Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Recommended Posts

Jest to mój pierwszy temat na forum więc na początek chciałbym wszystkich serdecznie przywitać ☺️

Mam problem z moim autkiem zaczęło się od tego że zaczął chodzić tak jakby na 3 cylindry I zaczął dużo palić, odrazu wymieniłem świece i przewody, nie było żadnej poprawy, później jadąc samochód z braku mocy zgasł i nie mogę to odpalić, zmieniłem cewka na używaną, bez zmian, sprawdziłem pompę paliwa okazało się że nie dochodzi do niej prąd ale jak na krótko ją podłącze to i tak nie odpala co mógłbym jeszcze sprawdzić? Moje kolejne przypuszczenia to komputer sterujący albo czujnik położenia wału korbowego (dodam że rok jeździłem z uszkodzonym czujnikiem wałka rozrządu) silnik to 2.0 16v benzyna+gaz sekwencyjny. Z góry jestem wdzięczny za każdą pomoc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdź bezpiecznik fv6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fv6 sprawny

Edited by WIATER

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kontrolka check włącza się po włączeniu zapłonu? Sterownik zostaw w spokoju. Jeśli już to dokładnie przejrzyj wiązkę silnika

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak kontrolka się włącza, wiązke przy silniku też przejrzałem i tam raczej wygląda wszystko dobrze bynajmniej nie widać uszkodzeń na przewodach

Share this post


Link to post
Share on other sites

W takim razie odczytaj błędy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra to poszukam jak to się robi i w przyszłym tygodniu sprawdzę bo w tym tygodniu wyjeżdżam z miasta i nie będę miał już czasu dziękuję za dotychczasową pomoc i w przyszłym tygodniu napisze jak postępy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam przepraszam za tak długa przerwę, próbowałem zczytać błędy jednak nie zapala się check na desce może to dlatego że kiedyś odłączyłem akumulator żeby go naładować, chceck zapala się tylko na wyświetlaczu koło licznika próbowałem też odpalać i po próbach też nie zaczął się wyświetlać żaden błąd

Edited by WIATER

Share this post


Link to post
Share on other sites

A gdzie ty chcesz te błędy zobaczyć? Jeśli nie świeci się kontrolka check to prawdopodobnie nie masz zasilania na sterownik. Jeszcze raz do sprawdzenia bezpiecznik fv6 i przewód zasilający sterownik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bezpiecznik sprawdziłem i jest dobry a ten przewód to jest ten który łączy ten bezpiecznik ze sterownikiem? Może kontrolka nie świeci dlatego że był dołączony akumulator i skasowało błędy z pamięci a teraz nie może ich wyłapać?

Edited by WIATER

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do bagażnika chyba nie uciekły...

Tak na poważnie to od odłączenia akumulatora nie kasują się błędy. Check nie świeci się najprawdopodobniej dlatego że sterownik nie ma zasilania. Stąd też cała reszta problemów. Na forum powinny być stare tematy odnośnie takiej właśnie usterki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdziłem dziś czy jest przejście na ktorymkolwiek pinie w kostce sterownika do plusa akumulatora i jest na jednym przewodzie ale jak rozebralem kostkę to gdzieś za cienki mi się ten kabel wydawał może to jakieś podtrzymanie pamięci czy coś takiego, chyba że grubszy daje napięcie dopiero po zaplonie? Masz może jakiś schemat albo chociaż kolor przewodu na którym powinno być zasilanie i masa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewnie że dopiero po zapłonie. Jak dobrze pamietam to powinien być gruby czerwony kabel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam mam problem jadąc Vectra zaczęła chodzić na 3 gary dojeżdżając do domu zgasła i przy próbie odpalenia zapaliła i odrazu zgasla i tak w koloko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdziłem dziś jeszcze raz i na zapłonie na kilku kinach jest 12v na jednym 8v na jednym 9v i na kilku 1.3v i niektóre zostają bez napięcia

Do Dawid_przeginia:

Bardzo podobne objawy były u mnie

Edited by WIATER

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Dalej nie wiadomo czy dostaje zasilanie. To że gdzieś jest prąd taki a gdzieś inny zupełnie o niczym nie świadczy. Albo zobacz czy masz zasilanie na gruby czerwony przewód albo załatw kompa i spróbuj połączyć się ze sterownikiem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Pompa i filtr paliwa do sprawdzenia. Następny w kolejności katalizator. Oczywiście trzeba też sprawdzić czy nie ma błędów

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z grubych czerwonych przewodów to tam jest tylko taki z białym paskiem i nie ma na nim napięcia I chyba taki sam wychodzi z fv6 teraz tylko pytanie czy on idzie gdzieś po drodze czy bezpośrednio do sterownika?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba leci przez przekaźnik który jest w puszce na pompie ABS, ale pewności nie mam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znalazłem ten przekaźnik i doszedłem do tego że tam na cewce przekaźnika jest za małe napięcie jednak gdy polaczylem odpowiednie styki na krótko to uruchomił się tylko sterownik gazu a check nadal się nie pojawił. Jaka może być tego przyczyną?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem nadal jest. Po uruchomieniu sterownika gazu na krótko tak jak to opisałem mimo wszystko nie odpala czy to oznacza że sterownik silnika jest uszkodzony? Czy może tak się dziać przez coś jeszcze innego może czujnik położenia wału?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem może leżeć w kostce stacyjki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...