Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Sign in to follow this  
Vectranoob

Przy odpaleniu od razu zgasł + dym spod maski X18XE - ROZWIĄZANY

Recommended Posts

Witajcie.

W sobotę rano pojechałem do pracy, potem do rodziny i do domu zjechałem około godziny 16 - autko nie wykazywało żadnych niepokojących objawów. Około godziny 21 chciałem wyruszyć po moją kobietę do pracy i przy próbie odpalenia auta chwilę po zakręceniu silnik zgasł i spod maski wydobył się siwy dymek. Sprawdzałem skąd ten dym, ale nic nie było widać, zapachu dymu nie czułem, bo wiatr go szybko rozwiał (nie było tego bardzo dużo). Bezpieczniki i przekaźniki pod maską niepopalone (przynajmniej tak wynikło z powierzchownych oględzin). Próby odpalenia auta wyglądają tak, że odpala, ale od razu gaśnie, jednak gdy dodać gazu to wchodzi na obroty, ale jak puszczę pedał gazu to silnik schodzi z obrotów, by ostatecznie zgasnąć. Nie wyświetla się żadna lampka na desce rozdzielczej "check" również się nie wyświetla. Dodam, że trzymając auto na obrotach, aby nie zgasło słychać dziwne stukanie(?) takie jakby tłuczenie czegoś spod maski, a czasem dochodzi do tego lekkie trzęsienie autkiem, wygląda to tak jakby silnik walczył między zgaśnięciem, a pracą. Od czego radzicie zacząć oględziny?

Edited by Vevtranoob

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Może panewki.

 

 

Kolego sprawdź też czy którąś świece z gwintu nie wywaliło. Mi to się zdarzyło przy X20XEV.

Edited by Cretux

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chciałbym dodać, że stukanie nie jest jednostajne. Raz jest raz nie ma, a dźwiękiem przypomina stukanie garnkiem o garnek. Nie chcę go już katować, ale jeżeli może to pomóc, to odpalę go jeszcze raz i nagram ten dźwięk.

Edited by Vevtranoob

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może komuś się przyda, otóż wyczyściłem krokowca, przepustnicę, wymieniłem przewody WN oraz świece, a także czujnik położenia wałka rozrządu oraz zalepiłem dziurę w dolocie i autko chodzi bez problemów.

Edited by Vevtranoob

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobrze, że udało się zrobić ale, żeby od tego stukało :mysli:

Share this post


Link to post
Share on other sites

No tak i miałem to przed awarią na zimnym silniku takie jakby garkotłuczenie, a teraz tego nie ma.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...