Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Juupik

Ksenon wariuje po padnięciu akumulatora.

Recommended Posts

Cześć, padl mi akumulator bo zostawiłem go na światach w swojej VC może na 5-6h.

Ładowałem 24h w domu. 

Podłączyłem do auta i w czasie jazdy zaczęły wariować mi ksenony raz lewy padl a raz prawy.

 

Wróciłem do domu i wyłączyłem silnik, odpalam lampy i raz włącza się obie a po paru razach lewa albo prawa az w końcu żadna.

Dodatkowo jeśli któraś nie zapali się to z okolic lampy dochodzi jakiś dźwięk jakby brzęczenia. Dla pewności odłączyłem jeszcze aku dwa razy. Nic nie pomogło. 

 

Myślałem że akumulator padł, miałem rację jedna cela padła aku z 720 spadł na mocy do 450. Tak pokazywało urządzenie do sprawności aku. 

 

Kupiłem nowy a problem z lampami dalej jest.... 

 

Co tu się dzieje?! 

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmmm  przetwornice padły ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odłączyłeś przynajmniej klemy do ładowania ? a tak na marginesie to kto ładuje akumulator 24 h :blink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Pewnie chińską ładowarką 😁

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Pisałe że zabrał do domu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

I co w tym zlego ze ladowal 24h? Moze ladowal ladowarka automatyczna.Naladowala co miala naladowac i przelaczyla sie na stan podtrzymania.Nawet jak uzyl ladowarki manualnej to ustawil prad ladowania 3A i ladowal 24h 3A x 24h =72Ah czyli tyle ile ma pojemnosc akumulatora.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

A co to ma do problemu z xenonami?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Jeśli trzymamy się zasady 1/10 Ah przez 10 godz., to można, tylko czy ktoś jeszcze tak ładuje?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trzeba sprawdzic bezpieczniki kable przetwornice i sam wlacznik.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

No nic, a co?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

To po co to pisac?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Fakt ;) chyba za szybko czytałem lub trzeba udać się  już do okulisty :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Nowy może też być nie doładowany , sprawdziłeś ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przetwornice mogły się zepsuć jeśli świeciły do zera. Przekroczony prąd na niskim napięciu i nara.

Share this post


Link to post
Share on other sites



Please login or register to see this quote.



Hmm niskie napięcie może uszkodzić przetwornice ?

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Ja. Z tym że na koniec ładowania prąd bardzo spada a napięcie rośnie . Więc lądując akumulator 100Ah prądem początkowym nie naładujemy do w 10h.
Ale to nie miejsce na wykłady o ładowaniu.

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Nie sprawdziłem, mówisz serio? Nigdy nowego nie sprawdzałem. W ukrytym menu ma 13.9-14.2.

 

Stary aku był ładowany bardzo powoli. Był rozładowany niestety do zera. 

 

Wychodzi na to że obie przetwornice padły przez to że zostały na 6h włączone? 

Światła dalej wariują. Raz załącza się obie raz jedna a raz żadna. 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Wszystko zależy gdzie się kupuje, jak myślisz w jakim stanie naładowania jest akumulator jak stoi na półce w markecie rok czasu ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

To teraz dylemat czy brać go do domu i trochę naładować czy szukać dziury gdzie indziej. 

Nie wierzę że te przetwornice padły bo zostawiłem na światłach. Muszą mieć jakieś zabezpieczenie przecież każdemu to się prędzej czy później może zdarzyć. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po prostu jutro po nocy sprawdź multimetrem stan akumulatora, ma być około 12.5 V

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym zaczął od podłączenia pod fejs, czy na pewno ustawione jest na ksenony występują i zrobił kalibrację, No i sprawdził pod względem ewentualnych błędów.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Please login or register to see this quote.

Opcom to ogarnie raczej? 

Edited by Juupik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak

Od tego zacznij.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie aku jest nowy i nawet nie doładowany odpala auto. 

Po odpalenie dalej są problemy więc to raczej nie akumulator a ładowanie z tego co kolega pisze raczej prawidłowe. 

OP.COM i odczytać błedy . Akumulatorowi można narazie dać spokuj. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...