Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

zibo

Brak Świateł Mijania - Czujnik zmierzchu

Recommended Posts

Witajcie. Posiadam Signum 2006 lift Z19DTH. Bi-ksenon

Rok temu ustawiłem sobie op-comem światła automatyczne po uruchomieniu silnika. Wariant 4 na przód i tył.

Przy włączniku świateł ustawionym w pozycji 0 zapalają się światła mijania przód, światła tył, podświetlenie tablicy rejestracyjnej i zegary na desce rozdzielczej.

Po przekręceniu przełącznika na auto wiadomo światła działały z czujnikiem zmierzchu, po przekręceniu na pozycje gasły ksenony i świeciły tylko postojówki a po przekręceniu na światła mijania zapalało się wszystko w środku i na zewnątrz tak jak powinno być łącznie ze skrętem świateł i doświetlaniem zakrętów. 

Od kilku dni po ustawieniu przełącznika w pozycji 0 zapalają się automatycznie ksenony przód światła i tablica tył i zegary i tu OK 

po ustawieniu w pozycje światła postojowe - jest tak samo jak w pozycji 0 i tu już trochę nie OK bo normalnie gasły ksenony.

Natomiast po przekręceniu na światła mijania nie świeci nic oprócz zegarów. Po zasłonięciu czujnika zmierzchu na szybie wszystkie światła się zapalają jak należy. Tak powinno być przecież w pozycji przełącznika na auto.

Pomożecie? 😉

Edited by zibo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Może trzeba op comem sprawdzić co masz w UEC i w REC

1 wariant: po przekreceniu kluczyka w pozycje zaplon zapalaja sie swiatla postojowe przod/tyl natomiast po zapalaniu wlaczaja sie dodatkowo swiatla mijania
2 wariant: po przekreceniu kluczyka w pozycje zaplon zapalaja sie swiatla postojowe przod/tyl + swiatla mijania
3 wariant: po przekreceniu kluczyka w pozycje zaplon nic sie nie dzieje natomiast po zapaleniu silnika wlaczaja sie postojowe przod + krotkie( tyl wogole nie swieci chyba ze przekreci pokretlo od swiatel)
4 wariant: po przekreceniu kluczyka w pozycje zaplon nic sie nie dzieje natomiast po zapaleniu silnika wlaczaja sie postojowe przod/tyl + mijania
5 wariant: Światła się zapalają dopiero po zapaleniu silnika. W pozycji świateł postojowych można je wyłączyć. Świecą się tylko światła z przodu. Nie świeci się konsola radia i lampy z tyłu oraz rejestracja, czyli typowa wersja dzienna, tak jak to jest w nowych autach. Poza tym wyświetlacz nie jest przyciemniony jak to jest normalnie po zapaleniu świateł. Jeśli przekręcimy na pozycje świateł mijania (czyli w nocy) wszystko się zapala normalnie, czyli razem z deską, rejestracją i tylnymi lampami. Jeżeli np. w porze zimowej chcemy żeby się świeciły też lampy z tyłu, musimy właśnie wejść w REC i tam też ustawić wariant 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

I dokładnie tak mam. Mam akurat wariant 4 i jest ok. Ale dlaczego po przekręceniu na pozycje świateł mijania wszystkie światła gasną bo wyłącza je czujnik zmierzchu, jak go zasłonie ręką to wszystkie światła się zapalają.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mysle ze blad- problem lezy w potencjometrze wlacznika swiatel...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Wziąłem to pod uwagę i zamówię przełącznik ale muszę znaleźć taki z przednimi i tylnymi przeciwmgłowymi pod ksenony i z opcją auto. A jest ich niewiele i koszt ponad 120.

Dzisiaj sprawdziłem u mechanika na profesjonalnym kompie i też nic nie znalazł. Nie ma błędów. Wszystkie bezpieczniki sprawne nie wiadomo o co chodzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Po nr szukaj po sklepach:

Please login or register to see this link.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki Cretux, wybiorę i kupie jeden może akurat się uda że to w przełączniku leży przyczyna.

Nawet jak wyjmę kluczyk włączę na światła pozycyjne i otworzę drzwi to brzęczyk nie piszczy a i światła pozycyjne nie świecą.

Rozebrałem dzisiaj przełącznik do golasa i nic w nim nie widać, czyściutki piękny ładny jak z fabryki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Jakbyś miał na podmiankę do sprawdzenia, to byłoby lepiej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie szukam kogoś z kim mógłbym taka podmianke na chwilę zrobić. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na początek odłacz i podłącz akumulator 😉

Nie zadziała to dopiero trzeba szukać usterki włącznik-łaczniki/przewody

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odłączałem akumulator na 30min. Nie pomogło. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do sprawdzenia przelacznika.. Nie musisz szukac identycznego.. Wystarczy by mial funkcje auto.. I wszystko bedzie jak na dloni.. Bo regulacja Góra dol i tak by nie dzialala bi nie ma pinu w kostce u ciebie bo masz xenon :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok wstrzymam się z zakupem,ustawie na razie op-comem że czujnik zmierzchu nie występuje i światła będą świeciały :D

To tylko doraźna naprawa bo nadal nie będzie pozycyjnych i brzęczyka ale będą światła. Może ktoś coś wymyśli może ja doszukam się problemu. Zobaczymy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba ze masz zdolnosci manualne i sam rozbierzesz przelacznik...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyjąłem go i rozebrałem do gołego. Ale płytka z elektroniką jest piękna czysta błyszcząca zero kurzu śniedzi przydymień czy jakichś upaleń....

Poszukałem poczytałem jeszcze w necie i ktoś wspomniał, że jeśli po odpięciu wtyczki od przełącznika świateł włączymy zapłon i światła się zapalą to znaczy że w aucie wszystko jest ok tylko jest uszkodzony przełącznik.

U mnie właśnie tak jest, zero błędów w CIM w BCM i innych, głośniczek działa wydaje inne dźwięki kierunków itd jak wyjmę kluczyk i pyknę manetką kierunek np w lewo to zapala się lewa pozycja, jak przełącznikiem włączę światła pozycyjne to nie świecą.

Dlatego obstawiłem winę przełącznika świateł i wczoraj kupiłem na allegro przełącznik taki sam jak mój z propozycji od CRETUX i już do mnie jedzie. Dam znać czy pomogło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...