Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Z18XE szarpie


Wisniowy97
 Share

Recommended Posts

Panowie, mam problem ze swoją VC, silnik Z18XE B+G. Mianowicie problemem jest szarpanie przy ruszaniu, zmianie biegów, odpuszczaniu gazu, a najbardziej odczuwalne jest podczas jazdy na biegu ze zdjętą nogą z pedału gazu. Świece zmieniałem na GM jednoelektrodowe - bez skutku. Podmieniałem cewkę - również nic. Nie pomogło również czyszczenie EGR, przepustnicy i przepływomierza. Odpięcie przepływomierza skutkuje brakiem szarpania, ale też brakiem mocy, dlatego też moje podejrzenia skierowane są ku niemu. Załączam screen z OP-COMa, oraz wykaz błędów z ECU. Pomożecie? :D

P0403 - Uklad recyrkulacji spalin, wadliwe dzialanie obwodu
(04) - Obecny

U2108 - CAN-BUS - brak komunikacji z ABS/TC
(70) - Nie występuje

P0501 - Czujnik predkosci pojazdu, wadliwe dzialanie
(F0) - Nie występuje

P0100 - Obwód mas. lub objet. przeplywu powietrza, sygnal za niski
(06) - Nie występuje

 

23843319_1721962954515831_5467354188323512489_n.jpg

Link to comment
Share on other sites

Podmieniłem EGR i przepływomierz, ale nadal silnik szarpie. EGR raz wyrzucił błąd "P1405-61 Wartość rzeczywista zaworu EGR napięcie nieprawidłowe. Odpinałem po kolei sondy, EGR, lecz nadal brak poprawy. Ponadto druga sonda budzi moje podejrzenia. Mianowicie nie wyrzuca ona błędu, lecz na biegu jałowym staje na losowej wartości, dopiero przy wciśniętym pedale gazu oscyluje od ~130 mV do ~850. Pierwsza sonda oscyluje również na biegu jałowym. Poniżej zamieszczam zdjęcia bloków.

 

Zrzut ekranu (10).png

Zrzut ekranu (8).png

Zrzut ekranu (6).png

Link to comment
Share on other sites

Wrzuć filmik z odczytu parametrów ze screenow ciezko odczytać prace sond. Po podmianie egr wrocil ten sam błąd ?

Link to comment
Share on other sites

Przyczyn może być wiele ja u siebie miałem podobnie, wymieniłem sonde lambda , szarpała jak u ciebie wiec  kupiłem jeszcze  i nalałem do benzyny STP Formuła do czyszczenia Wtryskiwaczy myślę pewnie nie pomoże a tu jednak po przejechaniu 500 km samochód w ogóle inaczej jeździł nie szarpał do tej pory jeżdżę a też mam założony gaz tylko 5 generacji Lpi vialle i już przez pół roku nie zapalił mi się check  silnik na zimnym odpala elegancko nic nie faluje, nie szarpie więc radzę ci kupić do czyszczenia wtrysków może ci też pomoże mi pomogło :) 

Link to comment
Share on other sites

u mnie od sondy tak szarpała że w ogóle nie dało się jeździć wymieniłem i spokój a do czyszczenia wtrysków nie zaszkodzi nalać STP 

Pozdrawiam :)

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...
UP