Skocz do zawartości

Witamy na Vectra Klub Polska

Guest Image

Witamy na Vectra Klub Polska, podobnie jak na większości społeczności internetowych, musisz się zarejestrować aby uczestniczyć w naszym wspólnym życiu ale nie martw się jest to bardzo prosty proces, który wymaga minimum informacji, aby zostać zarejestrowanym.

Zakładając konto na Vectra Klub Polska, możesz uzyskać następujące przywileje:

  • Zakładać nowe tematy i pisać odpowiedzi w innych
  • Subskrybować tematy i fora, aby uzyskać powiadomienia
  • Uzyskać własną stronę profilu i poznawać nowych przyjaciół
  • Wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników.

davedm

Bład wypadanie zaplonu P0300 w z20net

Polecane posty

Napisano (edytowany)

Witam.Dzis podczas tankowania gazu Pan musial wepchnac troche zawor bo nie dalo sie zatankowac.Pozniej poszlo..Wyjechalem ze stacji po okolo 1 km przelaczylem na gaz i przejechalem znowu 1km.Silnik byl juz cieply.Nagle samochod zaczal byc glosnienszy i stracil moc..dojechalem do miejsca ok 1km gdzi moglem zostawic auto bo zaczelo chodzic jak diesel.A to 2.0 turbo benzyna z gazem.Wywalilo blad p0160 i p420 2systemu kata ktory juz byl wczesniej ale auto jezdzilo normalnie.Obecnie auto odpala ale pracuje jak diesel klekocze i na gazie i na benzynie i nie jezdze zeby nie uszkodzic silnika..Obroty sa w normie ale stuka ze masakra..Mysle czy to cos z ukladem dolotowo paliwowym jak wypisal komputer..Pytanie tylko co? Auto stoi i czeka na diagnoze u mechanika ale brak mi pomyslow..Mial ktos podobna sytuacje bo szukam na forum ale ile watkow tyle przypadkow..Silnik z20net.

Edytowano przez davedm

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Zdiagnoziwany blad wypadania zaplonu na 1 cylindrze..Swiece wymienione ..Cewki podmienione i dalej to samo..na pb rzadziej  a na gazie czesciej..i gasnie..Moze moduł zaplonu?Przeczytalem cale watki i rozwiazania brak..Mial ktos podobnie?Dodam ze po podmianach caly czas 1 cylinder..kompresja taka sama na wszystkich cyl. Ok 13 bar. Jeszcze jutro bedzie proba wyczyszczenia 1 wtrysku z gazu i zobaczymy..

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Zakrec całkiem LPG i dopiero testuj . Może wtrysk puszcza i dlatego masz wypadanie zapłonu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Puszczalby podczas pracy na benzynie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Tak.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jutro sprawdze.Dzieki za info..Dziwna sprawa bo mam fakture od poprzedniego wlasciciela na ich wymiane jakies 4000 km temu..Ale wszystko mozliwe..Jutro sprawdze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

U mnie nowy po 1000 km puszczał. Najlepiej zakręcić lpg i dochodzić ładu na PB

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

No wlasnie na PB bardzo rzadko wypada..glownie na LPG..Dzis nawet przy przelaczaniu sie na gaz zgasl..Co ewentualnie jeszcze? MAP SENSOR TEZ DZIS WYPISAL.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dzis wymienilem modul zaplonu i wypadanie dalej sie pojawia.Jutro do gazownika.Wyskoczyl sporadyczny blad map sensor ale usuniety i nie wyskoczyl..Ma ktos jakies jeszcze pomysly albo swoje doswiadczenia z wypadaniem zaplonu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Prosze o porade.Swiece zminiejszylem szczeline na 0.6 jak zalecal gazownik w tym silniku na gazie.

Usunalem katalizator bo po minucie pracy byl czerwony..auto odzyskalo moc jednak dalej dalej wyskakuje wypadanie.Wszystko co mi przychodzi do glowy wymienione.Jedyny blad teraz to blad katalizatora po jego usunieciu.Czy spotkal sie ktos z przypadkiem ze to on powodowal wypadanie zaplonu? Dodam ze pojawia sie obecnid blad na wszystkich cylindrach.P0300.Czy w tym aucie po odlaczeniu sterownika komputer na nowo sie uczy map na PB?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

W Z18XE z tym się spotkałem. Myślę, że 2.0T sytuacja jest analogiczna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Chyba to bedzie ostatnia opcja..tylko ze wczesniej byloby wypadanie przez zapchany katalizator ze spaliny nie mialy ujscia a teraz sonda?Bo wczesniej wypisywalo blad sondy nr 2..a teraz 1

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Bardzo dobrze. Jak turbo się zrobi czerwone, to też je koniecznie usuń.

 

Zrób tak jak pisał

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć link

. Odłącz całkowicie lpg, zresetuj sterownik silnika opcomem, albo jak nie masz takiej możliwości, to ewentualnie przez odpięcie wtyczek na kilka chwil. Szukaj przyczyny na pb, dopiero potem podłącz gaz. Jak jest wszystko sprawne, to świeca z przerwą oryginalną 1mm powinna działać. Niektórzy używają świec bosch z przerwą 0.7mm.

Masz te wypadania zapłonu na wolnych obrotach, czy pod obciążeniem dopiero?
Stukania i praca jak diesel była przez jakiś czas i minęło, czy cały czas tak pracuje?

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Sterownik resetowany.LPG bylo odlaczane.

Silnik pracuje ladnie.. trzyma obroty.Po przegonieniu ok 4 tys wypadaja i tak zostaja do ponownego wylaczenia silnika a na wolnych nie wypada pozniej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach



Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote



Szkoda że nie ma przycisku Lubię to!

Nie wiem co to za fachofcy ale miałem kilka aut z LPG i nigdy szczelin nie zmniejszalem itd. Nigdy nie stosowałem żadnych pseudo produktów do LPG.
Najlepiej by było zrobić jak kolega pisze. Czyli zresetować korekty i dochodzić ładu na PB

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jak problem występuje pod obciążeniem, to faktycznie należy zacząć poszukiwania od układu zapłonowego tylko na pb. Najlepiej wstawić na próbę komplet cewek ze sprawdzonego auta.
Gdzie mieszkasz na śląsku? Mamy spoty raz w miesiącu zawsze w okolicach Katowic, to bez kłopotu powinien ktoś Ci cewki pożyczyć na kilka chwil na testy. Jak ja będę, to pożyczę.

Jak jeździsz na samej pb, to błędy z 1 sondy lambda też się pojawiają? Jak wytłukłeś katalizator, to z drugiej sondy błędy będą, do czasu jej wyprogramowania.

 

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć quote

Proszę się zalogować lub zarejestrować aby móc zobaczyć image

/monthly_2018_06/image.png.e42b8f6ce3477cc618dec1198ed09c2a.png" alt="image.png.e42b8f6ce3477cc618dec1198ed09c2a.png" />

Ależ jest! :D.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×