Jump to content
XXX ZLOT

NOWY TEMAT - NOWY OŚRODEK

ZAPRASZAMY DO REZERWACJI

https://forum.vectraklub.pl/forum/329-xxx-zlot-vkp-20-23062019/

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Klocek79

1.9 cdti 150km piana w zbiorniku wyrównawczym

Recommended Posts

Witam. Mam następujący problem. Jakiś czas temu miałem problem z odpaleniem auta. Wyglądało to jakby rozrusznik kleil. Po kolejnej próbie odpalenia, auto odpaliło z delikatnie wcisniętym pedałem gazu. Coś pękło, jakby pękł balon. Ale dźwięk tego był przyłumiony. Po tym auto zaczęło dymić na biało, a że zbiorniczka wyrzucił płyn. Płyn dolałem, taki sam żeby nie było. Niestety, w zbiorniku zaczęła pojawiać się piana a dokładniej z węża powrotnego. Po odkręceniu korka plyn/piana zostaje wyrzucona że zbiorniczka. 

Decyzja, chyba mylna. Zwalamy głowicę. Planowanie, test szczelności. Zmontowane i problem jest nadal. Sprawdzone testerem. Spalin w płynie brak. Węże chłodniczki spalin podłączone na krótko, objawy nie ustępują. 

Panowie, co mam jeszcze sprawdzić zanim wywalę silnik i wstawię nowy blok?

Silnik po odpaleniu momentalnie wywala pianę. Już nie wiem co sprawdzać. Magistrala jest podgnita, ale gdyby to była ona, to płyn by wyciekał raczej. 

Please login or register to see this attachment.

Please login or register to see this attachment.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moze pytanie bezsensowne , ale przypadkiem ktos nie dolal omylkowo plynu spryskiwaczy do plynu chlodzacego?

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pano. Czy teoretycznie była by taka możliwość, że coś pękło w kolektorze ssącym i toczyło do układu chłodzenia powietrze? Sytuacja wygląda tak, że piana która wylatuje tym wężem powrotnym który wychodzi z kolektorajest czysta, tzn jakby była dopiero wytworzona i właśnie dlatego nie pokazuje zawartości spalin?

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja miałem podobnie ale mniej , po prostu zmieszalem z 3 rodzaje płynu do chłodnic jakieś słabe... I pienilo i wywalało korkiem, płukanie woda destylowaną 3 razy, i zalane nowym dobry płynem i póki co mam spokój

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Układ przepłukany, na chwilę obecną nic się nie dzieje. W sumie niepotrzebnie była zwalana głowica ale uszczelka była nadpalona na 3cim cylindrze. Jak to się mówi, będę jeździł i obserwował.

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i zaczęły się cyrki. Piany brak, po przepłukany układu jest ok. Ale co z tego jak nie mogę dojść do ładu z odpowietrzeniem tej su..... i. Chyba że teraz to naprawdę coś z głowicą lub blokiem. W układzie raz jest ciśnienie raz nie ma. Poziom płynu świruje. Wczoraj uzupełniłem płyn ponownie, 3 razy zagrałem auto do włączenia się wentylatora i po ostudzeniu silnika uzupełniłem płyn.
Co zauważyłem, to podczas pracy silnika, z węża powrotnego, tego górnego co wychodzi z kolektora ssącego nie płynie cały czas płyn tylko na przemian z powietrzem.
Silnik pracuje równo, nie dymi, ma moc. Płynu nie zostawia pod sobą.
Powiedzcie mi czy może być to wina korka zbiorniczka wyrównawczego?
W poniedziałek jeszcze raz zrobię test na co2 w układzie. Zobaczę co wyjdzie.
Jeszcze raz pominę chlodniczkę spalin, może to ona jest winna... Niby sprawdzana ale....
1.5 tyś włożone i nadal jest problem.

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odpowietrzasz tez chlodnice tym korkiem przy lampie?

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...