Jump to content

Welcome to Vectra Klub Polska

Guest Image

Welcome to Vectra Klub Polska , like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Vectra Klub Polska by signing in or creating an account.

  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members.

Stukanie na zimnym silniku Z18XE


patryk6139
 Share

Recommended Posts

Witam. Przejeździłem Vectrą C Z18XE 5 kkm. Wymieniłem olej po przejechaniu około 1000 km od kupna. Do tego czasu było wszystko ok. Zalana była olejem Aral 5W30 (inf z zawieszki), ja zalałem Valvoline SynPower 5W40, więc chyba ok. Następnie, po wymianie oleju, po przejechaniu kilkuset km, po odpaleniu zimnego silnika, słychać takie klekotanie, stukanie - na ciepłym znika ono całkowicie. Co ciekawe, po przejechaniu około 3 kkm na tym oleju, zrobił się on strasznie ciemny, wręcz czarny. Myślę, że poprzednie oleje były jakieś marne i ten Valvoline wypłukał zanieczyszczenia. Więc stwierdziłem, że wymienię wcześniej olej i dodatkowo zrobię płukankę. Dzisiaj właśnie to zrobiłem, zalałem tym samym olejem co ostatnio i użyłem płukanki Liqui Moly. Jednak po przejechaniu 30 km i ponownym zapaleniu zimnego silnika, na razie nie widzę poprawy... Dodam, że auto ma udokumentowany i na 100% pewny przebieg 151 kkm w tej chwili. Z książki serwisowej wynika, że od zawsze jeździł najpierw na 0W40, później na 5W30/5W40. O co chodzi z tym stukaniem? Dlaczego na starym oleju nie występowało? Myślę, valvoline wypłukał jakieś syfy, przytkał popychacze i dlatego stuka, ale płukanka nic nie dała... Dodam jeszcze, że kolektor wydechowy przejrzałem - nie widać żadnych pęknięć, uszczelka też wydaje się być cała. Z góry dziękuję za jakiekolwiek sugestie.
Dołączam filmiki z pracy silnika - na zimnym:

Ciepły:

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Pierwsze moje spostrzeżenie ''swiergot ptaszków'' na ciepłym i zimnym silniku jak masz kamerę blisko alternatora mogło by sugerować że łożyska powoli kończą swój zywot.

Sciagnij pasek i zobacz czy ustąpi te ''swiergotanie'', jak tak zregeneruj, wymien łożyska i przy okazji sprawdź cały altek. 

Co do drugiego to tak jakby szklanki pukały, ale film nie oddaje tego co na zywo:)

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Tak jak pisze kolega sprawdź altek mi to wygląda na sprzęgło alternatora , bardzo podobne dźwięki były u mnie . Pasek do zdjęcia i się okaże co w trawie piszczy.

Link to comment
Share on other sites

Dziękuję za odpowiedzi. Sprawdzę to oczywiście zdejmując ten pasek. Chociaż szczerze mówiąc, to słychać raczej z silnika, ale mam nadzieję, że się mylę. Jeszcze jak doda się trochę więcej gazu to tego nie słychać. Dodam, że rozrząd był świeżo robiony, oleju praktycznie nie bierze (ubyła jedna kreska na bagnecie po przejechaniu 5000 km), ogólnie bardzo dobrze się jeździ, przyspiesza, nie ma żadnych problemów. Aż trudno uwierzyć, że to mogłyby być popychacze, ale kto wie...

Link to comment
Share on other sites

Dzisiaj trochę przypatrzyłem się ponownie tym stukom. Nie miałem możliwości zdjęcia paska osprzętu, ale sprawdzałem jak to wszystko się zachowuje włączając właśnie ogrzewanie szyby, nadmuch i wszystkie światła. Nie ma żadnej różnicy, stuka tak samo, przy czym wiem na pewno, że to nie jest dźwięk z rozrządu ani alternatora. Być może wycie pompy wspomagania trochę wprowadziło Was w błąd. Zauważyłem, że te stuki pochodzą z okolicy przedniej części pokrywy zaworów, gdzieś nad kolektorem wydechowym. Jeszcze raz sprawdzałem kolektor - nie widać żadnych przedmuchów. Te dziwne odgłosy minęły po około 12-15 min od uruchomienia silnika.

Co ciekawe (jak wcześniej wspominałem), stukać zaczyna dopiero po zejściu na minimalne obroty, po zaniku "ssania", na wyższych obrotach nie występuje.

