Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

sq2hcm

Z22YH Czujnik OXYGEN LAMBDA O2

Recommended Posts

witam

Od dłuższego czasu mam problem z brakiem mocy,brak hamulców oraz błędem P0135. Chcialbym spytać się czy ktoś wie jak sprawdzić czujnik 5 żyłowy i jakie powinny być wartości?? Sprawdzałem każdą możliwość miernikiem. Niestety brak wskazań.

 

Please login or register to see this attachment.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Proszę wartości

Please login or register to see this image.

/monthly_2018_08/3.png.0623327d188e1b90cafdbc017dc44fb1.png" alt="3.png.0623327d188e1b90cafdbc017dc44fb1.png" />

Share this post


Link to post
Share on other sites

serdecznie dziękuje!

sprawdziłem oporność miedzy 4 i 5 na zdemontowanej sondzie i nic nie pokazuje. Natomiast  po sprawdzeniu napięcia we wiązce jest 12V. Chyba grzałka sondy jest walnięta. Mam  pytanie czy usterka  tej sondy może powodować brak mocy,brak hamulców, na rozgrzanym silniku problem z odpaleniem ?? Czy raczej sterownik ?? Walczę i wymieniam rożne rzeczy od miesiąca ( kolektor dolotowy, czujnik połozenia wału, sonda za katalizatorem, regeneracja pomy wysokiego cisnienia). Ręce opadają:(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może powodować brak mocy i/lub zwiększone zużycie paliwa, bo źle ustawia mieszankę. Co do hamulców to nie wiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brak ham i problemy można by tłumaczyć sterowaniem podciśnieniem . O ile takie występuje w w tym modelu silnika 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moze ktorys wezyk pekl od hebli? Moze servo padlo? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

wymieniłem sondę O2.

Brak błędów. Niestety cały czas problem z obrotami i mocą. Podczas bardzo delikatnego wciskania pedału przyspieszenia obroty rosną. Niestety kiedy wcisnę szybciej samochód prycha i gaśnie :( samochód był u dwóch mechaników i tez nic nie znaleźli. Walczę z tym problemem ponad miesiąc :( Do tej pory sporo już wymieniłem :( ( dwie sondy lambda, pompa wysokiego ciśnienia po regeneracji, kolektor dolotowy, czujnik położenia wału, cewka zapłonowa, czujnik pedału przyspieszenia ) 

Ratunku :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

To anglik ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teraz zauważyłem, że ori. Myślałem, że po przerzutce coś namieszano.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Samochód mam kilka lat i po raz pierwszy takie cyrki z nim mam 😥 jeden z mechaników mówił że rozrząd do wymiany. Czy takie objawy mogą na to wskazywać tym bardziej że jest łańcuszek? Na forum pisali,że być może ECU.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jeszcze jedno pytanie. Czy takie objawy jak na filmiku może powodować silniczek krokowy ?? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Może bo jest od utrzymania wolnych obrotów. Tylko nie wiem czy aż do tylu obrotów waha. U mnie do ok 3 tys tańcowało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki. Przepustnica zamówiona. Zobaczymy co będzie. Trzymam kciuki, aby to było to 😁

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak czuc paliwo to prawdopodobnie zalewa ci swiece i to moze byc powodem gasniecia auta

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzisiaj wymieniłem przepustnicę z krokowym. Niestety nadal to samo. Strasznie się dusi silnik podczas dodawania gazu i gaśnie. Jak zgaśnie to problem z odpaleniem. 

Please login or register to see this quote.

jak to sprawdzić?? ( pompa po regeneracji)

czy to może być wina rozrządu lub jakaś inna usterka mechaniczna w silniku ?? dużo rzeczy wymienione i nadal to samo :( wrrr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

wszystkie świece wyglądają tak samo.

ps. zostało mi tylko 0.5MB aby wrzucać pliki. jak można to zmienić ?? :)

Please login or register to see this attachment.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Zostać klubowiczem ;)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolego swiece to masz zajechane przepalone... Wymien je..

Share this post


Link to post
Share on other sites

zaraz idę do sklepu :) mam nadzieje ze pomoże

Share this post


Link to post
Share on other sites

niestety nowe świece założone i nadal to samo :(  ciężko odpala, na początku obroty oscylują miedzy 0-500. Strasznie mocno trzęsie silnikiem a później gaśnie. Prawie wszystko już wymienione i ani widu poprawy :( Nadal brak błędów :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Może op com coś wykryje. Check nie musi się palić, żeby były błędy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

o to chodzi ?? 

Please login or register to see this link.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

No takie cuś. A tu temacik

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...