Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Sign in to follow this  
wAzQS

Z18XE gaśnie przy ponownym odpalaniu

Recommended Posts

Witam, od kliku dni mam problem z ponownym odpaleniem silnika.  Np. odpalam rano samochód bez żadnych problemów, jadę zawieść dziecko do przedszkola trasa około 10min, wracam do auta po 5-10min, odpala, chodzi około 5 sekund i gaśnie. Po czym znowu odpalam i wszystko jest dobrze, obroty nie falują, na światłach nie gaśnie. Gaśnie tylko po ponownym odpaleniu i to nie zawsze. Po podłączeniu Opcoma nie ma żadnych błędów. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem??

Pojazd: Vectra C 1,8  Z18XE

Edited by wAzQS

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gaz jest?

Share this post


Link to post
Share on other sites

czy te 10 minut trasy jest w korku? tzn chodzi o nagrzanie silnika. mialem kiedyś taki przypadek u koleżanki tylko ze miala z16xe i gdy go odpalila z rana mogla robic i 1000km bez przerwy, jak tylko go zgasila juz nie odpalal na cieplym, samochod musiał ostygnać by go ponownie odpalic.. a jak wiadomo sterownik w z16xe i z18xe jest zamocowany na silniku i robia sie tam wysokie temperatury, niby sterownik jest hermetycznie zamkniety ale i tak te wachania temperatury z cieplego i zimnego maja wplyw na sterownik. z mojej autopsji dał bym na sprawdzenie ster.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie nie wydaje mi się żeby to był problem ze sterownikiem ponieważ auto po drugim odpaleniu normalnie działa. Nie muszę czekać aż silnik ostygnie. Zauważyłem że problem znikł kiedy zatankowalem do pełna. Czy to może mieć coś wspólnego z ciśnieniem paliwa? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Czyżby pompa paliwa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dawno wymieniłeś filtr paliwa??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szczerze to nigdy nie wymienialem ani filtra ani pompy, autem jeżdżę od 2 lat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zaczął bym od zmiany filtru paliwa. A w ostatecznosci pompa paliwa..

Share this post


Link to post
Share on other sites

I tak nagle przy drugiej próbie odpalania filtr by się odtykał albo pompka naprawiała? Zobacz czy podczas pierwszego kręcenia masz ciśnienie na listwie paliwowej. Jedna osoba kręci a druga wciska wentylek który jest pod plastikową nakrętką na listwie. Dobrze byłoby sprawdzić czy podczas próby odpalania pompka dostaje prąd

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mysle ze jak by nie dostawala pradu pompka to by wcale nie odpalal. Mysle ze moze byc przyczyna filtr poniewaz po nocnym lub dluzszym staniu auta... Filtr nie jest w stanie odrazu sie zapchac.. A po ponownym odpaleniu zanieczyszczenia z paliwa powoduja niedobor paliwa na listwie wtryskowej... Filtr ma zasade oczyszczania paliwa z wszelakich brudow. Niestety mieszkamy w polsce i wiemy jakie jest paliwo. Filtr nie jest jakos drogi a zaczal bym od tego bo mozna go wymienic samemu... Pompa paliwa w drugiej kolejnosci bo tu moze byc problem z zanieczyszczonym paliwem... Tym bardziej napisal ze jak zatankowal auto do pelna problemu nie bylo.. Bo bylo wieksze cisnienie ze zbiornika..

Edited by jarcio_1001

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli filtr po zgaszeniu samochodu odsyła brud spowrotem do zbiornika? Niestety, ale bród jest tam cały czas i może co najwyżej zmniejszyć przepływ paliwa co objawi się najpierw brakiem paliwa wtedy kiedy potrzeba to najwięcej, czyli przy mocnym przyspieszeniu na wysokich obrotach, a nie podczas rozruchu kiedy zapotrzebowanie na paliwo jest stosunkowo małe

Share this post


Link to post
Share on other sites

A moze problem lezec po innej stronie to sa tylko nasze domysly.. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wymieniłem filtr paliwa i filtr powietrza. Pompa paliwa działa dobrze, przynajmniej tak powiedział mechanik. Niestety jak na złość nie udało mi się przy nim wywołać tego zjawiska a oczwywiscie na drugi dzień zdażyło mi się tak ze 3 razy że zaraz po odpaleniu spadł z obrotów i zgasł. Oczywiście po drugim razie odpalił i działał dobrze. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze bym sprawdził czujnik temp silnika ale może być i sterownik

Edited by Cretux

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co ile powinno wymieniać się świece? Może wymienię jeszcze to zanim wezmę się za sterownik. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja wymieniam co 15-20 tysiecy. Ale napewno nie bedzie to od swiec.. Raczej to wina moze byc w sterowniku. Skoro wymieniles filtr paliwa...

Edited by jarcio_1001

Share this post


Link to post
Share on other sites

A gdyby to była wina sterownika to problem nie występował by cały czas? A tu jest tak falowo, dwa dni spokoju a w następnym zgasnie ze 2 razy. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sterownik ma swoja zasade moze dzialac tydzień i nic sie nie bedzie dzialo.. A jak wylapie jakis blad to moze byc i przy kazdym odpaleniu.. Na to reguly nie ma... Jeszcze przed sprawdzeniem sterownika sprawdz parametry 1 sondy czy dobrze oscyluje, sonda tez moze dac takie cyrki..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kończy Ci się listwa zapłonowa miałem ten sam problem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...