Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Sign in to follow this  
GrubyVectra

1.6 16v LPG - nie odpala

Recommended Posts

Witam, na początku oznajmę że było multum podobnych przypadków ale mnie już dopada akt desperacki i jest to silniejsze ode mnie więc zakladam nowy temat aby dojść do tego co się mogło stać w mojej Viki.

A więc: 

Po przebyciu ok 80km na drodze ekspresowej, predkość ~ 120km/h nagle wszystko opadło na liczniku... Podświetlenie działało, nie działały kierunki, kontrolki, 1 bieg wycieraczek... Przejechałem na tym ok 30km i zauważylem ze wypalilo bezpiecznik f29 10A. Wszystko wrocilo do normy.

Jadąc dalej po ok 10km na skrzyżowaniu skręcając w prawo vectra zgasła na LPG... 

I to by było na tyle, żaden bepiecznik nie jest spalony, odpiąłem klemy, 2 bepieczniki obok aku 30A są dobre... Nie mam pojęcia co dalej, na samym LPG nie odpala a roznica miedzy odpalaniem na benzynie a lpg to taka że na lpg słychać ciche brzeczenie a na pb nie ma nic, cisza.... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

To Ciekawe, zważywszy że wiemy wszystko na temat Twojego samochodu i jego instalacji LPG.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Instalacja 8 letnia firmy Stag, vectra sedan 97r 101KM, co wiecej potrzeba do okreslenia problemu? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie bardzo się znam na elektryce samochodowej ale jeśli wypaliło Ci bezpiecznik, to jest gdzieś zwarcie. Szukałbym tam gdzie bezpiecznik jest odpowiedzialny lub ogólnie po przewodach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko że wymieniłem go, przejechałem ok 10km i auto nagle zgasło nie paląc żadnego bezpiecznika...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Check się świeci?

Share this post


Link to post
Share on other sites

sprawdź również przewód masowy LPG i bezpiecznik od instalacji LPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Check nie zapala sie przy włączonym zapłonie..

Bezpiecznik od lpg przy aku dobry no a ten kabel masowy wezme pod uwage jak bd przy aucie (stoi ok 30km od domu na razie)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zasilanie lpg nie ma nic wspólnego z tym że samochód nie odpala. Jeśli check wcale się nie świeci to nie masz zasilania sterownika silnika. Sprawdź bezpieczniki z tyłu akumulatora

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz na myśli tą puszkę miedzy zbiornikiem p.hamulcowego a p.chłodnicy?Tam są tylko dwa przekaźniki a przez cała tą puszke przechodzi czerwony kabelek i kieruje sie w strone pasażera na podszybie jak dobrze pamiętam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Nie. Bezpośrednio za akumulatorem są bezpieczniki. Aby się do nich dostać musisz odkręcić okrągłą wtyczkę i podnieść cały plastik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

No albo mi się wydaje albo  GrubyVectra napisał że auto "na samym LPG nie odpala " , "vectra zgasła na LPG" więc ta puszeczka to raczej winna nie jest.

A zatem chek się nie zaświeca bo silnik jest sprawny. Problem jak rozumiej jest po stronie gazu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Check nie zapala sie w ogóle przy włączonym zapłonie... 

Jutro prawdopodobnie ściągne auto do siebie lawetą i spróbuje coś dzialać

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please login or register to see this quote.

Przeczytaj jeszcze raz post który zacytowałeś.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok. Spoko. Czytałem i nie zajarzyłem.   :lauh::bry:

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Temat ogarniety!!

Znalazłem tą puszke bezpieczników z 20A (reszta 60A) I okazało się ze jest spalony... Wymieniłem i po odpaleniu auta w oczach widziałem jak plastik bezpiecznika powoli zaczął sie topic... Doczytałem że bezpiecznik ten 20A odpowiada za pompe paliwa... Odpialem wtyczke z pompy paliwa, odpalilem auto, check sie zaswiecil i potem zgasnął i trzymalem za bezpiecznik 20A - nie nagrzewał sie... 

Problem więc istniał w spalonej pompie paliwa... Wymieniona, zamontowana sprawna i wszystko działa :)

Dziękuje za zainteresowanie, pozdrawiam i bezawaryjnosci :)

Edited by GrubyVectra

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zadko się zdarza by ktoś się cieszył na zapalający check . :) :) :) 

Fajnie że się udało. Fajnie że opisałeś dla potomnych usunięcie usterki 👍

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...