Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

VC nie działa ogrzewanie lewego lusterka


Han1909
 Share

Recommended Posts

Witam! 

Przyszła prawie że zima i okazało się, że mam problem z grzaniem lewego lusterka. Prawe i tylna szyba grzeje. Po obmierzeniu wszystkich możliwych połączeń w lewych drzwiach(ściągałem tapicerkę), teoretycznie wszystko jest OK, wszędzie jest połączenie, po sprawdzeniu omomierzem czy jest połączenie na macie grzewczej lustra- obwód jest. Wkład lusterka jest delikatnie uszczerbiony(wątpię żeby bylo to uszkodzenie naturalne, ze względu na obudowę lusterka, prawdopodobnie ktoś wcześniej nieudolnie próbował wyciągnąć lustro śrubokrętem). Po zapaleniu silnika i załączeniu grzania tylnej szyby, na kostce, która idzie bezpośrednio do części grzewczej pojawia się znikome napięcie(wydaje mi się, że powinno być minimum 12V).

Oprócz tego nie działa mi głośnik wysokotonowy obok tego lusterka, ale wydaje mi się że to zbieg okoliczności, ponieważ po wyjęciu i podpięciu do baterii paluszka nie brzęczy ani nie wydaje innych dźwięków, więc wydaje mi się, że jest spalony. Prawy działa.

Ma ktoś jakiś pomysł na to? Uszkodzenie sterownika w drzwiach? Czy drzwi prawe również mają sterownik, czy ten w lewych jest wspólny dla wszystkich?

Edited by Han1909
Link to comment
Share on other sites

39 minut temu, Han1909 napisał:

Witam! 

Przyszła prawie że zima i okazało się, że mam problem z grzaniem lewego lusterka. Prawe i tylna szyba grzeje. Po obmierzeniu wszystkich możliwych połączeń w lewych drzwiach(ściągałem tapicerkę), teoretycznie wszystko jest OK, wszędzie jest połączenie, po sprawdzeniu omomierzem czy jest połączenie na macie grzewczej lustra- obwód jest. Wkład lusterka jest delikatnie uszczerbiony(wątpię żeby bylo to uszkodzenie naturalne, ze względu na obudowę lusterka, prawdopodobnie ktoś wcześniej nieudolnie próbował wyciągnąć lustro śrubokrętem). Po zapaleniu silnika i załączeniu grzania tylnej szyby, na kostce, która idzie bezpośrednio do części grzewczej pojawia się znikome napięcie(wydaje mi się, że powinno być minimum 12V).

Oprócz tego nie działa mi głośnik wysokotonowy obok tego lusterka, ale wydaje mi się że to zbieg okoliczności, ponieważ po wyjęciu i podpięciu do baterii paluszka nie brzęczy ani nie wydaje innych dźwięków, więc wydaje mi się, że jest spalony. Prawy działa.

Ma ktoś jakiś pomysł na to? Uszkodzenie sterownika w drzwiach? Czy drzwi prawe również mają sterownik, czy ten w lewych jest wspólny dla wszystkich?

Jak bys poszukal to bys nie pisal kolejnego tematu wysyarczy poszukac

Wymien wklad lusterla na nowy koszy ok 30 zl a ma pewno zadziała

Link to comment
Share on other sites

Rozumiem, ale jeśli obwód na grzaniu lusterka jest ok, a po włączeniu grzania na kostce nie pojawia się napięcie, to dlaczego wkład miałby być do wymiany? Mógłbyś podać linka? Bo szukałem, a nie znalazłem.

Link to comment
Share on other sites

 

2 godziny temu, matro1234 napisał:

w motoryzacyjnym kupisz na allegro jest multum

Chodziło mi o linka do tematu, w którym problem był wcześniej opisywany :)

Edited by Han1909
Link to comment
Share on other sites

7 godzin temu, Han1909 napisał:

Przeczytałem, faktycznie sytuacja identyczna jak u mnie, dosyć logicznie to brzmi. Ok, zamawiam wkład i dam znać!

