Skocz do zawartości

Witamy na Vectra Klub Polska

Guest Image

Witamy na Vectra Klub Polska, podobnie jak na większości społeczności internetowych, musisz się zarejestrować aby uczestniczyć w naszym wspólnym życiu ale nie martw się jest to bardzo prosty proces, który wymaga minimum informacji, aby zostać zarejestrowanym.

Zakładając konto na Vectra Klub Polska, możesz uzyskać następujące przywileje:

  • Zakładać nowe tematy i pisać odpowiedzi w innych
  • Subskrybować tematy i fora, aby uzyskać powiadomienia
  • Uzyskać własną stronę profilu i poznawać nowych przyjaciół
  • Wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników.

rozzrabiaka

Brak reakcji na włącznik świateł.

Polecane posty

Napisano (edytowany)

Cześć ;)

Mam taki dziwny problem, otóż posiadam Vectre C 2007 2.2 i włącznik świateł wariuje. Jak jest ustawiony w pozycji świateł drogowych to raz się włączają raz nie. Musze wtedy przełączać go na auto i włączać przeciwmgielne przednie żeby działały mi światła drogowe :( 

Raz działa raz nie wygląda to tak jakby coś nie łączyło albo zwierało coś. Nie pojawiają mi się żadne błędy na wyświetlaczu. Mrugały mi też kontrolki od podgrzewania siedzeń i trybu sport mimo że były wyłączone te funkcje. 

Podobna sytuacja jest z tempomatem -> czasami uporczywie sam się wyłącza :( wydaje mi się że jak nadaje na jakieś nierówności na szosie to prawie na pewno się wyłączy...

Może macie namiary na jakiegoś dobrego elektryka z łodzi ;)

 

... i najważniejsze co to może być :(

 

Dodam również że czasami problemu nie ma wgl. tj przed wczoraj miałem problem  a wczoraj już było wszystko ok, ale dziś znowu nie działają ;( 

Edytowano przez rozzrabiaka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dobrze było podłączyć pod tech czy op com, bo na wyświetlaczu Ci nie wyskoczą błędy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowany)

op com nie chce się połączyć. Byłem u znajomego i jest brak komunikacji na większości modułów. 

Jedynie co nam się tam wyświetliło to błąd własnie tempomatu. Ale  z resztą modułów jego opcom nie mógł się skomunikować. Ona ma kilka lat starszy model i działa mu ten sam moduł bez problemu ;/

 

Edytowano przez rozzrabiaka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jak masz możliwość, to podłącz inny fejs

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

nie mam ;( 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Podjedź do jakiegoś mechanika co ma techa, bo z tymi chinolami op comami, to nie ma pewności. Za podłączenie i sprawdzenie to Cię z kasy nie skroją. Spiszesz błędy i będzie jaśniej. Bo co może być ? CIM / ECU ? :mysli:Może ktoś wcześniej grzebał w elektryce i teraz Ci świruje. Ktoś mądrzejszy niech się wypowie,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się że po prostu padł włącznik świateł. Bo po zmierzchu światła się włączają normalnie . 

Teraz czy jak kupie ten:

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć link

to będzie pasować. U mnie we włączniku nie ma regulacji świateł. 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowany)

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Bo masz ksenony, to nie ma regulacji. Taki

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć link

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć link

 

Edytowano przez Cretux

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

No dobra. Byłem u mechanika. Wstepnie sie z nim umówiłem. Bledy byly takie jak w załączniku. 

Opcom wykrywa przelacznik swiatel i wykrywa w jakiej jest pozycji. Takze to chyba nie jest wina wlacznika :(

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć attachment

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć attachment

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć attachment

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowany)

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Co do tempomatu, to czytaj na tej str. od postu z 2 sierpnia 2015

 

Edytowano przez Cretux

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A co z tym włącznikiem świateł ? 

