Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Brak nawiewu przy niskich temperaturach


Recommended Posts

Witam, posiadam od niedawna Signuma 2003 Z20NET. Ostanio bywały temperatury poniżej 0oC, dajmy na to -5, silnik musiał pochodzić z 7 minut zanim klimatyzacja ustawiona na najwyższe obroty zaczęła działać, do tej pory zupełny brak reakcji. Dziś było -12, silnik chodził 20 minut i dopiero po tym czasie nawiew zaczął działać. Ustawiałem najniższą temperaturę, najwyższą, wyłączałem w komputerze różne ustawienia, nic to nie dawało, czy to jest jakiś czujnik oblodzenia? Czytałem na forum parę tematów ale nie opisywały mojego problemu. Proszę o pomoc i pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

11 minut temu, Mazinni napisał:

Witam, posiadam od niedawna Signuma 2003 Z20NET. Ostanio bywały temperatury poniżej 0oC, dajmy na to -5, silnik musiał pochodzić z 7 minut zanim klimatyzacja ustawiona na najwyższe obroty zaczęła działać, do tej pory zupełny brak reakcji. Dziś było -12, silnik chodził 20 minut i dopiero po tym czasie nawiew zaczął działać. Ustawiałem najniższą temperaturę, najwyższą, wyłączałem w komputerze różne ustawienia, nic to nie dawało, czy to jest jakiś czujnik oblodzenia? Czytałem na forum parę tematów ale nie opisywały mojego problemu. Proszę o pomoc i pozdrawiam

Masz klimatronik ? Wyłącz klimę, wyłącz funkcję auto i sprawdź jak działa na ręcznych ustawieniach.

Link to comment
Share on other sites

6 minut temu, Mazinni napisał:

Zapomniałem dodać, mam klimatronik dwustrefowy, jutro rano spróbuję zrobić to o czym napisałeś

 

To środkowym pokrętłem wyłącz klimę. Tam jeszcze jest funkcja auto nawiewu na strony. To nie nie powinno mieć znaczenia ale wyłącz i ustaw na szybę, przód i nogi. Przycisk po lewej pokrętła "auto" też wyłącz. Steruj tylko pokrętłami temperatury i siłą nawiewu. Daj znać czy coś się zmieniło.

Edited by Cretux
Link to comment
Share on other sites

W trybie auto nie zacznie dmuchac poki nie zlapie odpowiedniej temperatury. Jakby to bylo gdybys sobie ustawil 25 stopni a tu dmucha zimnym na twarz. To sie mija z celem

Wysłane z mojego K3Note przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Samochód odstał swoje, zimny jak lód, pobawiłem się ustawieniami, wyłączyłem klime, ustawiałem różne konfiguracje na przód nogi szybę, tryb auto wyłączony, temperatury różne, siły nawiewu również, zero reakcji, po przekręceniu stacyjki i w jedną i drugą stronę z okolic ekranu/ panelu radia słyszę bardzo szybkie stukanie które trwa ok 3-4s, stukanie jakby plastik o plastik choć bardziej jakby coś z elektryki, nie wiem czy ma to jakiś związek, ale nawiewu wciąż brak, a cały serwis klimy był robiony w marcu wraz z nową chłodnicą i wszystkim co tam jest od klimy...

Link to comment
Share on other sites

8 godzin temu, Mazinni napisał:

Samochód odstał swoje, zimny jak lód, pobawiłem się ustawieniami, wyłączyłem klime, ustawiałem różne konfiguracje na przód nogi szybę, tryb auto wyłączony, temperatury różne, siły nawiewu również, zero reakcji, po przekręceniu stacyjki i w jedną i drugą stronę z okolic ekranu/ panelu radia słyszę bardzo szybkie stukanie które trwa ok 3-4s, stukanie jakby plastik o plastik choć bardziej jakby coś z elektryki, nie wiem czy ma to jakiś związek, ale nawiewu wciąż brak, a cały serwis klimy był robiony w marcu wraz z nową chłodnicą i wszystkim co tam jest od klimy...

To wygląda na to, że wentylator do roboty. Być może szczotki do wymiany.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Dnia 6.02.2018 o 22:00, Mazinni napisał:

 

Pogrzebałem dziś trochę, i miałem w ręce dmuchawę, podczas jazdy jak chodziła na 1-2 biegu to słyszałem już piszczenie, wydaje mi się, że z dmuchawy, takie piszczenie to oznaka, że się kończy? Gdzieś na forum o tym czytałem. Sprawa druga, w momencie gdy dmuchawa jest na wierzchu, nie jest podłączona, zmieniam ustawienia nadmuchu, wciąż słyszę stukanie, ewidentnie spod maski, i kolejna rzecz wcześniej jak naciskałem środkowy przycisk klimy to wchodziłem w menu gdzie są te wszystkie ustawienia, teraz jak jakimś cudem po dłuższej chwili wejdę w to menu, to nijak nie mogę przeskakiwać między ustawieniami ani wejść dalej, nic nie reaguje. Więc moje pytania: co to może stukać, np przy włączaniu nadmuchu na szybę gdzieś z tych okolic ewidentnie stuka, no i z tym menu, bezpieczniki dziś również sprawdziłem, wszystkie są okej, a kody błędów jakie mi wyleciały to: B3843-05 oraz B0195-02

Link to comment
Share on other sites

Bezpieczniki od tego pierwszego błędu posprawdzałem, a drugi błąd to również wiem ze od czujnika jakości powietrza, ale czy sterowanie zamknietym obiegiem klimy ma coś tutaj do rzeczy?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...
UP