Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Problem Elektryczny? Palą się 3 ikonki na raz


Iway
 Share

Recommended Posts

Witam,

Z góry przepraszam, ale zupełnie nie wiem, gdzie mam wrzucić ten temat.

Mam problem z zapalającymi się ikonkami i nie za bardzo wiem, co oznacza zestawienie tych 3-ch naraz. Zdarza się to nieregularnie i wychodzi teraz, przy niższych temperaturach (wczoraj i dziś, zdarzyło się to tylko raz). Czasami po odpaleniu auta (wczoraj), a czasami po zaparkowaniu (jak pisałem nieregularnie) - bez wyłączenia silnika, zapalają się 3 ikonki - ESP, Wspomagania i od AFL, co widać na załączonym zdjęciu

Czy ktoś umiałby podpowiedzieć co to może być? ESP na pewno nie miga, natomiast wspomaganie i ta  po prawej tak. Dzisiaj to się stało np. jak podjechałem pod krawężnik, a poprzednim razem gdy po krótkiej jeździe wyłączyłem silnik, i za ok. 5-10min. go odpaliłem ponownie. Gdy ponownie zgasiłem silnik i odpaliłem, te się już nie pojawiły aż to dziś.

Ikonki generalnie znikają po wyłączeniu silnika i jego ponownym uruchomieniu.

Czy ktoś umiałby pomóc/podpowiedzieć mi co to może być?

Auto: Opel Vectra C 2008 1.9CDTi GTS OPCLine z BiXenonami AFL. Przebieg około 175tys (zdjęcie) i jest on potwierdzony w ASO. Również auto jest bezwypadkowe, co potwierdziłem w ASO i na kontroli przed zakupowej jakiś czas temu.

 

Z góry dziękuję za pomoc! :)

IMG_0847.JPG

Link to comment
Share on other sites

Pierwsze co to opcom i czytaj błędy.

Może po prostu wtyczka nie łączy jakaś. Otwórz maskę i wyjmij wtyczkę ABS, przeczyść, kontaktem psiknij !!delikatnie!! i załóż z powrotem. Zapewne coś z szybkim canem jest bo to wszystko co się zapala na nim właśnie działa. Ale błędy też sczytaj.

Link to comment
Share on other sites

11 minut temu, Adil napisał:

Pierwsze co to opcom i czytaj błędy.

Może po prostu wtyczka nie łączy jakaś. Otwórz maskę i wyjmij wtyczkę ABS, przeczyść, kontaktem psiknij !!delikatnie!! i załóż z powrotem. Zapewne coś z szybkim canem jest bo to wszystko co się zapala na nim właśnie działa. Ale błędy też sczytaj.

Dziękuję za szybkie info, ale potrzebowałbym informacji gdzie jest ta wtyczka. Nie jestem mechanikiem i średnio się znam, dlatego gdybyś podesłał mi zdjęcie/rysunek gdzie to jest w aucie i jak zrobić, to z chęcią się tym zajmę,b o nie chciałbym popsuć czegoś :) 

Błędy sczytam przy najbliższej wizycie u kogoś z Op-Comem.

Link to comment
Share on other sites

W załączniku masz zaznaczone dwa wtyki, w obu jest szybki can. Popsuć tam się nie ma co, tylko staraj się nie pchać śrubokręta za mocno żeby otworzyć, żeby ci nie pękł zaczep przy x26. A ta od abs to chwytasz "palcyma" i ciągniesz poziomo, lekko na boki ruszaj to łatwiej wyjdzie jak nie była ruszana dawno.

I skąd jesteś w tym zachodnio-pomorskim, może by my podjechali jak niedaleko gdzieś albo przy najbliższej okazji

Inkedopel-vectra-c-1-9-cdti-150km-z19dth-silnik-komplet_LI.jpg

Edited by Adil
Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Adil napisał:

W załączniku masz zaznaczone dwa wtyki, w obu jest szybki can. Popsuć tam się nie ma co, tylko staraj się nie pchać śrubokręta za mocno żeby otworzyć, żeby ci nie pękł zaczep przy x26. A ta od abs to chwytasz "palcyma" i ciągniesz poziomo, lekko na boki ruszaj to łatwiej wyjdzie jak nie była ruszana dawno.

I skąd jesteś w tym zachodnio-pomorskim, może by my podjechali jak niedaleko gdzieś albo przy najbliższej okazji

Inkedopel-vectra-c-1-9-cdti-150km-z19dth-silnik-komplet_LI.jpg

Dzięki za informację! Spróbuję to ogarnąć jakoś :D

Jestem ze Szczecina, a więc jeżeli masz gdzieś po drodze, to chętnie skorzystam, ponieważ nie posiadam op-coma

Link to comment
Share on other sites

Przed chwilą, Adil napisał:

No już lepiej by było gdyby to był Szczecinek bo do Szczecinka mam 70 km :D

No taak, bliżej Twojego Województwa :D W każdym razie i tak Twoja grafika mi pomogła, bo teraz sobie już poradzę :D
A błędy, no to gdzieś przy okazji sprawdzę :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...
UP