Chyba działa bo opcom pokazuje jego położenie ( położenie pokrętła ) czyli tak jakby komenda wychodzi ;? tylko światła nie reagują. W nocy jak przekręcę na pozycję "0" to światła się wyłączają -> są z automatu załączane przez czujnik zmierzchu. 

Spróbuje dziś tym modułem UEC się zająć może tam gdzieś coś nie styka ? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Najpierw zajmij się tym tempomatem i żarówką. Skasuj błędy, sprawdź światła.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Błędy usunięte. Żaróweczka wymieniona. To chyba jednak ten włącznik świateł. Ten błąd z tempomatem na razie znikł. Pojawił się jakiś błąd o niezaprogramowanym pilocie 1. Ale to już chyba nie ma nic wspólnego ze światłami. Byłem jeszcze u elektryka i sprawdzał jakimś innym urządzeniem to pokazało mu błąd szyny CAN. Powiedział że albo mam wymienić przełącznik świateł albo przełącznik zespolony ;/ ale zespolony działa jak należy przecież. Błąd tempomatu na razie się nie pojawia. 

Nie wiem teraz czy kupić ten włącznik i zaryzykować czy odstawić do jakiegoś kumatego gościa który mi to ogarnie. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

kolego jest kilka prostych rozwiązań..

szukasz jakiegoś szrota w okolicy i podmieniasz przełącznik na miejscu

każdy z allegro daje gwarancję rozruchową więc ewentualnie poniesiesz tylko koszty przesyłki

opcom ma opcję włączania świateł z poziomu programu czy działa??

na jednym ze zdjęć widać przerwany obwód a więc brak styku  lub przerwany kabel sprawdzałeś za wył/swiateł ??

sygnał z wył świateł idzie po cam do UEC

 

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Sprawdzalem. Ten przerwany obwod to była spalona żarówka. W nocy przelacznik normalnie swiatla wyłącza. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

I tu szukać rozwiązania. Czujnik świateł

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Na środę umówiłem sie do mechanika. Zobaczy co tam sie dzieje i dam wam znac co było. Jak pisalem wczesniej opcom pokazuje ktore swiatla sa włączone jak przekrecam wlacznikiem . Swiatla tez opcomem mozna uruchomic. 

Takze  nie wiem co mu dolega. Moze rzeczywiscie gdzies wiazka jest przerwana. Ale sam przelacznik dziala poniewaz jak przekrecam go na swiatla drogowe to normalnie podswietla sie deska i przyciski. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

czujnik światła - całkiem możliwe..

fizyczne odłączenie czujnika powinno przywrócić prawidłowe działanie przełącznika..

podobnie powinno być po "wypisaniu" go z systemu..

PS.kolego włączanie świateł drogowych to całkowicie inny przełącznik(wajcha przy kierownicy) a ten na desce to światła mijania lub pozycyjne ..

więc o który chodzi ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Mialem na mysli swiatla mijania :p 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Poniżej link do filmiku jak to na chwile obecną dziala

 

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć link

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowany)

Odlaczylem czujnik światła. Bez czujnika na pozycji auto swieca sie swiatla mijania i na pozycji swiatel mijania tez swieca. Za to jak wlacze swiatla postojowe to nie ma zadnej reakcji.

Zarowki od postojowek sa dobre bo swieca sie na pozycji auto razem z mijania. 

Czyli jak przełącznik jest na pozycji świateł pozycyjnych to te nie świecą wgl. 

Coś nie tak z przekaźnikiem ? 

Edytowano przez rozzrabiaka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowany)

No dobra. Autko naprawione. Nie opłacało mi sie to w cholerę. Koszt uslugi 250 zl :(

Naprawa przełącznika świateł.  Spalila sie jedna ścieżka. 

 

Mogłem kupic nowy na 150 zl

Edytowano przez rozzrabiaka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

To po co naprawiałeś ? Zostało stwierdzona usterka, to nówka albo używka. Ładnie się cenią

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Niestety nowych juz nie ma. Są tylko uzywane

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×