Podlacz sprawny wklad w miejsce niesprawnego i masz pewnosc.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Podłącze sie pod temat...U mnie prawy wklad dobry.Od kierowcy do kosza,jednak brak napiecia na obu.Miernikiem wyszlo znikome 0,3V.Tylnia szyba grzeje prawdopodobnie.Wklad zamawiam dzisiaj.Myslicie,ze po wymianie zadziala tak jak w przypadku z linka?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Mój przypadek rozwiązany- faktycznie, nowy wkład lusterka pomógł, grzeją oba, jestem zadowolony..
Labobas, wymień wkład, także Ci pomoże. Wydaje mi się, że jak odepniesz wkład od wtyczki to komputer wykrywa go jako uszkodzony, dlatego jest takie napięcie. Poprzednim kolegom, którzy mieli ten problem, także pomogła wymiana wkładu. Ja kupiłem zamiennik asferyczny za 35 złotych z wysyłką na Allegro.

edit:

u mnie nawet nie było potrzeby wypinać akumulatora, żeby komputer "zapomniał" o uszkodzonym wkładzie. podłączyłem, odpaliłem auto, włączyłem grzanie i działało od razu.

Edited by Han1909
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Cześć! Odgrzeję stary temat, bo nie ma sensu zakładać nowego. 

Otóż mam wątpliwości w sprawie lewego lusterka. Odnoszę wrażenie, że ogrzewanie lewego lusterka działa, ale jak gdyby wolniej od tego prawego. 

Wczoraj i dziś, prawe lusterko pozbyło się wszelkiej pary ze swojej powierzchni, a na prawym lusterko krawędzie były jeszcze zaparowane. 

Wiem, może to nadmierne przewrażliwienie, bo przecież gdyby ogrzewanie nie działało, to lustro byłoby ciągle zaparowane. 

Czy może to być nierównomierne ogrzewanie? 

Swoją drogą, jeśli włączę ogrzewanie, to jeśli dotknę palcem lusterka, będzie one ciepłe? 

 

Z góry dziękuję za wszelką pomoc :)

Link to comment
Share on other sites

Dnia 22.10.2019 o 08:34, Monte_Christo napisał:

Cześć! Odgrzeję stary temat, bo nie ma sensu zakładać nowego. 

Otóż mam wątpliwości w sprawie lewego lusterka. Odnoszę wrażenie, że ogrzewanie lewego lusterka działa, ale jak gdyby wolniej od tego prawego. 

Wczoraj i dziś, prawe lusterko pozbyło się wszelkiej pary ze swojej powierzchni, a na prawym lusterko krawędzie były jeszcze zaparowane. 

Wiem, może to nadmierne przewrażliwienie, bo przecież gdyby ogrzewanie nie działało, to lustro byłoby ciągle zaparowane. 

Czy może to być nierównomierne ogrzewanie? 

Swoją drogą, jeśli włączę ogrzewanie, to jeśli dotknę palcem lusterka, będzie one ciepłe? 

 

Z góry dziękuję za wszelką pomoc :)

Na poczatek przeczysc styki.Tak.Podczas podgrzewania mozesz wyczuc cieplo na lusterku.

Link to comment
Share on other sites

Sprawdź też wtyczkę od wewnątrznej strony, tą pod gwizdkiem. U mnie tam był problem. Właśnie przeczyściłem i grzanie wróciło

Link to comment
Share on other sites

Sprawdź też wtyczkę od wewnątrznej strony, tą pod gwizdkiem. U mnie tam był problem. Właśnie przeczyściłem i grzanie wróciło
Mógłbyś cyknąć fotkę, gdzie znajduje się ta wtyczka?

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Niestety już mam złożone. Wtyczkę masz za trójkącikiem w drzwiach, gdzie znajduje się gwizdek. Trzeba zdjąć boczek, następnie ten trójkącik

Link to comment
Share on other sites

6 godzin temu, Monte_Christo napisał:

Mógłbyś cyknąć fotkę, gdzie znajduje się ta wtyczka?

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
 

Tutaj wszystko masz 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...
UP