Skocz do zawartości

Witamy na Vectra Klub Polska

Guest Image

Witamy na Vectra Klub Polska, podobnie jak na większości społeczności internetowych, musisz się zarejestrować aby uczestniczyć w naszym wspólnym życiu ale nie martw się jest to bardzo prosty proces, który wymaga minimum informacji, aby zostać zarejestrowanym.

Zakładając konto na Vectra Klub Polska, możesz uzyskać następujące przywileje:

  • Zakładać nowe tematy i pisać odpowiedzi w innych
  • Subskrybować tematy i fora, aby uzyskać powiadomienia
  • Uzyskać własną stronę profilu i poznawać nowych przyjaciół
  • Wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników.

ms84

Auto z kluczykiem / tryb awaryjny

Polecane posty

Witam

Mam maly problem z moja Vectra. Pojawia mi sie auto z kluczykiem, wystepuje to bez zadnych regul, na zasadzie brak styku gdzies, pojawia sie na kilka, kilkanascie sekund, czasem na 2-3 minuty, nigdy dluzej, tak samo jak sie nie wiadomo skad pojawia tak samo szybko znika. Potrafi sie zapalac na 30 sekund, gasnac na 30 sekund tak przez np 5 minut. Pojawia sie przy odpalaniu, jak jade wolno po dziurawej drodze czy jak wale 150km/h na autostradzie. Najdziwniejsze jest to, ze auto nie przechodzi w tryb awaryjny - na tempomacie nie odcina tempomatu, jadac na 2 tysiacach obrotow moge bez problemu docisnac do 4 tysiecy obrotow, na autostradzie jadac 160 nic sie nie dzieje jak autko z kluczykiem sie pojawia. Zawsze myslalem ze autko z kluczykiem = tryb awaryjny i odciecie turbo ... u mnie turbo sie nie odcina. Niestety nie znalazlem podobnego przypadku na forum stad prosba o pomoc. Uprzedzajac pytania komp nie pokazuje zadnych bledow i nie mam mozliwosci podlaczenia kompa w trakcie jazdy. Teoretycznie jezdze juz tak 3 miesiace i momo ze nic sie nie dzieje, zaczyna mnie powoli irytowac to, ze nie wiem o co chodzi.

 

Autko Vectra C 2.2 DTI 2003

 

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jedyne co mi przychodzi do głowy, to jechać z kimś z lapem podłączonym i jak się zapali spróbować odczytać gdzie nie łączy. Bo wygląda jakby gdzieś słabo stykało. Rozumiem, że jak odpalisz, to na postoju nic się nie dzieje ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowany)

Nie zawsze sie pojawia przy odpaleniu, rzadko bym nawet powiedzial ale sie pojawia. To wyglada ewidentnie na brak styku ... ale przeciez powinno odcinac turbo. Wyjme jakis czujnik, turbo nie chodzi. Brak styku powinno byc rowne braku turbo. Auto nie wykazuje zadnych reakcji na pojawiajacy sie blad, nie zauwazylem zadnych objawow.

 

edit: autko z kluczykiem pojawia sie przez ok 10% czasu kiedy samochod jest wlaczony

Edytowano przez ms84

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

odczytaj błędy. Zgadywanki nic nie dadzą z rozłączaniem czegokolwiek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nie mam jak podpiac kompa w czasie jazdy. Chodzilo mi bardziej o podpowiedz czy moga byc sytuacje auta z kluczykiem i nie odcinania turbo, a jesli tak to jakie ewentualnie. Moze ktos sie kiedys spotkal z podobnym przypadkiem...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Zacinajacy się zawór egr - mechanicznie lub elektronicznie.

Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dzieki za wskazowke bo o tym nie pomyslalem. Ogolnie to mam problem z egr-em. Raz w roku go wyjmuje na czyszczenie ale glownie szwankuje czesc mechaniczna, jak otworzy to nie wraca do pozycji ... tylko, ze zawsze odcinalo przy tym turbo i dlatego nawet o tym nie pomyslalem. Przeczyszcze zobaczymy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nic nie da czyszczenie. Jak się zacina mechanicznie to jest wyrobiony ten "pół ksiezyc". Ja w zeszłym roku go usunąłem i jest o niebo lepiej. Teraz mam inny problem ale jest temat.

Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Niekoniecznie ... u mnie byly dwa problemy. Pierwszy pod talerzykiem mialem tyle syfu, ze byla szparka (po zamknieciu) - po czyszczeniu zero bledow. Drugi, bez demontarzu egr, zdejmujesz pokrywke i palcem przemieszczesz ten "polksiezyc" i on nie wracal do pozycji. Przesuwalem do pozycji otwarcia, a on byl tak zasyfialy ze sie sklejal i nie wracal do pozycji zerowej - czyszczenie pomoglo. 

 

Teraz natomiast nie pomaga (egr chodzil jak przecinak ale i tak go wymylem) ... z tym ze nie wiem czy rzeczywiscie chodzi o egr. W przeszlosci jak odcinalo mi turbo i byl tryb awaryjny to zawsze zostawal slad i na kompie mozna bylo odczytac, ze to wlasnie egr ... teraz komp nie pokazuje nic 🙁

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Czy jak Ci sie zapali awaryjny tryb to nieraz sam gaśnie bez radzenia auta?

czy masz błąd na desce dasz radę dojechać do kogoś co odczyta?

mam podejrzenie że może być to problem z map sensorem Miałem raz tak w aucie soft był od sedana 502

było tak:

zapalił się błąd podczas jazdy no i brak mocy. miałem ze sobą opcoma więc go uruchomiłem.

P0105 i P1105

jednocześnie oba obecne. 

nie gasząc w ogóle silnika odłączyłem mapsensor i podłączyłem. Błąd z deski znikł, a kiedy kliknąłem odśwież to przypuszczałem, że błędy te co sie wyświetlały z obecnych zmienią status na nieobecny. No i zniknęły same jakby się skasowały.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Tak jak pisalem wczesniej ... autko z kluczykiem jak sie zapala to maks 30 sekund do minuty i tak sobie mruga przez powiedzmy 5 minut i koniec.

 

U mnie najgorsze jest to, ze jak sie zapala auto z kluczykiem to NIE ODCINA TURBO !!! co jest teoretycznie niemozliwe :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Nie wiem dlaczego uparłeś się, że kontrolka = turbo ?

Tu ludziom też się zapala i nikt o turbo nie wspomina

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×