Skocz do zawartości

Witamy na Vectra Klub Polska

Guest Image

Witamy na Vectra Klub Polska, podobnie jak na większości społeczności internetowych, musisz się zarejestrować aby uczestniczyć w naszym wspólnym życiu ale nie martw się jest to bardzo prosty proces, który wymaga minimum informacji, aby zostać zarejestrowanym.

Zakładając konto na Vectra Klub Polska, możesz uzyskać następujące przywileje:

  • Zakładać nowe tematy i pisać odpowiedzi w innych
  • Subskrybować tematy i fora, aby uzyskać powiadomienia
  • Uzyskać własną stronę profilu i poznawać nowych przyjaciół
  • Wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników.

master8998

Włączenie świateł a temperatura silnika

Polecane posty

Napisano (edytowany)

Cześć wszystkim! Całkiem niedawno nabyłem VC z19dt. Nurtuje mnie jedna sprawa ( a w zasadzie dwie, ale ta druga chyba nadaje się do innego tematu). Mianowicie zaobserwowałem, że temperatura silnika na wskaźniku rośnie tylko wtedy gdy włączę światła (zarówno na zegarze analogowym i tym cyfrowym w komputerku), a kiedy światła wyłączę to wskazówka opada na sam dół, a na komputerku pojawia się temperatura -11 stopni. Przy wyłączonych światłach silnik pracuje jakby nie do końca równo ( bez tragedii). Dzwoniłem do sprzedającego autko i mówił mi, że jest w nim zamontowany jakiś przekaźnik, który przy włączonych światłach szybciej lub bardziej dogrzewa świece... Ale szczerze mówiąc podjechało mi to lipą. Czy ktoś z forumowiczów słyszał o czymś takim? Podczas jazdy temperatura silnika oscyluje między 87-95 stopni czyli teoretycznie jest ok, ale mimo to nie mogę wymusić wypalania DPF ( to ta druga nurtująca sprawa), boję się, że ten cały przekaźnik to jakieś ominięcie uwalonego termostatu. Pomocy;)

 

Dawid

Edytowano przez master8998

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

To jest coś namieszanie z elektryką,cena z termostatu z wymianą taniej wyjdzie niż montaż przez elektryka jakiś przekaźników.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Czyli przyjąć, że tak ma być bo tak jest dobrze?;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Eee, raczej nie. Trzeba sprawdzić co się dzieje. Możliwe, że jest uwalony termostat, natomiast właściciel mówili o swiecach zarowych wpietych jako grzałki w układ chłodzenia. Coś co się w zimie przydaje.

Wysłane z poczty

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

No możliwe, że właśnie mówił o takim rozwiązaniu jak wspomniałeś, ale powiązał to konkretnie z tą temperaturą i włączaniem świateł. Może faktycznie nie ściemniał...😀

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Cena montażu tych przekaźników aby cię oszukać przerastałaby kupno i wymianę termostatu.Może tak jak JaGrab3 napisał facetowi chodziło o dodatkowe podgrzewanie silnika,a że wykonanie po "druciarsku" to wychodzą dodatkowe atrakcje

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

No ok, to trzeba będzie zerknąć co i jak. Dzięki wielkie za szybkie reakcje!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

"dogrzewanie" silnika a właściwie płynu chłodzącego nie ma nic wspólnego z wskaźnikiem który dzięki szybszemu nagrzaniu powinien się szybciej podnosić

a tym bardziej z objawami jakie podajesz (światła)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Tak właśnie jest, auto nagrzewa się szybko;) ale temperature wskazuje jedynie przy włączonych światłach. Dla mnie czarna magia niestety. Przy odrobinie wolnego czasu jadę na wymianę sprężyn to podpytam magika co o tym sądzi...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Kolego na twoim miejscu pospieszył bym się bo takie podgrzewanie czerpie bardzo dużo prądu nie wpominając o tym jak jest uruchamiane a co najważniejsze jak jest wyłączane..no hyba że to pic na wodę ..

Podnieś maskę i sprawdź weże z chodnicy jeżeli jest coś dobudowane to łatwo poznasz.

wskaźnik idzie od zera do temp 90 stopni czy od razu wskakuje na jakąś temp po włączeniu świateł?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam, nie miałem ostatnio dostępu do neta zbyt często. Wskaźnik idzie od zera do 90... Czyli w tą stronę wszystko normalnie.... Ale po wyłączeniu świateł momentalnie wskazówka opada do zera... Tak jakby wyłącznik świateł rozłączał również czujnik temperatury...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Coś ktoś grzebał w elektryce i tak jest. Daj auto dobremu elektrykowi i niech przywróci do oryginału, bo sobie biedy narobisz. Nie sądzę, że na forum dowiesz się jakie masz zrobione druciarstwo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ano obawiałem się, że ktoś rzeźbił w tym aucie... Niby tamten typek dłuższy czas tak jeździł (auto miał od nowości) ale muszę spytać... Jakie mogą być konsekwencje tej rzeźby?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Kolego ciężko odpowiedzieć, bo nie wiadomo co gdzie i jak jest coś podłączone.

 

Jak będziesz pytał, to niech konkretnie Ci odpowie co, jak w jakim celu i gdzie zostało coś zrobione.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×