniu generuje ikone silnika i zawsze ten sam błąd P0400-5A (Rozpoznany zbyt słaby przepływ recyrkulacji gazu wydechowego). Błąd ten nie pojawia się podczas jazdy, jedynie przy ponownym uruchomieniu auta. Czyli, jeżeli zostanie skasowany to podczas jazdy nie zapali się ponownie ikona silnika na desce rozdielczej, natomiast wystarczy wyłączyć i ponownie odpalić silnik by błąd się ponownie pojawił. Na dzień dzisiejszy nie zauważyłem żadnych efektów ubocznych tego błędu (obniżenia mocy itp.). Przeczytałem cały internet i nie udało mi się znaleśc rozwiązania mojego problemu. Tu zwracam się do was z prośbą o pomoc. Pozdrawiam, Adam.
Link to post
Share on other sites
13 godzin temu, SithUK napisał:
 
Vectra 1.9 cdti bląd P0400-5A rozponany zbyt słaby przepływ recyrkulacji gazu wydechowego.
 
Witam Panie i Panowie, przyszedł czas na mnie. Szukam pomocy bo brak mi już pomysłów. Tak jak w opisie jestem właścicielem Vectry 1.9 cdti. Wgrana nowa mapa, zaślepiony i wylogowany EGR (tak dziwnie wylogowany że musi być elektrycznie podłączony). Do momentu kiedy używałem auto codziennie, nie było żadnych problemów. Ostatnie 6 miesięcy samochód praktycznie stał pod domem, używany sporadycznie bez żadnych problemów czy błędów. Od dwóch tygodni ja jak i auto wracamy do życia, z tym że pojawił się problem. Auto nie zawsze ale coraz częściej przy odpaleniu generuje ikone silnika i zawsze ten sam błąd P0400-5A (Rozpoznany zbyt słaby przepływ recyrkulacji gazu wydechowego). Błąd ten nie pojawia się podczas jazdy, jedynie przy ponownym uruchomieniu auta. Czyli, jeżeli zostanie skasowany to podczas jazdy nie zapali się ponownie ikona silnika na desce rozdielczej, natomiast wystarczy wyłączyć i ponownie odpalić silnik by błąd się ponownie pojawił. Na dzień dzisiejszy nie zauważyłem żadnych efektów ubocznych tego błędu (obniżenia mocy itp.). Przeczytałem cały internet i nie udało mi się znaleśc rozwiązania mojego problemu. Tu zwracam się do was z prośbą o pomoc. Pozdrawiam, Adam.

Jedź na poprawkę do magika, który wylogował Ci EGR i powiedz, że czegoś chyba nie dokończył i masz błąd, którego teoretycznie po wylogowaniu być nie powinno.

Link to post
Share on other sites

Chyba nie bardzo , ponieważ mapę i egr miałem robione z przeszło rok temu. Auto jeździło non stop i nie było problemow. Problemow nie było również przez kolejne 6 miesięcy kiedy,auto mało było w ruchu z powodu mojej choroby. Teraz z 3 tyg. używam auta normalnie i ten błąd się pojawił nie wiadomo czemu? Coś się zastało?

Link to post
Share on other sites

Też przejeździłem kilka miesięcy po wylogowaniu i nic nie było. A potem się nagle znalazło. Nie miałem żadnych negatywnych efektów oprócz checka na desce. Poprawka u tunera załatwiła temat.

Link to post
Share on other sites
22 godziny temu, SithUK napisał:
 
Vectra 1.9 cdti bląd P0400-5A rozponany zbyt słaby przepływ recyrkulacji gazu wydechowego.
 
Witam Panie i Panowie, przyszedł czas na mnie. Szukam pomocy bo brak mi już pomysłów. Tak jak w opisie jestem właścicielem Vectry 1.9 cdti. Wgrana nowa mapa, zaślepiony i wylogowany EGR (tak dziwnie wylogowany że musi być elektrycznie podłączony). Do momentu kiedy używałem auto codziennie, nie było żadnych problemów. Ostatnie 6 miesięcy samochód praktycznie stał pod domem, używany sporadycznie bez żadnych problemów czy błędów. Od dwóch tygodni ja jak i auto wracamy do życia, z tym że pojawił się problem. Auto nie zawsze ale coraz częściej przy odpaleniu generuje ikone silnika i zawsze ten sam błąd P0400-5A (Rozpoznany zbyt słaby przepływ recyrkulacji gazu wydechowego). Błąd ten nie pojawia się podczas jazdy, jedynie przy ponownym uruchomieniu auta. Czyli, jeżeli zostanie skasowany to podczas jazdy nie zapali się ponownie ikona silnika na desce rozdielczej, natomiast wystarczy wyłączyć i ponownie odpalić silnik by błąd się ponownie pojawił. Na dzień dzisiejszy nie zauważyłem żadnych efektów ubocznych tego błędu (obniżenia mocy itp.). Przeczytałem cały internet i nie udało mi się znaleśc rozwiązania mojego problemu. Tu zwracam się do was z prośbą o pomoc. Pozdrawiam, Adam.

A moze to poprostu przewody albo kostka.Sprawdz a kostke przelec kontaktem.

 

Co do tego bledu to moja VC tez miala przyjemnosc to miec.Bylo to w innych okolicznosciach bo check zapalal sie w czasie jazdy i auto lapalo tryb awaryjny.Przyczyna byla nieszczselnosc na wezu dolotu.

Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, SithUK napisał:

Pierwsze co zrobiłem to kostki i kontakt.Sprawdzę dolot ( gdzie u Ciebie puszczało ? )

Watpie czy to dolot skoro podczas jazdy silnik pracuje normalnie nie wchodzi mu tryb serwisowy. Jak chcesz to sprawdz weze idace od turbiny przez icka do az do przepustnicy.W mojej VC pekl gumowy waz na wyjsciu z icka.

Link to post
Share on other sites

Leje u mnie dzisiaj :) Na szybko co z góry można zobaczyć wszystko wygląda ok. Myślę ,że gdyby to był wąż to ten check byłby zawsze a on pojawia się czasami. Czy to może być wina gów... tekturowej uszczelki z zestawu do zaślepienia egr ? Może wydmuchało trochę? Zamówilem oryginalną metal. może pomoże ?

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...
UP