Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Brak możliwości wyregulowania przedniego reflektora Xenon


Outline
 Share

Recommended Posts

Cześć,

mam problem gdyż lewy przedni reflektor świeci zdecydowanie za wysoko (nie razi ludzi z naprzeciwka całe szczęście, ale czy sowy po prawej na drzewach siedzą to widzę). Na diagnostyce po prostu stwierdzili ze już obniżyć się nie da. Przy lampie nic nie grzebałem, a w sumie wcześniej świeciła prawidłowo. Prośba, o nakierowanie gdzie mogę szukać rozwiązania, co może być tego przyczyną? Żarówki od kupna te same, więc nawet nie wiem co tam w środku siedzi.

Vectra C, przedlift 2004
 

Link to comment
Share on other sites

Tak, lewy świeci wysoko i za nic nie idzie go wyregulować do poprawnej wysokości. 2 mechaników mi mówiło, że trzeba lampę rozbierać, no ale to tyle jeśli chodzi o dobre rady :P

Żadnych błędów komputer nie pokazuje

Link to comment
Share on other sites

24 minuty temu, Outline napisał:

Możesz napisać o tym coś więcej? Bo nie bardzo wiem, o jaki test chodzi

A masz reflektory AFL(biksenon) czy zwykle xenonowe? Bo jak xenonowe to one nie robia testu.

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, matoslaw napisał:

A masz reflektory AFL(biksenon) czy zwykle xenonowe? Bo jak xenonowe to one nie robia testu.

robią  dół i powracają

Edited by matro1234
Link to comment
Share on other sites

I jeszcze z VINu

TR7 Automatyczna regulacja wysokości reflektorów przednich

Tak kojarzę, że w sumie kiedyś to robił automatycznie :-) Teraz jak odpalę silnik i załączę światła to świecą od razu na pozycji wyjściowej, nic się nie poziomuje, a przynajmniej nie zauważyłem :-)

 

edit. przeczytałem, że czujnik poziomowania jest też gdzieś w pobliżu tylnych wahaczy, a te miałem wymieniane (banany), możliwe że został jakoś uszkodzony przy wymianie?

Edited by Outline
Link to comment
Share on other sites

U mnie jak siadł tylni czujnik poziomowania to wgl nie świeciły cały czas na dol aż raz jak się podniosły do góry to świeciły w niebo , odkręciłem koło ale dojście do tego czujnika jest strasznie ciężkie , nie dość ze był założony na odwrót to styki w środku poodpadały, i zostały w kostce , najlepiej jakbyś miał Op-com sprawdził błędy zrobil poziomowanie czy działają , może ten mechanizm co jest w lampie się zaciął . 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Op-com nie pokazuje żadnych błędów, mało tego po kliknięciu kasowania błędów, słychać jak silniczki pracują, a wiec raczej działają. Nie mam pojęcia gdzie szukać jeszcze przyczyny

Edited by Outline
Link to comment
Share on other sites

proste

 

stań blisko ściany i patrz na światło na ścianie

czy lewy robi góra/dół tak jak prawy ?

na reflektorze są śruby regulacyjne , jak nimi kręcisz czy przesuwają się światło na ścianie ?

jak słychać silniki a soczewka stoi to masz coś wyłamane w lampie mechanicznie i żadnych błędów nie będzie

 

chyba że to wszystko ściema i stoją obie lampy?

wtedy problem z poziomowaniem ==auto na lewarek ,lewe tylne koło wek, odkręcasz małą śrubkę od dzwigienki poziomowania i jak nią ruszasz(delikatnie góra/dół lampy się podnoszą lub opuszczają)

ale tak jak koledzy pisali przy błędzie powinny lampy świecić max w dół a nie w górę

Edited by geranium
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

U mnie nie podnosi się prawy biksenon, choc bywa i tak ze przy uruchamianiu poziomuje się poprawnie. Czy ten czujnik na wahaczu dotyczy obu ksenonow czy każdy ma swój?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Poprawka Panowie, to jednak oba świecą za wysoko, silniki podobno sprawne, błędów nie ma. Samo poziomowanie nie działa.

Może wina czujników? Czy jest jakaś metoda, zeby je sprawdzić, coby nie kupować na ślepo dwóch czujników?

Ewentualnie ktoś z Warszawy mógłby mi w tym pomóc?

Edited by Outline
Link to comment
Share on other sites

Byłem, dwukrotnie razem z mechanikiem. Nie wiem doprawdy co miałbym wypatrzeć. Podłączone są, wyglądają normalnie dlatego pytam.

W środku po ściągnięciu mogą być "przepalone" czy jak?

Edited by Outline
Link to comment
Share on other sites

Posiadam podobny problem, xenony świecą w dół, przechodzą test i czasami słychać zgrzytanie. Auto było u mechanika który stwierdził iż trzeba wymienić przedni czujnik.Po naprawie nie ma rezultatów, błąd się świeci ,op-com pokazuje brak możliwości konfiguracji oraz brak napięcia na czujnikach. Kostki przy czujnikach były sprawdzane miernikiem i zasilanie jak i masa dochodzą. Macie może jakiś pomysł co może przy przyczyną? Zaznaczam iż auto nie jest moje piszę w imieniu kolegi (vectra c 1.8 2003 r )

Edited by matis353
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...
UP