Jak na tą chwilę, pozostaje mi chyba tylko sprawdzenie ciśnienia oleju... Na pewno nie będę zmieniał oleju na żaden gęstszy 10W40.
 

Najgorsze jest w tym wszystkim to, że planuję założyć LPG - 2 miesiące czekam w kolejce do fachmana - ma zakładać 21 listopada... I nie wiem co robić :mysli:-_-

Link to comment
Share on other sites

Mam podobnie. Pierwotnie uważałem że to pompa oleju. Ale pompa ładnie pracuje i nic z nią nie jest. Objawu który słychać nie miałem na oleju jak kupiłem auto np. mobil

Zauważyłem za to że jak wymieniam olej co 10k km to jest ciszej. Zalewam 5w30 Valvoline maxlife - "klepotanie" występuje.

Odpal i posłuchaj od spodu silnik.

Link to comment
Share on other sites

Mi się wydaje, że to słychać z góry.. Jak go kupiłem i był podobno zalany 5W30 Aral to tego nie było słychać, a teraz po zalaniu 5W40 Valvoline Synpower, jest tak jak na filmiku.

Edited by patryk6139
Link to comment
Share on other sites

U mnie tak klepało i na zimnym i nawet na ciepłym. Na ciepłym było nawet gorzej. Niestety pomogła dopiero wymiana szklanek. Prawdopodobnie rozpuszczone dobrym olejem brudy przytkały trochę hydropopychacze.

Link to comment
Share on other sites

30 minut temu, Kubuś78 napisał:

U mnie tak klepało i na zimnym i nawet na ciepłym. Na ciepłym było nawet gorzej. Niestety pomogła dopiero wymiana szklanek. Prawdopodobnie rozpuszczone dobrym olejem brudy przytkały trochę hydropopychacze.

Ile Cię wyszła taka wymiana ? 

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Heniek napisał:

Ile Cię wyszła taka wymiana ? 

Koszt szklanek i uszczelniaczy na wałki rozrządu. Robiłem sam. Szklanki wtedy chyba ok 20 zł za sztukę i jednego z forumowych sprzedawców.

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, patryk6139 napisał:

Myślisz nad wymianą hydropopychaczy? Jakim GM masz zalany? 10W40?

Zobaczę pierw co mój mechanik na to powie i na wiosnę myślę ze się za to wezmę. A jakim był zalewamy olejem to nie pamiętam musiał bym pod maskę zajrzeć.

Link to comment
Share on other sites

Ostatnio trochę jeździłem w trasie i wydaje mi się, że klepanie trochę ucichło, jednak nadal jest słyszalne aż do momentu nagrzania się silnika... Najbardziej mnie zastanawia, dlaczego to słychać dopiero chwilę po odpaleniu i przy zejściu do najniższych obrotów, a nie od razu?

Jak by nie było, zastosowanie płukanki i świeżego oleju może jeszcze przepłukało popychacze.

Jednak i tak nie liczę na samoistne rozwiązanie problemu.

Edited by patryk6139
Link to comment
Share on other sites

Dnia 12.11.2017 o 19:32, patryk6139 napisał:


Jak na tą chwilę, pozostaje mi chyba tylko sprawdzenie ciśnienia oleju... Na pewno nie będę zmieniał oleju na żaden gęstszy 10W40.

Przecież i tak zmieniłeś olej na gęstszy ponieważ przeszedłeś z 5W30 na 5W40. 

Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, VITT napisał:

Przecież i tak zmieniłeś olej na gęstszy ponieważ przeszedłeś z 5W30 na 5W40. 

Tak, ale lepkość na zimno oba mają jednakową 5W, a powyższe objawy występują tylko na zimnym silniku, więc to nie ma żadnego znaczenia.

Link to comment
Share on other sites

też fakt, ja u siebie w aucie stosuję olej 5W30 GM a że silnik bierze olej to mam zamiar przy następnej wymianie zalać go olejem 5W50 z płukanką. Co do cykania to też zauważyłem to u siebie ale tak szczerze to już prawie 60 tys km zrobiłem autem i nie zauważyłem, aby się działo coś złego z tego powodu.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Witam. Jak jeździ i nic się nie dzieje, to zostaw to w spokoju, bo wydasz sporo pieniędzy na stare auto, zalej olejem oplowskim jest tani i dobry, OPEL GM DEXOS 2 .Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...
UP